Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nechci udělat chybu, tak se tu zeptám...
mám obývák, kde nebyla připojena světla, jen je tam dvojvypínač a na vrchu, kde má být lustr, trčí 4 dráty. Modrý, hnědý, černý a zelenožlutý.
Aby mi fungovalo jedno světlo, vím, že zapojím hnědou a modrou a funguje, ale když budu chtít připojit lustr se třemi světly, kde jsou 3 černé kabely, jeden hnědý, jeden modrý a jeden žlutozelený, jak zapojit, aby mi na zapnutí jednoho vypínače svítilo jen jedno světlo a na další, aby svítily další dva? Tuším, že přes svorky, kde svorka 1 bude na hnědý->hnědý-černý, svorka 2 žlutý->žlutý, svorka 3 modrý->modrý a svorka 4 černý->černý-černý.
Je to tak správně?
Předem děkuji na odpovědi ![]()
0x
Je to špatně. Copak někdo tady ví, jak to tam máš udělaný, kde je fáze a kde nulák? Kdo to udělal a nebo jen sfušoval? ![]()
Celý byt byl rekonstruován v roce 2018, patří městu a já jsem nový nájemník... Tak modrá bude určitě nulák, hnědá fáze. Takto mám napojenou žárovku ve vedlejším pokoji, zbytek, ten černý, tuším, že je určitě fáze taky, žlutá bude jasná, země
"...modrá bude určitě nulák.. ... černý, tuším, že je určitě fáze taky, žlutá bude jasná, země" ![]()
V elektrotechnice nemají výrazy jako "bude určitě", "tuším, že je určitě",a "bude jasná" co dělat! Buď si to změříte, abyste to věděl naprosto jistě, nebo do toho nelezte. Hřbitovy jsou plné "elektrikářů" kteří "tušili" a spoléhali na barvy.
0x
Těžko říct, jak to skutečně je. Jistota je akorát žlutozelený, ten se nesmí použít na nic jiného než na ochranný vodič.
Modrý je (obvykle) pracovní nula.
Černý a hnědý pak budou jeden a druhý okruh.
To vše za předpokladu, že je to zapojené podle zvyklostí (naštěstí elektrikáři si nepotrpí na nějaké exotické kombinace a drží se zvyků).
Tedy zapojíte modrý na modrý, a černý na černý. Na druhé dva černé potom hnědý.
Nějak ale nerozumim tomu, co máte na lustru, tři černé hnědý a modrý (+žlutozelený)? To je nějak moc drátů, to by chtělo proměřit nebo kouknout do návodu, kam opravdu vedou.
Pokud má lustr svorku pro ochranný vodič, tak na něj půjde žlutozelená.
Možná jsem se přepočítal u toho lustru, jde mi hlavně o to, že v podstatě ten jeden černý, co visí ze stropu, pujde na ten, jak říkáte, druhý okruh, že tam napojím zbývající 2 světla. Možná jsou na straně lustru jen 2 černé, hnědý a zelený/žlutý. Mrknu a hodím foto. Díky na odpovědi
mll - "Jistota je akorát žlutozelený"
Není. Je to jen velmi pravděpodobné. Jak víte, že to nedělal někdo, kdo nemá o předpisech ani zdání a barvy jsou mu zcela lhostejné?
0x
Modrý je nulový vodič ve světle označen jako N
Žlutozelený vodič je ochraný a zapojuje se na plášt samotného světla ve světle označení jako zem
Pokud chceš zapojit světlo tak aby svitilo odděleně třeba 2 žarovky a 3 žárovky tak musíš ověřit zda je to světlo na toto zapojení přizpúsobený
Většina nových světel neni a musíš si to ve světle sám přepojit
Najdeš fázový přívodní vodiče co vedou do svorky s označením L1 a rozdělíš si je jak ti libo
Akorad si do světla přidáš na ty rozdělený vodiče další svorkovnici bud čokoládu nebo wago svorku
Dál si prohlídni vodiče v samotném dvouvypinači zda sou tam napojený a zda je po sepnutí v obou vodičích fáze
Tudíž k úspěšnému zapojení se hodí tkzv vadaska nebo zdravá mysl a kapka opatrnosti
Je na tobě jak si troufáš
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.