Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ionizator a cisticka vzduchu

Od: belus

Zdravim vsetkych.Poradte,ked ma niekto znalosti. Mam ionizator IONIC CARE TRITON X6 a prestal fungovat, akoby nedostavalo prud.Neviete niekto ako sa rozobera? Tlacitka su dobre,to som premeral,ale neviem sa dostat,aby som premeral privod elektriny,je na opacnom konci pristroja a tam sa neviem dostat. Nerad by som polamal umelu hmotu,cely plast.Existuje nejaka finta? Na Slovensku nie je na to servis.Dakujem za pomoc.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

2x

Musíš sundat nejprve tu spodní botu a pak je to ze dvou půlek.

Dělící spoj je vidět.

Pozor na ty struny a ten stírací mechanismus, který po strunách jezdí.

A vyjmi předtím tu vnitřní patronu co se oplachuje tekoucí vodou.

...

koukám, na youtube mraky videí, tak si hledej

doplněno 25.02.26 12:10:

šroubky jsou nejen na spodní noze, ale i na vršku seshora utopené v kanálcích po vyjmutí patrony mezi těmi hřebínkovými otvory.

belus
To mi je vsetko jasne. Dal som dole vrchny aj spodny dekel,ale neda sa rozlupnut na polovicu to cele telo. Uz som to vystrbil po celej dlzke.A o to mi ide.Ci nemate nejaku fintu na rozlupnutie.Bez toho sa neviem dostat k napajacim dratom aby som to premeral.
bear

Už je to dlouho co jsem to rozdělával. Kamarád to měl vždy plné černého prachu.

Myslím, že tam jsou na těch půlkách taky šroubky.

Koukal jste na youtube?

bear

Zde doufám, že už to vidíte. Nějak mi uniká, že se pouštíte do opravy a nehledáte si informace sám. Ale což. Koukejte, kde jsou mezi ventilačníma otvorama distančky na šroubky a na spodku po stranách jsou půlky taky ještě dodatečně spojené (distančky na stranách).

Nejlépe si vezměte lepší brýle a hodně světla a posvi´te si na to. Píšu z vlastní zkušenosti. Už jsem taky takto radil a borec to dělal někde v garáži v bordelu na ponku v pološeru.

Takže světlo je základ. pak se nebudete muset ptát.

Zacvaknuté to nijak není. Jak povolíte všechny šroubky, tak se to rozpůlí samo. ;)

A video druhý odkaz dodatečně, ...když se Vám na to nechce klikat... pak asi zbytečné

Hodně štěstí

Ionizator a cisticka vzduchu
Ionizator a cisticka vzduchu #2
bear

budou tam pidi šroubky na křížák v celé délce asi 8ks

belus
hodnocení

2x
Tie videa som videl skoro vsetky. Hladal som take2-3 hodiny,ale som ani na jednom nevidel ako rozlusknut cele to plastove telo.Skoro na kazdom(aj na tom vasom) je odkryty vrch,spodok a potom je uz otvorene cele.Ale nikde som nenasiel ako otvorit.A ani tie pidi srubky nevidno. A mam fakt silne svetlo a aj silne okuliare.
bear

Tak zas nemůžete čekat úplně amatérský postup jak pro prvorodičky.

Snad máte nějakou technickou představivost jak co funguje na základě třeba oddeklovaného krytu, kde jsou vidět otvory.

Třeba zde.

Fakt nevidíte šroubečky mezi žebrování výdechu?

Opravdu tam jsou (pochopitelně na té druhé půlce která na foto není. Zde na foto je díl, kde jsou zařezané a zašroubované v dírkách označené ORANŽOVĚ).

Pak ty sloupky u spodku drží ještě půlky. Mám také označit?*hi*

Ionizator a cisticka vzduchu #3
belus
Bear - dakujem za usmernenie. Cez veekend sa tomu budem venovat,lebo som momentalne mimo domu. Potom sa mozno ozvem a poradite s opravou.
bear

Jasný, klidně zas napiš, jak jsi pokročil. Těšíme se celá poradna :) a navíc to určitě pomůže dalším opravářům.

11111

Je ti doufám jasné, že el. proud půjde jen po první bezpečnostní spínač a dál ne, když to máš rozebrané. Elektrický proud to do čističky vzduchu pustí jen tehdy, když jsou tam vsunuté lamely a táhlo na čištění drátků (vsunuté až na doraz). Jak jsem psal níže.

Kdyby to tak nebylo, tak by tě při rozebrání krytů VN pořádně pokopalo.

Jestli jsi měřil napětí na tišťáku ovládacího panelu, tak jsi tam nemohl nic naměřit právě proto, že jsi musel mít vyndané lamely.

Jak jsi s opravou pokročil?

11111
hodnocení

2x

"... Tlacitka su dobre,to som premeral ..."

Jaká tlačítka jsi přeměřoval? Na ovládacím panelu je jen jedno tlačítko a jeho opakovaným spínáním se postupně mění výkkon. To ovládá jen elektroniku.

Než to rozkucháš, tak zkontroluj bezpečnostní spínače, jsou tam 2 a pravděpodobně bude závada tam. Jeden je pod dílem s lamelami na které se chytají nečistoty a druhý je pod táhlem na čištění těch dvou drátů, které je vidě na fotkách. Když budeš v tichu poslouchat, tak při zasunutí lamel a čistícího táhla až na doraz uslyšíš cvaknutí mikrospínače. Pokud to necvaká, tak je vada tam (možná něco brání v úplném zasunutí). Ty mikrospínače jsou zapojené do série a přez ně jde od přístroje el. proud, aby to fungovalo, musí být oba sepnuté.

belus
hodnocení

bear - Ja som blbej,tie pidi srubky som nejak prehliadol.Mal som to otocene opacne.

1111 - Tie spinacie kontakty som premeral,ci zopinaju.Po otvoreni som tie spinacie kontakty zopol su tam 3, 2 su spinacie a 1 je troj polohovy na prepinanie vykonu . Na poistke mam prud,ale dalej uz neviem premeriavat,lebo to ide do elektroniky a nemam ziadnu schemu k tomu. A ked odisiel integrac ...Asi ta zavada bude v tej elektronike.Takze asi som skoncil.Pripadne ak ma niekto nejaky napad, ako by som to spojazdnil, skusil by som sa s tym pohrat. Ale aj tak dakujem za rady. Inak bol som s tym nadmieru spokojny,zachytava to neskutocne vela mikro prachu ako ked pozries cez slnecny luc.

bear

Posílal jsem ti youtube video. Máš ho zde v diskuzi. Umíš anglicky?

Borec řešil kondík bez kapacity.

Změř si kodíky na ESR a projdi studené spoje nebo rovnou proletuj.

Já u jednoho ionizátoru měl studeňáky, jinak OK.

11111

Žádný 3 polohový přepínač tam není. Jsou tam 2 bezpečnostní spínače, jak jsem již psal a pokud ty nejsou sepnuté, tak do čističky nejde žádná elektřina. Ty spínače jsou ve spodní části čističky vzduchu.

Pokud je tahle část v pořádku, tak jde do horní části, tedy do elektronické části, nízké napětí z trafa. Tam je tlačítko a ne trojpolohový přepínač. Tím tlačítkem se elektronicky přepíná výkon vysokého napětí (VN).

Závadu jde hledat tak, že se ty 2 bezpečnostní spínače přemostí, ale to raději nezkoušej, protože by tě mohlo VN zabít.

====================================

Asi by bylo dobré, kdyby jsi napsal, co se stalo, že čistička přestala fungovat a na základě čeho jsi došel k závěru, že do ní nejde proud.

11111

Ještě doplňuji, že přívod el. proudu ve spodní části jsou mechanické spínače - jako vypínače na světlo. Jsou zapnuté, tak el. proud prochází, nebo nejsou zapnuté, tak nefunguje nic.

Teprve po jejich zapnutí (musí být zapnuté oba) je možné hledat závadu v obvodu VN a elektronice s nízkým napětím.

Když je napětí na pojistce a dál ne, tak nejsou sepnuté ty bezpečnostní spínače.

bear

Úplně pro začátek stačí, aby bez napětí proměřil polovodiče a kondíky (a ty spínače). Ani to pak nemusí zapínat otevřené a něco měřit. Většinou je chyba hned takto v první fázi zkoumání.

belus
hodnocení

11111 - stalo sa to tak,ze som vypol a precistil dratky a elektrody.Zasunul vsetko a uz sa nedalo zapnut.Nereagovalo tlacitko prepinania vykonu,cize som predpokladal chybu na poistke.

Ja som zistil na spodnej strane 1spinac pod ...táhlem na čištění těch dvou drátů... a ten 2 ja mam tesne pod prepinacom vykonu.Pocut cvaknut oba pri zasunuti. Kontakty spinaju - premerane.

Nasiel som poistku,kde nebol prud na jednej strane.Predpokladal som,ze je prepalena.Premostil som poistku,lebo vybrat ju znamenalo rozobrat cele vnutro,lebo uchytky poistky su pripajene na plosak. ( este som sa s takym nestretol ) Proste sa nedala iba vysunut,ako je to zvykom. Cez poistku uz ide prud.Ale ani po tom pristroj nereaguje.

Mozno zase robim nejaku blbu chybu/nepozornost. Tak, este ak mate nejaku radu,sem s nou. Diky.

bear

Jde o to, jestli cvaknou a nebo cvaknou, ale i sepnou.

Ve složeném stavu může nastat situace první a v rozloženém stavu, když to testuješ může nastat situace druhá, když to mačkáš nadoraz prstem.

Opravdu ta kazeta kontakty zmáčkne nadoraz, aby seply?

belus
hodnocení

bear -1111 - kontakty urcite cvaknou a aj zopnou.Premeral som to v oboch polohach - aj ked iba cvaknu a aj ked som pritlacil a cvakli ,samozrejme bez prudu.Po pripojeni prudu nereaguje nic. Uz som rezignoval. Tu elektroniku nedokazem premeriavat.

bear

Pro základní opravy dnešní elektroniky, kdy v 90% případů lehnou elektrolytické kondenzátory se oplatí koupit tester součástek. Je to supr věc.

dratek.cz/...

Potvrzuju, ten tester je super hračka (v dobrém slova smyslu), už nějaký rok ho mám z ciny taky, za tuhle cenu se do toho cca vešla i plexisklová krabička. Kromě kapacit to na rozdíl od multimetru i zobrazí, o jakou součástku jde, když je potřeba identifikovat a třeba nejde přečíst označení.
11111

Čím to přeměřuješ?

Ještě můžeš zkusit zkontrolovat vstupní trafko ve spodní části. Pokud jsou bezpečnostní spínače v pořádku, tak na primáru toho trafka musí být cca 230V a na sekundáru asi 15V (jednou jsem to trafko měnil, ale přesně si nepamatuji jaké má výstupní napětí).

Pokud je výstupní napětí z trafka v pořádku, tak ještě můžeš zkontrolovat usměrňovač, pokud máš multimetr. Diody by měly mít z jedné strany nějaký odpor a když otočíš měřící hroty, tak přístroj nesmí nic naměřit. Pokud by byly diody špatné, tak buďto nenaměříš z žádné strany nic a nebo budou mít z obou stran zkrat.

Stačí na to obyčejný mulimetr do 200,- Kč. datart.cz/...

belus
hodnocení

Dakujem vsem za rady. Ta elektronika je tak drobna a vsetko pajkovane,ze do toho sa nepustam. Momentalne som to vzdal.Mozno ked dostanem slinu ,pustim sa do toho a ked sa mi nieco podari urcite sa ozvem,mozno to pomoze inym.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]