Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Produktová fotografie/video - rady do začátku

Od: petr27
Dobrý den, zkusím oslovit místní rádce, třeba je tu nějaký hobby či profi fotograf co poradí.
Chtěl bych zkusit začít s produktovou fotografií, resp. případně i videem. Co si na počátku rozmyslet, co pořídit, co dělat či nedělat?
Určitě nečekám zázraky a už vůbec ne na počkání. Mám zatím k dispozici docela "slušný" fotoaparát - kompakt + samozřejmě smartphone. Plánuji zakoupit nějaký rozumný stativ (zatím menší) + nějaké nastavitelné světlo (teplá/studená bílá + intenzita), možná i malý foto stan.
Z počátku bych chtěl dělat pouze drobnější předměty a nějakým pokročilým úpravám např. v Photoshopu bych se rád vyhnul, střih videa problém nebude. Děkuji.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

1. Vyfotis cihlou.
2. nahrajes do vhodne AI.
3. Zadas prompt - Vytvor mi z toho produktovou fotografii.
Hotovo.
Pokud se tim chces zivit, tak jdes s krizkem po funuse.
Produktova fotografie neni pouze o vybaveni, ale hlavne o umeni produkt naaranzovat. To chce cit a zkusenost. To Te po internetu nikdo nenauci. To chce trenovat.
Az budes zvladat toto, tak pak ma smysl koukat po lepsim vybaveni.

petr27
hodnocení

*palec*, živit ne, jen to trochu umět a ne všechno přenechat AI.

km
hodnocení

1x

začněte s tím, že si za pár tisíc pořídíte třeba 10 let staré "poloprofi" tělo zrcadlovky, k tomu vám z počátku stačí nějaký základní zoomový objektiv, a s tím se naučte fotit. pak uděláte krok, že si pořídíte kvalitnější objektiv a s ním se naučte fotit. pak si pořídíte takovéty serepetičky na produkt: stan, odrazky, světla atd.

petr27
hodnocení

S timto se dá souhlasit. Díval jsem se a dá se sehnat výbava i za 5t Kč, např. Canon EOS d550, d1100 či i d100. Vše foceno třeba max 20t snímků.
U zrcadlovky dělá obraz objektiv, těla fotí dobře už od stařičké 300D (osobně jsem ji měl nejraději). Zvlášť. když fotíte statický obraz za dobrého osvětlení. To jsme samozřejmě u další části nutnè výbavy.
petr27
hodnocení

*palec*, úplně mě to začíná bavit a čumím, za kolik peněz dnes lze sehnat dříve nemyslitelnou techniku.
Ano, zrcadlovky s APSC čipy se prodávají velmi levně. První propad ceny byl u těch, které neuměly kvalitní video, druhý s příchodem těl s R bajonetem. Tím se EOS EF staly prakticky mrtvýmy a dají se na hraní koupit velmi levně. Se skly je to horší, hlavně pevná světelná si cenu drží a moc jich v oběhu není. Většina lidí kupovala každé 2..3 roky nové tělo, ale skla si nechávala. Proto těch starších těl je plno.
Ještě hůř dopadl M bajonet, ten se přežil už krátce poté, co vznikl, takže ani moc skel na něj neexistuje. Zato R těla i objektivy teď stojí pálku, protože už je nekupují masy, ale jen ten, kdo je potřebuje, nebo neví, co s penězi.
mll

Zmínil jsem D3000 se kterým mám zkušenosti, má ho ségra. Když ho kupovala, tak už byl nový model (myslím D3100 nebo prostě nějaké vyšší číslo), který byl skoro stejný, jen uměl navíc video. Samotné tělo stálo, co stála sada s objektivem (že objektiv ze sady neni to nejlepší tu už padlo, ale na základ to stačí; objektivy - makro a tele pak stály násobek ceny té sady).

Vůbec ta videománie (předtím než mobily převálcovaly foťáky, dneska samozřejmě každý fotí a natáčí na telefon kromě pár bláznů), na video jsou videokamery, i když dnešní kompakty točí už video dobře, když to zmixuju s kamerou, ani se nepozná, co je odkud (720p versus fullHD). To bych s prvním foťákem nemohl 320x200 10 snímků za sekundu, to byl nářez, pak šel vývoj rychle kupředu a myslím třetí v pořadí točil už 720p. Na daný účel neni natáčení videa podle mě vůbec nutné.

Tahle těla byla tehdy pro Youtubery bezkonkurenčně nejlevnějším způsobem, jak nahradit kvalitní videokameru.

hodnocení

1x

Pracuji ve firme, kde je produktovy fotograf. Garntuji vam, ze 5000 pixelu nebo 8 objektivu na 3 stojanech jsou bezpredmetne.

Zadavatel chce fotky, ktere prodavaji.

Potenicalni zkazaznik chce byt zaujmout a byt presvedcen.

Omlouvam se, ale zaspal jste dobu, Kvalita technologii jiz neni dulkezita, naopak, v case AI umelych fotografii/videii se dnes preferuje viditelne REALNA fotograife.

Dokonale fotky si uz e-shop udela pres AI. Relevenaci tomu dodava dukaz pouzivani v realnem zivote.

petr27
hodnocení

O profi focení za úplatu nejde. Pokud jde o AI, tak ta sice práci (chleba) spoustě "fotografů" vezme, ale taky ti kvalitní vystoupí ještě výše. Ne všichni jsou AI nakloněni a tradiční focení tu zůstane, podobně jako staré konzervy s analogem na filmy. *hi*

hodnocení

0x
Co si máme představit pod pojmem - slušný fotoaparát - kompakt? A co přibližně hodláš fotit?
petr27
hodnocení

Tak "slušný" kompakt je v řeči profíků odpad, to vím, ale něco to zvládne - Panasonic FS30.
K předmětu zájmu - věci typu drobná elektronika, měřící přístroje + nějaký textil/pouzdra k tomu.
mll

Panasonicy hodně šuměly. Foťáky i videokamery. Každý stín byl ďubkatý. Řešívalo se to nějakými sw nástroji, což jsem nikdy nedělal, nějak mi to za to nestálo. Pamatuju, když jsme u Škody vybírali videokameru, tak panasonic stačilo namířit do stínu (toho, co házel pult) a měl spoustu šumu, zatímco sony nešuměla ani v temném koutě. To byl tehdy poslední krok k tomu, abychom koupili sony. Jo to je už dávno, Škoda už kamery nemá, teda on už ani nemá kompakty, vlastně ani nevím co má, přijde mi, že se z toho stal obchod pro fajnšmekry, kam normální člověk už nesmí.

Pokud jde o šum, tak nejlepší z toho, co jsem měl byl Rollei Historyline 98 ten moc nešuměl ani při vysoké citlivosti (uměl až 6400 a běžně jsem za horšího světla fotil na 3200 kdy ten šum byl ještě rozumný). Toho je věčná škoda, už je v křemíkovém nebi. Blbý je, že teď se pod tou značkou prodává nějaký šrot. Normálně počítám foťák na 2 roky, tento mi vydržel 4. Panasonic, co jsem měl předtím, jsem musel mít napevno přepnutý na 200 jinak to nešlo. Teď mám Kodak a nějak si nevzpomínám, že bych to musel řešit, až budu příště prohlížet fotky, schválně se na to zaměřím. Sony mívaly dobrou optiku (zeis), narozdíl od olympusů, kde mi obraz přišel jak přes staré okno (olympus byl můj první foťák). Však jsem těch foťáků za 20 let už vystřídal, tahám je všude, takže počítám normálně 2 roky a konec.

Je otázka nakolik to vadí. Komu ty fotografie budou určené. Stejně na focení je důležitější kompozice záběru, světlo a podobně (prostě ta umělecká část) a jestli má fotka 3 nebo 300 megapixelů je celkem jedno. I z toho šumu by se dal udělat umělecký záměr.

petr27
hodnocení

Zdravím, z počátku to budou pokusy a pak se zkusí třeba v rámci jednoho projektu i vlastní e-shopík, uvidíme.

hodnocení

0x
15 let starý kompakt, který v době své slávy stál 4k, má jen automatický režim, 8násobný zoom a malý 1/2,33 čip, který šumí i na malé ISO nemůže snad slušným fotoaparátem nazvat nikdo. Snad jen mladá generace, která fotí pouze mobilem a poprvé vidí foťák s výsuvným objektivem a "luxusně" stříbrnou krabicí a tak se hned vidí fotografem.
Tím neříkám, že se při dostatku světla z toho v nižším rozlišení nedá dostat nějaká fotka (to se ostatně dá i dírkovou komorou), ale slušný foťák to nebyl ani před těmi 15 lety.
Na netu ho dnes seriózně doporučují pro retro fotky s velkým zrnem šumu. Pokud je toto vaším záměrem, pak ok.
petr27
hodnocení

Tak každý nějak začínal a pak psal jsem "slušný", protože pro profíka odpad už tehdy.;)

halamus

Mám za to, že kdejaký mobil od 3000 Kč výše bude fotit lépe, o videu ani nemluvě. Vidfím jen tři výhody, optoti současným levným mobilům, makro od 5 cm, 8× optický zoom a standardní závit na stativ.
Buďto jste totálně neznalý, nebo máte totálně neznalé zájemce o vaši produkci.
Ukázka fotky výcvaku z odkázaného mobilu > opu.peklo.biz/...

Mobil sice může vygenerovat zdánlivě hezčí obrázek, ale zpravidla má jeho hlavní foťák dost širokoúhlý objektiv, který se pro toto použití nehodí, musíte být k předmětu moc blízko. Tadu je delší objektiv kompaktu výhodou, i když zase ten zoom 1:8 znamená optické kompromisy. Řekl bych, že ten foťák není postačující kvalitou obrazu a možnostmi nastavení, ale pro nacvičení si kompozice a osvětlení je rozhodně lepší, než běžný mobil (jen některé mobily nyní mají použitelný i trošku "tele" foťák.)
petr27
hodnocení

To Halamus:Tak začínám, tak beru co je. Jinak určitě není problém vytáhnout "kanón" na vrabce a celou věc si hned na začátku znechutit. Když to půjde a technika bude mít limity, tak sáhnu po vyšší. Jinak cca 50℅ i více populace nikdy plně nevyužije ani možnosti tovární mobilní aplikace na focení. Kdo chce více, má aplikaci 3.strany.*hi*
mll

Dost dobré i po letech a přitom relativně levné jsou zrcadlovky jako Nikon D3000 a Canon měl něco podobného (Canon a Nikon jsou rivalové jako Sparta a Slávie, takže je strategické rozhodnutí, kterou z těch dvou značek zvolit). Jsou (byly) hodně rozšířené, takže se na ně toho dá spousta sehnat. Přitom fotí báječně. Nějakou second hand seženete do 10 tisíc i s objektivy. Několikrát jsem byl na vážkách si něco takového pořídit, ale pak jsem si říkal, že bych to stejně nevyužil. Potřebuju kompakt, který strčím do kapsy. Větší foťák s sebou tak nenosím. A takové dělo bych s sebou nechtěl tahat vůbec. Ale do ateliéru to je něco jiného.

Staré dobré zrcadlovky jsou za pusu, horší je to s objektivy. Levné jsou jen seťáky a 50/1.8 (Nikon i Canon). Ta je celkem fajn.

mll

Pravda objektiv dělá nejvíc peněz. A tím že se při nějaké obnově mění tělo objektivů (kromě těch "seťáků") se nikdo nezbavuje, tak tam teprve létají peníze - jak jsem nepsal je strategické rozhodnutí Cannon nebo Nikon, protože u toho pravděpodobně fotograf zůstane (když už má sadu objektivů na jednu značku), jen ti nejbohatší možná mají nádobíčko oboje.

Zase ten objektiv ze sady by mohl stačit. Fotky na něj budou pořád lepší než na kompakt.

Záleží na co. Na menší předměty, jako jsou třeba šperky, má seťák moc slabé makro. Takže nutno řešit předsádkou, nebo mezikroužky, což je opět ztráta kvality. (Zrovna nedávno jsem při úklidu narazil na seťák, který jsem si pro makro upravil na revezní nasazení i s přenosem. Hříchy mládí. :))

halamus
hodnocení

0x

Hodně zajímavé počtení, s vědomím toho, že ne vše platí pro naaranžovanou scénu produktové fotografie, kde je scéna naaranžovaná, třebas protisvětlo: 5 pravidel, která při focení lidé neradi slyší fotoguru.cz/...

petr27
hodnocení

Tak je možná koupě např. Canon EOS 1100d či EOS 100d + základní set objektiv 18-55 mm za cca 4t Kč. Oba mají cca do 10-15t snímků. Pak ještě Canon EOS 450d v setu s objektivy 18-55 + 55 - 250 za cca 3t Kč. To jde ne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]