Nejste přihlášen/a.
Opravuji plošný spoj Led svítidla, a spoj nelze pistolovou pájkou roztavit. Nepoužívá se teď na pájení nějaká slitina, která nelze normálním pájením rozpustit? Díky.
3x
Led svítidla mívají "tlusté" cesty a spoustu kovu okolo kvůli chlazení ledek, to odvádí teplo od spoje, když je slabá páječka, nebo špatný postup - malá styčná plocha, spoj se nedokáže dostat brzy na teplotu tání. Trafopáječka se 100VA to zpravidla je schopná zvládnout. Nesmí ale očko "jít do ruda", chce to použít tavidlo, přidat pájku k zvětšení styčné plochy. Dělá se i předehřívání dps. Na tyhle věci mam Yato 8245, s tou to ale chce cit na nespálení očka.
1x
0x
Jestli si z nás neděláš srandu tak věz, že : 1. Opravovat tišťák v obvodech obsahující součástky (MOSFET apod.)
není nejlepší řešení a je to minimálně neprofesní!
2. Již několik let tomu nazpět , většina desek je z výroby pájena čistým cínem (bezolovnatým), tkž má vyšší teplotu tavení..
Jo díky. S mosfety práci znám. Tady jsou jen ledky a spínaný zdroj. Ale v tom je vlastně asi také mosfet, takže si dám pozor.
Ony i ty LEDky jsou ESD, i na ně pozor.
Trafopájka je neprofesionální snad skoro vždycky, ale o to snad nejde.
Trafopájka má dost vysokou teplotu, tam s bezolovnatým cínem problém neni. Navíc ta teplota bezolovnatého cínu neni zase o tolik větší (230 místo 180; to je treda teplota tání pracovní teplota je o něco vyšší).
Já bych spíš tipnul na intenzivní odvod tepla hliníkovým plošným spojem, na který výkon trafopájky nestačí.
Byly mezi kandidáty na bezolovnaté pájení slitiny, které tvořily s mědí nebo olovem intermetalické sloučeniny s vysokým bodem tání (400 a víc), ale to je spíš teorie, zvítězila jednoduchost a používá se čistý cín, který tuhle nectnost nemá.
0x
Nejde o čistý cín, ale o slitinu cínu. Teplota tání ekologického eurocínu (taj tomu říkám, že vyšší, než u staré dobré pájky.
Doporučení, očistit kontakdy na trafopájce (jemně drátěný kartáč, velmi jemně smirek nebo pilník) a hlavně také na pájecí smyčce, tam můžete přitlačit více. Hrot musí být předem pocínovaný. Pokud si děláte pájecí smyčky s Cu drátu sám, můžete si udělat kratší o 1/4 až 1/3, ale pozor, dělejte přestávky, ať trafopájku při delším pájení nespálíte.
0x
U těch pájecích per jsou ale rozdíly, mám jich nakoupeno do zásoby několik různých, některé fakt přesně drží teplotu, ale jiné jsou fake bez zpětnovazební regulace a zapomenuté pár hodin zapnuté rozsvítí hrot do oranžova
Mno - v 70 letech jsem opravoval sousedovi radiečko Crown o velikosti cca 10x5cm (čím menší tehdy bylo ,tím lepší)
a jestli bych se mu na něj nepodíval, že mu chrastí poťáček.. Neřek mi, že ho chtěl zaletovat sám (myslel prý, že je tam
studeňák). Taky neměl příslušné vybavení, tak strčil pohrabáč do kamen, a když byl dostatečně červený letoval!
Tady naopak veškerý cín na tišťáku v okolí potenciometru slitý v jednu placku! To snad nehrozí. Kup si páječku, která to zvládne. Nezrujnuje tě to.
>>Místa s dobrým odvodem tepla se líp pájí mikropajkou než pistolovou.
Tuhle zkušenost mám taky. Stará ERS50 (Elektronická Regulovatelná Spájkovačka o výkonu 50 W) několikrát zvítězila nad trafopájkou při pokusu o zapájení nějakého podobného silového spoje. Ona ta hmota jejího hrotu proti drátu trafopájky plus výkon 50W udělalo víc než těch 75 nebo 100W trafopájky.
0x
Moje zkušenost je, že to nemusí být ani bezolovnatý cín, ale stačí když ten plošňák je natvrdo naimpregnovaný lakem či nějakou pryskyřicí. To třeba taková nabíječka od Makity, od aku se nedá prostě odpájet či připájet kloudně žádná součástka. Prvně očistit od laku, ale to taky dobře nejde... Ale líbí se mi ta rada, že si máš koupit páječku co to odpájí... Je to dobrý postřeh a hned doporučuji rádci aby šel do politiky...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.