Nejste přihlášen/a.
Prý už je pásmo celkem mrtvé, ale to může mít i výhodu. Děkuji.
4x
Hodně chválená byla stará Formel 1 DNT.
Tu desku používala i Danita 240.
Já měl oblíbenou Danitu 440, protže měla LED bargraph S-Metr pod displejem.
Analog s-metr mě nikdy neučaroval.
Na PMR a CB fóru je kalendář akcí, kdy to docela žije. Nejvíc se kecá mezi Vánočními svátky a na Silvestra či Nový rok.
73
https://cbdx.cz/
cbpmr.cz/...
Doporučuji CB, co umí všech 80 "našich"kanálů. Některé CB stanice jich umí i více, ale vysílání tam není dovoleno.
Svého času se daly výhodně koupit "ojeté"CB vysílačky, jaká je situace nyní, netuším, ale asi to tude stejné.
Pamatujte, že bez dobré a vhodně umístěné antény toho moc nenaděláte.
Já mám CB ručku Elix Dragon SY 101, chodíval jsem s ní po horách, hlavně Beskydy.
Nyní si užívám na PMR, osobní rekord mám 404 km.
Lídlovka, typ SilverCrest SFG 8000 B2, k její anténě gumičkami přichycená pletací jehlice, náhodou je to "půlvlnna". Bylo to z beskydské Lysé hory na Klínovec, za inverzního počasí. Běžně to nejde, bo Země je kulatá a v cestě je obrovské množství zeminy.
404 km je vzdálenost podle lokátorových čtverců, vrchol vrchol je "jen" 403 km.
PMR mám Midland G9 Pro a pod baterkou na plošňáku se dá jumperama nastavit z 0,5W na 5W.
On to má tak výrobce schválně podle trhu, kam dodává. Do ČR je to pochopitelně na 0,5W.
Jen to píšu, protože málokterá se dá takto přepnout. ![]()
Omezovače výstupního výkonu (zátěž) mají všechny produkty, jen zjistit kde (někdy lze dohledat na Internetu). Výrobci jednotně radiostanice vyrobí a dle zákonů v místě prodeje u šarže omezí výkon. U dražších jsou přepínače vysílacího výkonu. Zpravidla neevropské země mají povolen větší výkon, z evropských měla vyšší Itálie (už se delší dobu o to nezajímám).
> Ale až Vás zaměření vozidlo ČTÚ a radiokomunikacíek nebo aspoň do magnetek na parapetu. Návštěva u nich za těch pár let, co takhle prasí na pásmu, nikdy nebyla.
ČTÚ se dění na CB a PMR zásmu nezajímá, pokud dotyční neruší třeba TV nebo rozhlasové vysílání.
Nejhorší je, jak v městské zástavbě zaruší PMR ty dětské chůvičky.
Děláš DX a pak ti tam zařve a gumuje pásmo mimino...
Jinak jakou anténu na CBčko? Samozřejmě nejdelší vede, ale prý i 1/2 či 1/4 má svoje výhody.
Já před lety jsem si anténu rád vyráběl a tak experimentoval. V tom bylo i to kouzlo CB. Ne vše nakoupit, zapojit a vysílat. Ale vylepšovat, vyrábět, lozit po stromech či na střechy. Výlety do přírody pod záminkou DX spojení, atd...
To je ta kultura.
Ne sedět doma a vše si nechat poslat PPLkem ![]()
Ale asi to máme každý různě. Hlavně anténu doladit pomocí PSW metru.
Hodně jsem čerpal z podobných webů
Odpovídám na dotaz na anténu.
Největší zisk má pětiosmina, má dole vodorovné radiály je nejnáročněšjší na naladění, ale zhruba za čtvrthodinu je hotovo.
Zisk půlky a čtvrtky je stejný o chlup menší, než pětiosminy.
Půlka je (zjednodušeně) půlvlnný prut s ladící cívkou dole, je bez radiál.
Čtvrtka je čtvrtvlnný prut a tři nebo lépe čtyři radiály, sklon radiál, pokud si pamatuji, 60°. Čtvrtka se dáb nadno vyrobit i doma, bo stačí přiměřeně dodržet rozměry. Největší spotřeba materiálu.
-
Vím o partě nadšenců, co na CB mají anténní dvojče antén HB9CV, ale takoví jsou jediní v ČR.
On to číňan všechno (přeháním) dělá jako SDR, se všemi výhodami i nevýhodami, které z toho plynou.
Nevím, jak na CB, ale na PMR stačí s ručkou vylézt na kopec s TV/DAB vysílačem a Baofengy jsou hluché.
0x
1) správný název RADIOSTANICE ![]()
2) Zde dobře odborně poradí: http://elix.cz/
doplněno 11.02.26 10:11:
Šum a fuk
- ALE, když se hledá na webu, pojem radiostanice (radiostation) je správný výraz k odpovídajícím výsledkům.
Holt to jsou synonyma, vysílačka je běžně užívaný hovorový výraz.
To už se tu můžeme dohadovat, že televizor, nebo dokonce televize je nesprávně, bo správný výraz je televizní přijímač.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.