Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení elektroinstalace v síti TT

Od: babetka odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

mám prosím dotaz,nejlépe pokud by zde byl revizní technik elektro.V rodinném domě,elektroměr osazený venku,z tohoto rozvaděče jde přívod do rozvaděče v bytě.V tomto rozvaděči je proudový chránič a za ním zapojeny jističe pro byt.Majitel nyní požaduje z tohoto rozvaděče napojit další podružný rozvaděč v podkroví.Moje otázka je:Je v pořádku do rozvaděče R1 osadit hlavní vypínač,z něho jít na proudový chránič a z přívodu pro chránič vyvést vodiče na třífázový jistič pro podkroví.V podkroví bude další proudový chránič pro dané okruhy.Tímto by se docílilo toho,že spodní byt bude chráněn samostatným chráničem a rovněž tak podkroví bude mít svůj chránič a pokud vybaví tak spodní instalace zůstává funkční.Je to takto Ok?

Ještě prosím o názor,spojení Pe aN v R1 s tím,že dále bude striktně oddělen Pe aN?Je tohle ok?Moc děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jir
hodnocení

0x
Jedná se skutečně o síť TT? Podle připojovacích podmínek distributora to musí být v síti TT zapojeno následovně: přívod - chránič - hl.jistič - elektroměr. To vše pod plombami. Sítě TT se používaly převážně na jižní Moravě a na můj dotaz na EGd mi odpověděli, že všechny sítě TT již byly upraveny na TN, takže jsem to nechal přepojit. Zjistěte si, zda je síť již ve vašem okolí také upravena.
Pokud se jedná skutečně o síť TT, není nikde, ani v rozvaděči PE a N spojeno. PE je vytaženo ze zemniče někde poblíž.
babetka
hodnocení

Děkuji jir,předpokládám,že z elektroměrového rozvaděče vede 4vodič s tím,že zelenožlutý je přiveden z krabice kam je přivedeno uzemění.Nevím jistě,jestli se jedná o TT.

111®
hodnocení

0x

Předpokládat nestačí. To chce kouknout do pojistkove skříně nebo ji nafotit a dat sem

babetka
hodnocení

Pro 111,děkuji,v pojistkové skříni jsou 3fáze a N vodič,který vede kabelem do el.rozvaděče.

jir
Bez dalších podrobností vám nikdo nejspíš moc neporadí, navíc takové rady zavání průšvihem, protože se může něco stát, někoho to může zabít nebo vzniknout škoda na majetku.
Jaký proudový chránič tam máte? Velký německý bílý? Jističe jsou ještě ty staré velké černé, případně také staré bílo-černé, podobné těm současným? Vše v hliníku?

milanb
hodnocení

0x

Jako revizni technik vam radim, at si na to zavolate nekoho, kdo ma opravneni tohle delat, to znamena jakykoliv elektrikar osvc/ firma, a sam na to nesahejte. Mate v tom takovej hokej, ze jina rada u vas nepripada v uvahu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]