Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dodatečné zapojení regulátoru otáček

Od: jirka24®

Zdravím, potřeboval bych snížit otáčky ventilátorů asi tak o jednu třetinu až polovinu. Mám teď zapojenou sestavu ventilátorů paralelně, bez toho regulátoru otáček co mám na obrázku Rozhoduji se jestli mám tento regulátor otáček koupit a tak se obracím o radu na Vás. Budu moci regulovat tímto regulátorem otáček otáčky ventilátorů? Nedělám do elektriky a nerozumím ji. Je to jen o snižovaní napětí, nebo jak pozná jak rychle se ventilátory točí a jestli vůbec nějaké to snížení otáček tady dokáže. Předem díky za každou radu.

Dodatečné zapojení regulátoru otáček

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ventilatory sa daju regulovat znizenim napatia alebo nepriamo cez PWM na napajani alebo priamo cez PWM (ak maju taky pin) pri plnom napati. Na vasom mieste zacnem vypoctom, kolko elektriny spotrebuju tie ventilatory za 24 hodin.

Nie je jasne, preco ich chcete pouzit - chcete odobrat viac tepla z radiatora malych rozmerov alebo oklamat pomerovy merac?

Trochu si nejsem jistý, jestli by víc paralelních kusů při regulaci čistým pwm reglem bez výstupní cívky a kapacity nevydávalo nějaký pazvuky. Ale to mě jen tak napadá, vyzkoušeno to nemám, ale obávám se, že reálně by to hrozit mohlo. Nedával bych přímo regl pro motory, ale vyhlazený pwm regl napětí, stačí třeba za pul eura z Alíku.
Ono už jen těch víc větráků na jednom držáku mi hned vybaví 2 větráky chladiče u mého auta, které běží paralelně, mají regulované otáčky, ale evidentně nepatrně odlišné a po skoro čtvrtstoletí už trpí na nějaké nevývažky, takže při nějakých otáčkách se to sejde tak, že společně hází autem, jak kdyby na volnoběh nepálil jeden válec:) A to bych doma pod topením nechtěl, škoda, že to každej "výrobce" bastli z PC větráčků namísto jednoho jednoúčelového neslyšného dlouhého radiálního větráku s dostačujícím příkonem třeba půl W. Kdysi dávno jsem si doma pod žebrový radiátor takový větrák zkusil dát, šlo o něco vyhozeného se spáleným x-set wattovým motorem, původem z nějakej průmyslové ventilace, délka asi metr a průměr tak 15cm. Přes gumičku jsem to roztáčel motorkem z gramofonu, převod dopomala, slyšet nebylo absolutně nic a průvan byl srovnatelný s běžným stolním ventilátorem.
hodnocení

Nepočítám kolik spotřebují elektřiny, ale jedno mám ventilátorama vyřešeno. Tato sestava pod radiátorem mi vyřešila teplo v nejchladnější místnosti a teď musím dokonce radiátor přiškrcovat. Ventilátory neběhají 24hodin, ale jen slabou polovinu. Nehledám nějakou úsporu energie. Jen bych někdy potřeboval snížit průtok vzduchu. Každopádně pocitová teplota je tak skoro o dva stupně vyšší než v místnosti se stejnou teplotou bez tohoto mého výtvoru.

lll
To je zajímavé, místo většího radiátoru větráčky, ale nemáte přitom problém s vířením prachu?
lll
Jestli vám otáčky na 9V vyhovují, zařaďte před větráčky tento měnič 12V na 9V, nebo jakýkoli jiný
allegro.cz/...
hodnocení

Radiátor jsem posílil, ale když je na konci větve topení a bez čerpadla a ještě se slabým přívodem...zkrátka se tenkrát asi někde vloudila topenáři chybička. Výření prachu? Nevím. Jestli je rozdíl mezi tím, když radiátor je na 60stupních a tak hezky vzduch víří prach a nebo na 35stupních, kdy se vzduch nad radiátorem skoro nehne a já mu teda pomůžu ventilátorem? Každopádně teplo jsem tak vyřešil. Jedno je jisté, radiátor který bych tady musel pracně rozpálit na 60 stupňů( to vlastně začíná teprve cirkulovat vzduch) Tak tady s daleko nižší teplotou a kratší dobu tu místnost vytopím. To s tím měničem je dobrý nápad, ale já bych potřeboval ty otáčky občas regulovat. To by bylo fajn.

lll
Pak třeba takovýhle regulovatelný zdroj, se vstupem 12V půjde napětí na výstupu plynule měnit. Jen pozor, umí vyrobit až 30V z 5-12V.
Nebo podobný, se vstupem 12V.
laskakit.cz/...
lll
I tenhle levný regulátor napřed zkuste
dratek.cz/...
hodnocení

Zkusil bych ten druhý, ten lacinější. Ten by víc vyhovoval, jak cenově, tak velikostí. Jen jsem se chtěl optat jestli by mi utáhl i víc ventilátorů. Podle mého výpočtu bych jich měl utáhnout až 25? Pak co s chlazením? To se nehřeje? A jak to udělat když pracuje na 5-16V. Přetáhnu a ventilátory mi sčoudnou? Ale líbil se mi.

lll
Odzadu:
Přetáhnout můžete ten první, až na 30V, to je totiž regulovatelný zdroj napětí.
Tento druhý, to je regulátor, ten rychle jen přerušuje ten tvůj 12V zdroj, proto také nehřeje, je buď sepnutý ("žádný napěťový úbytek na něm") nebo rozepnutý ("žádný proud krz něj"), a jelikož tepelný výkon na regulátoru se počítá napětí x proud, kdy v obou stavech regulátoru je aspoň jeden z nich 0, tak ztráta je ideálně 0. Ve skutečnosti tam malá ztráta je kvůli přechodům mezi oběma stavy.
Třeba ale budou větráčky při takové regulaci "bzučet", uvidíte.

lll
hodnocení

1x
Kdyby těch větráků byl sudý počet, tak bych zapojil vždy 2 do série, budou se točit pomaleji i bez regulátoru. Třeba by ty otáčky zrovna vyhověly.
Nebo takto zkusit jiný zdroj, 9V či 6V.
hodnocení

Zkusil jsem zapojil jsem 2 + 2 do série s tím, že pátý jsem nechal zapojený samostatně, ale otáčky jsou moc malé. Pokud zapojím zdroj o 9V, termostat neběhá a 9V přes něj nepřejde. Jinak bez termostatu by to bylo dobrý, ale ten vyřadit nechci.

mll

A co pořídit termostat, který zvládne i jiné napájení a nebo má napájení od spínané zátěže oddělené. Vámi vybraný termostat znám, ten má vstup napájení a výstup napájený přímo z něj. Ovšem podobných modulů jsou na trhu desítky, některé mají výstup na relé. Což vlastně by taky byla cesta doplnit ten váš modul 12V relé, kterým můžete spínat cokoliv (třeba to snížené napětí).

Takto by to mohlo fungovat, pokud se s tím ten regulátor napětí popere. Já bych preferoval spínání toho regulovaného napětí. A nebo ještě lépe ventilátory s PWM vstupem.

Jinak bych spíš bral nějaký jednodušší step-down měnič, nejlíp bez procesoru. Třeba něco jako laskakit.cz/... ale pořád to spínání termostatem bude potenciální problém.

Případně úplně nejlíp nahradit dvoupolohovou regulaci nějakou spojitou nebo vícepolohovou. To už neni věc elektriky, ale spíš kybernetiky. Je mi jasné, že jak jde o teplo, jsou tam dlouhé časové konstanty a regulátory se ladí blbě. Ale s arduinem nebo něčím podobným by se to dalo snadno stvořit (hw celkem jednoduše, základ sw taky (tj. měření teploty a ovládání ventilátoru), z ladění regulátoru (tedy ten přenos mezi regulační odchylkou a akční veličinou) bych měl trochu strach). Taky nevím o nějakém podobném univerzálním modulu pro spojitou regulaci otáček na základě teploty. (Myslím takto univerzálního, jinak pro PC nějaké ty moduly existujou i když tohle bývá v dnešních počítačích součástí motrerboardu. A nepočítám průmyslové komponenty, které jsou o několik řádů dražší.)

Ono ještě jde o to, jak se s tím upraveným napětím poperou ventilátory. Můžou snížit otáčky, což je běžné (hlavně u PC ventilátorů), ale můžou naopak otáčky držet (taky jsem měl takový ventilátor, který v rozsahu od 15 do 48 voltů (48 je jmenovité nad něj jsem nešel) držel otáčky, pod 15 šly pak rychle dolů, asi účinkovalo proudové omezení) nebo taky nemusí dělat vůbec nic (jakože se nebude točit). Ale tak snad máte normální PC ventilátor, který reaguje snížením otáček na snížení napětí a nemá v sobě žádnou další inteligenci.

111®
hodnocení

0x

Záleží jakým napětím to napájíš. Pro stejnosměrné se dá použít řazení diod nebo Zenerka ale to zase podle toho jak velký proud berou. Takže dodej další informace.

hujer

Vždyť píše na obr. 5x 0,2A tj 1A! Tj chladit ztrátu 4-6W ! (na diodách)... Ale bacha, aby ty větráky bylo možno regulovat, neboť jejich zpomalením chodu, se budou více zahřívat. protože chladí i samy sebe.

111®

to není problém. Dá tam 5A diody, na jedné bude úbytek 0,7V a připájí je na delší vývody, ty to spolehlivě uchladí..

hodnocení

Tak dalece já elektrice nerozumím.

Při 8..9V tam bude něco kolem 120 mA na ventilátor.

hodnocení

0x
Ano, mělo by to fungovat. Tedy elektricky. Pokud rozháníte vzduch od radiátorů,tak to teprve uvidíte, jestli vám to bude vyhovovat.
hodnocení

Pokud jste toho názaru, že by to běhat mělo, tak bych měl vyřešeno. Jasně, že je to pod radiátory a nemá to chybu. Místnost, kterou radiátor dříve nestíhal vytopit, tak teď ho musím přivírat.

Pokud ze jedná o PC ventilátory s elektronikou, pak by jim PWM mohlo vadit. Vyřešil by to LC člen, ale to se vám asi nebude líbit. Existují vetilátory, které mají vstup pro PWM ovládání, ale jsou dražší a také asi nové nebudete chtít kupovat. Podle mě plný výkon nikdy nepotřebujete a hlučnost je obtěžující. Tedy by bylo nejnažší to rovnou napájet zdrojemm cca 8..9 V. Nebo za ten termostat použít DD-DC nastavitelný konvertor z 12 V dolů, s tím, že to dá max. např. jen 10..11 V, což ale není na závadu.

jir
hodnocení

0x
A co tak regulovat průtok vzduchu odpojováním těch ventilátorků? Když místo 5 poběží jen jeden, musí být zákonitě i menší množství dodaného vzduchu. Na to by stačily spínače...
hodnocení

Poběžíli jen jeden, tak je to nanic, protože potřebuju fuk pod celým radiátorem i když slabý. Jinak bude honit vzduch jen asi pod třema článkama.

To je přece jedno.

Použijte kolik ventilátorů chcete / kolik aktuálně potřebujete a výfuk směrujte do výústky pod radiátorem, která bude mít štěrbinu po celé šířce radiátoru. Mechanické řešení.

hodnocení

Mám článkový radiátor a nedovedu si dost dobře představit jak by se vzduch pohyboval(i když nuceně) mezi články třeba se dvěma ventilátorama. Jak rozvést vzduch mezi každý článek? Nejjednoduší mi přišlo toto. Pokud nebudu moci regulovat otáčky zůstanu u základu co mám. Chtěl jsem to jen vylepšit.

Mám článkový radiátor a nedovedu si dost dobře představit jak by se vzduch pohyboval(i když nuceně) mezi články třeba se dvěma ventilátorama. Jak rozvést vzduch mezi každý článek? Nejjednoduší mi přišlo toto. Pokud nebudu moci regulovat otáčky zůstanu u základu co mám. Chtěl jsem to jen vylepšit.

Jak rozvést vzduch mezi každý článek? Tak, že výústka/rozdělovač bude mít otvory přesně mezi články. Ty ventilátory mohou být někde jinde a mezi výústkou a ventilátory spojovací potrubí.

0rion
hodnocení

0x

Podle mě to na 90% bude fungovat. Pokud ne, budete muset sehnat regulátor s vyhlazeným výstupem.

hodnocení

Koupím toto a uvidím: Regulátor rychlosti s ultra vysokou linearitou - PWM 5V-16V/10A

0rion

Vyzkoušejte a uvidíte. Regulátor má velmi nízkou PWM frekvenci, tak snad to ventilátorkům nebude vadit. Pokud by vyluzovaly nějaké pazvuky, tak zkuste nějaký step-down měnič, například tento: měnič

hodnocení

Koupil jsem a vyzkoušel. Regulovat větráky jdou, ale bzučí. Přestanou bzučet až když je dám na plný výkon.

lll
Hmm, to jsme tušili.
Takže stejnosměrný regulovatelný zdroj:
laskakit.cz/...
Nepřetahovat napětí výš než 12V.

lll
Koukám že ten modul umí nastavit max napětí, takže nastavte na 12V max a hotovo.
Dodatečné zapojení regulátoru otáček #2
hodnocení

Děkuji za radu, počítal jsem s tím, že bych si udělal ještě dvě takové sestavy, ale zas až tolik investovat do té regulace nechci.

lll
To je jen "česká obchodní přirážka", na alíku za 150, když k tomu něco přihodíte aby to dalo přes 220,-
Třeba i dva kousky tohoto.
Dodatečné zapojení regulátoru otáček #3
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]