Nejste přihlášen/a.
Pěkný večer,
potřeboval bych technickou radu. Mám stůl kde mám stolní počítač, u stolu mám klasickou dvojitou zásuvku nahoře a dole. Ve spodní mám zapojenou klasickou prodlužovačku, kde mám zapojený PC, monitor atd. Koupil jsem si prodlužovačku s přepěťovkou, kterou chci natáhnout ke stolu, který mám na druhé straně místnosti, chci si tam nabíjet telefon, tablet a mít k síti připojený notebook.
Bohužel až později jsem přišel na to, že ty krky těch kabelů jsou masivní a jsou vedený tak, že ty dvě prodlužovačky do jedné zásuvky pod sebou nezapojím. A tak mám teď dilema co je menší prasárna.
1) Zapojit tu prodlužku s přepěťovkou do té obyč prodlužovačky kde mám zapojený PC (tu obyč prodlužovačku chci nahradit novou taky s přepěťovou ochranou)
2) Našel jsem rozdvojku, která má přední dvě zastrčky zepředu vedle sebe, což by mi umožnilo zapojit to pod sebou. Ale je to další mezikus který asi není uplně ideální.
Budu rád za Vaše rady. PC mám teda 800w zdroj, který ale celých 800w asi neodebírá a na té druhé prodlužce chci provozovat macbook aira, ipad...ty nebudou mít velký odběry, takže nic hardcore tam provozovat nechci, ale taky nechci aby kdejaký elektrikář zaplakal.
Pokud to není koupené někde a tržnici, ale v odborných elektro obchodech a podobně, tak s danými příkony není co řešit.
Na zkoušku můžete vše zapojit a pokud budou zásuvky a zástrčky studené jako okolí, tak máte téměř jistotu. Pokud to bude byť i jen mírně teplé, tak já bych to radil udělat jinak, bo člověk nikdy neví, co do udělá třeba po pár letech.
1. Ta prepatovka je skor placebo, nez nieco realne fungujuce. Prepatie sirene rozvodnou sietou bez viacstupnovej ochrany na vstupe do objektu a nasledne vo vasom byte spolahlivo znici nejaku trapnu "ochranu" s varistorom za 50 centov a nasledne vas pocitac.
2. Vymente zasuvku v stene za model, ktory umoznuje zasunut dve pootocene vidlice.
3. Spravne a fungujuce riesenie je dostatocny pocet zasuviek priamo v stene ako pevna instalacia a kvalitne prepatove ochrany v rozvadzaci vratane pripojenia LAN kablom, ak nemate cisto wifi.
Ta vaše prodlužka s "přepěťovkou"je k ničemu. Je to jen vyhození peněz.
Citace: "Řešení přepěťové ochrany vyžaduje více stupňů ochrany (T1, T2, T3), instalaci co nejblíže vstupu do objektu a k citlivým zařízením, kvalitní uzemnění a propojení, a instalaci kvalifikovaným elektrikářem. Ochranu je třeba řešit pro silnoproud i slaboproud (data, TV, internet). Často se používá kombinace svodičů typu 1+2 (v hlavním rozvaděči) a typu 3 (u zásuvek).
Krok za krokem:
Posouzení a návrh:
Nechte si vypracovat návrh ochrany od projektanta v souladu s normami ( ČSN).
Zhodnoťte rizika (umístění hromosvodu, přívody sítí) a citlivost elektroniky.
Instalace svodičů (stupňů):
Typ 1 (T1): Instaluje se u hlavního vstupu do budovy (u elektroměru/hlavního rozvaděče), chrání před přímými i nepřímými údery blesku.
Typ 2 (T2): Umisťuje se do podružných rozvaděčů, chrání před přepětím přicházejícím z distribuční sítě.
Typ 3 (T3): Instaluje se co nejblíže chráněnému spotřebiči (PC, TV, audio) – ideálně v zásuvkové liště nebo instalační krabici, chrání před zbytkovým přepětím.
Zásadní požadavky:
Uzemnění: Klíčové je kvalitní uzemnění budovy, ideálně včetně hromosvodu a propojení všech vodivých částí (pospojování).
Co nejkratší vodiče: Připojovací vodiče k svodičům musí být co nejkratší, aby se minimalizovala indukovaná napětí.
Ochrana slaboprou/...: Nezapomeňte na ochranu datových (LAN, TV anténa, telefon) i komunikačních vedení.
Důležité upozornění:
Nejde o prodlužovačku: Obyčejná prodlužovací šňůra s vypínačem není přepěťová ochrana. Potřebujete zařízení s varistory a dalšími součástkami.
Odborná montáž: Instalace T1 a T2 vyžaduje kvalifikovaného elektrikáře, protože je nutné správné zapojení a jištění".
Shrnutí
Kombinace svodičů T1+T2 v hlavním rozvaděči a T3 u citlivých spotřebičů, s důrazem na kvalitní uzemnění, je nejúčinnější řešení pro komplexní ochranu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.