Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brždění motoru

Od: mot55 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

Mám asynchronní motor 3 fázový bez brzdy 4,5kw .

Motor potřebuji otáčet vlevo nebo v pravo ale s okamžitím zabržděním.

Napadlo mě použít nějaký brzdný modul co brzdí protiproudem, ale nevím, jak by to fungovalo, když potřebuji jednou točit v levo a jednou v pravo.

Máte někdo nápad jak by to šlo udělat?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

yarda1
hodnocení

0x

Tohle jsme řešili a vyřešili ve firmě kde jsem pracoval

zpa-pecky.cz/...

str. 19, možná bych našel i schema.

hodnocení

0x

Tak pojem okamžité zabrždění je blbost.

Motor s brzdou použít nemůžeš, protože brzda nepřežije zastavení motoru. Brzda bývá konstruovaná na "zablokování motoru proti pohybu" při minimálních nebo nulových otáčkách.

Ty můžeš použít frekvenční měnič příslušné velikosti a k němu připojit brzdící odpory.

Ale i toto řešení potřebuje pro zastavení motoru nějaký čas. Takže okamžitě to nepůjde. Na frekvenčním měniči je možné nastavit čas pro zastavení motoru. Pokud bude čas zastavení příliš krátký, tak bude frekvenční měnič házet chybu, že to nezvládne.

(Na a prasácky to na tvrdo přepnout do opačných otáček, to ti vyhodí pojistky a nebo to bude dělat paseku v rozvodné síťi.)

Pro představu dalších rádců by bylo dobré napsat, co to bude za stroj, co bude motor pohánět, proč je nutná "okamžitá" reverzace. Prostě více informací.

Colombo má naprostou pravdu.

My v učení v 70 létech někteří spolužáci dělali na vrtačce to, že zastavili nejvyšší otáčky a přepínačem přepli do opačných otáček - a soutěžili komu když přepínač dá do plohy nula bude vřeteno stát.

Samozřejmě tam nebyl mistr na dílně.

To nechtějte vědět co to bylo za kvílení ( zvuky ).

Dovoluji si nesouhlasit. Vězte, že všechny dřevoobráběci stroje od určitého data výroby musí mít brzdu, která stroj při vypnutí pohonu zastaví. Pochopitelné nikoliv okamžitě, ale brzdí to skutečně fest a jde o mechanickou brzdu s elmag ovládáním integrovanou v motoru. To se týka pil, frézek, srovnávaček, I protahů. Jen širokopásové brusky mají externí pásovou, nebo diskovou brzdu, kv velkým setrvačným hmotám. A ty brzdy vydrží zpravidla mnoho let.

hodnocení

0x
Nejjednodušší je použit frekvenční měnič. Už jen kvůli rozběhu motoru. A oproti použití velkého počtu stykačů a relé to není ani dražší varianta.

mot55
hodnocení

Máte pravdu ten měnič bude asi nejlepší.

Měl jsem to k menšímu soustruhu jsem teď koupil a chtěl bych celý předělat elektricky.

hodnocení

0x

Reseni me napada vice, vhodne bude zalezet, k cemu presne by to cele melo byt urceno, pro jak caste pouziti to ma byt urceno (pravidelne vs. bezpecnostni pojistka po ktere napr. muze nasledovat vymena nejakeho dilu), co si predstavujete pod pojmem "okamzite" a v neposledni rade jake k tomu mate dostupne protredky.
Lze toho dosahnout rizenim motoru (napr. pomoci toho jiz zmineneho frekvenciniho menice, zmenou polarity a pod.) a nebo na mechanicke strane (elektromagntickou brzdou, mechanickou blokaci atd.).
Kazdopadne o "okamzitosti" nerozhoduje ani tak vykon motoru, jako okamzite otacky a moment setrvacnosti rotoru a dalsich na nej napojenych rotujicich hmot a zaroven pevnost jednotlivych prvku, nakolik tu "okamzitost" dokazi prezit.
Tohle vsechno by bylo z Vasi strany potreba vice specifikovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]