Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení YD

Od: ladinac123 odpovědí: 20 změna:
Zdravím, lámu si hlavu s motorem Mez 10kW D380V, 6 svorek, přepínač SEZ 25A Czechoslovakia kde má 3 póly z každé fáze, U1 U2 U3, V1 V2 V3 a W1 W2 W3
Na jedničky mám přívod ze sítě, z dvojky sem dal hvězdu na horní svorky motoru zleva C0 A0 B0 v pořadí L3 L1 L2
No a spodní řada zleva je A B C.
A dotaz zní, jak zapojit ten trojúhelník, mám dvě možnosti
A) ve svislé čáře od horních po spodní šroubky motoru dát stejné barvy
B) propojit konce vinutí totožným fázovým vodičem jako je vstup.
Jinak už nevím, 2 hodiny přemýšlím nad tím...
Dík za rady

Zapojení YD
Zapojení YD #2

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

3x

Nejdříve si zjisti jak přepíná přepínač. Bez toho se nedá nic zapojovat hen tak naslepo.

ladinac123
hodnocení

To právě mám ten pocit, protože to je starý vypínač z bazaru který mohl někdo upravit dle sebe, bohužel není k němu nic
111®

Si neumíš proměřit přepínač třeba baterkou a žárovkou?

hodnocení

0x
Stejná fáze se na svorkovnici dává naproti sobě, na svorkovnici je to už posunuté tak, aby to sedělo.
Kdybyste dal stejnou fázi na oba konce vinutí, nebude motor dělat nic (na vinutích by bylo 0V).
Zapojení YD #3
halamus

To máte zapojení do Δ.

@halamus a přesně na ten se tazatel ptal, děkuji za potvrzení *smich*

hodnocení

0x
Tady máte příklad zapojení přepínače Y/D
obzor.cz/...
Mimochodem - to jako vážně připojujete 10kW motor na takový kablík?
olin

10kW je na fázi 3,33kW, což je cca 14,5 Ampér, tedy CY1,5 mm² stačí a pochybuju že motor poběží 365/12/7/24

ladinac123
hodnocení

Nic to nedělá, stojí to bez odezvy.
Černým propojené U1 U2 U3
Hnědým V1 V2 V3 a s proužkem ty W to samo a na svorkovnici je to nad sebou
halamus

Máte aspoň vadasku, abyste zjistil, kde se napětí ztrácí?

hodnocení

0x

Dejte fotku štítku motoru.

Další informace:

Zapojení hvězda trojúhelník

https://www.zasuvkyavypinace.cz/nase-novinky/zapojeni-hvezda-trojuhelnik/

Přehled a zapojení motorů

https://www.mylms.cz/prehled-a-zapojeni-motoru/

ladinac123
hodnocení

Obrázků sem viděl všude mraky, to je strašně hezké, ale mne to v ničem nepomůže.
Jinak měřením multimetrem od vstupnich jedniček sem zjistil akorát vždy U1 U2 V1 V2 W1 W2 ale žádné V3 U3 ani W3 není na přepínači nikde. Nikde nepipa
Přepínač S25V 03 Krompachy a motor Mohelnice AP132M-2

Zapojte bez přepínače napřímo do hvězdy (230V) nebo do trojúhelníka (400V) - nedoporučuji pro velký rozběhový proud. Tím vyloučíte přepínač.

Běží to?

Dejte fotku štítku motoru.

ladinac123
hodnocení

Motor běží normálně jak tak tak jinak, ale na D vyhazuje hlavní jistič. Po opětovném nahození jističe motor jede.
Mě defakto zajímají tyto věci...
L1 mi jede na pozici 1 U1 + U2
L1 mi jede na pozici 2 U1 + U2 + W3
L2 mi jede na pozici 1 V1 + V2
L2 mi jede na pozici 2 V1 + V2 + U3
L3 mi jede na pozici 1 W1 + W2
L3 mi jede na pozici 2 W1 + W2 + V3
A jak který jenom zapojit na svorky motoru motor má C0 A0 B0 v horní řadě a spodní řada A B C nic víc, zbytek asi už pak si dokážu, směr otáčení si kdyžtak přehodím

To. že motor v trojúhelníku (D) vyhazuje jistič se dalo čekat.

Teď si ještě proměřte zvlášť přepínač - co je v které poloze propojeno.

ladinac123
hodnocení

To píšu o zprávu nahoře, ale nechápu když mi přepínač spájí v D U2 s W, proč někde na schématu je U2 s V, jestli se držet tím a prostě hodit to takto a nebo se řídit přepínačem

ladinac123
hodnocení

Momentálně když vezmu v potaz přepínač tak spíná první s třetí, druhá s první a třetí s druhou.
Ale to mi pak nesedí na svorkách motoru. Zapojoval sem do A B C vývody z první polohy přepínače. To mám L1 černá L2 hnědá a L3 s pruhem, tak mi to jede už z koncovky.
Ale ta druhá poloha mám tím pádem svorku A a svorku A0 jako L1 + L3
Svorka B a svorka B0 jako L2 a L1 a svorka C a svorka C0 jako L3 a L1

ladinac123
hodnocení

Buďto zapojim přepínač tak, že z něho půjde L1 s L3, L2 s L1 a L3 s L2 a vinutí budou tím pádem zapojené z přepínače 6 vodíci mezi
U L1xL3
V L2xL1
W L3xL2
Nebo zapojím ty dráty do svorek do motoru tak jak by to mělo asi být podle intelligence U + V, V + W, W + U?
Což ale pak nevím jak to bude přepínat jinak v tom přepínači. Já s logickým myšlením problém mám, takže to si v hlavě jednoduše neobrátim, třeba to ale lze

111®
hodnocení

0x

Do hvězdy ti přepínač musí propojit všechny svorky horní řady dohromady. Takže vpodstatě vodorovně. Do trojúhelníku musí propojit svorky svisle ty co jsou proti sobě.U1-W2 atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]