Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký koupit foták?

Od: lenina270* odpovědí: 21 změna:

chci bráchovi koupit foták ale koukám na peníze.jaký konkrétně by ste mi doporučili a za kolik?

potřebuju aby to fotilo i na bigbítech (při horším světle) a mělo to ozvučené video a baterie tuškové nabíjecí

značka je mi jedno jaká hlavně levný

doplněno 23.08.10 12:04:

sem naprostý foto- amatér,všichni píšete mooooc pěkně ale já nemám vůbec ponětí o čem...

myslela sem že mi tu někdo poradí konkrétně něco

-prodejci v obchodech se snaží vnucovat ty drahé a já prostě koukám na cenu a nebudu si poučet na drahý foták pro mladého kluka

-jinak existuje i mobil s fotákem od ceny 1700,- a nefotí špatně,jenže na ten prý se vejde málo fotek proto bych mu raději koupila foták,vždyt víte že se později v noci fotí kdejaká zbytečná volovinka...

-bude to dávat jen do počítače-nic se vyvolávat nebude a pak to našupá jen na cd nebo na profil na facebok nebo na lidé

v letáku měli už foták také za 1700,-dokonce pěkná značka,jenže někdo říká že je lepší vše optické,než digitální ale já fakt nemám ponětí co to znamená

rodiče mají nějaký samsung za 2000,asi 10 mpx,ale nový a nevím jak by to fotilo na flámech

takže najde se tu někdo kdo mi dá tip na levný foták podle toho co sem napsala?děkuji předem

a ještě něco-darovanému koni -na zuby nekoukej-bude rád za to co mu koupím...

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bena*
hodnocení

0x

A s hledáčkem nebo bez?

Správný fotograf a kameraman by měl kupovat s hledáčkem. Ono je to také lepší, než koukat na obrazovku jak idiot a spoří to baterii.

lenina270*
hodnocení

koukám na cenu ne na hledáček-on umí fotit i smým fotákem a ten má jen obrazovku,a je to pro pubertáka,takže je jedno jaký bude-malý -velký-tlustý-tenký...i barva je mi ukradená,hlavně aby to fotilo na bigbítech a stabilizaci obrazu má snad už každej foták

Nechci si ani představit, jaká bude starostlivost puberťáka o tělo a sklo velké a těžké a drahé zrcadlovky okolo půlnoci na diskotéce.
Takže jednoznačně rychlý kompakt s automatikou a klidně jen s LCD displejem. Ten totiž v přítmí svítí a je na něm vidět to. co zachytí čip. K hledáčku třeba přizpůsobit zrak a to je při světelných efektech někdy dost obtížné, dokonce i pro střízlivého. Nové fotoaparáty už toho umí hodně, určite si některý(é) vyberete třeba na Megapixel.cz
nebo na dalších, o kterých píši v dalších příspěvcích k výběru fotoaparátů. Napište potom, které se Vám zdají vhodné, může se k nim vyjádřit více lidí... Vyjádření jednoho člověka: ten je dobrý, ten si kup!
bez poznání a oddůvodnění potřeby na jedné straně a vhodných parametrů k těm potřebám na straně druhé nemusí vést ke správnému rozhodnutí.
radek255*

Spravny fotograf ma v kapse nahradni nabity akumulator, tot vse ke spravnemu fotografovi. Ja osobne "koukam jak idiot" do fotaku a to i protoze dneska fotaky-kompakty hledacek nemaji. Za spravneho fotografa-amatera se presto povazuju. Fotim ale s pokrocilym kompaktem, tzv.bezzrcadlovkou, mam i externi hledacek, ale delam povedene snimky i bez nej, takze znova opakuji "koukam jak idiot" do fotaku..*cert*

tamaraau*

Dnes se u kompaktů ale od hledáčků upouští... Viz Sony H55, Sony HX5 - špičkové přístroje!

ladislavtikal*
hodnocení

0x

jarmik*
hodnocení

0x

Myslím, že máte špatné zadání a vyhodíte peníze nadarmo. Tužkové baterky se dávají už jen do levných kompaktů - podle mého je to nesmysl je chtít. A kompakt Vám nikdy nebude fotit za špatných světelných podmínek, protože je to fyzikálně nemožné, neboť je tam zkrátka malá díra, ergo málo světla jde na čip.

I když nevěřím, že se mou radou budete řídit, tak to sem napíšu. Mám, přesněji moje manželka má, totiž rozsáhlé zkušenosti s focením potmě (moje manželka má jako hobby lezení po komínech, kam se leze většinou v noci a fotí tam industriální architekturu, typicky osvětlenou elektrárnu a tak). Na kompaktu potmě většinou nic neuvidíte. Nejmenší foťák, který už zabere něco v noci, je od Panasonic řada DMC-F - potom následují různá čísla, existuje mnoho variant. Tyhle foťáky používají často komínáři, protože jsou ještě přijatelně malé a jednoduché, a přitom na nich skutečně v noci něco vyfotíte. Není to samozřejmě zrcadlovka, ale je to příjemný foťáček, který s sebou rád beru na výletu a dá se s ním už i trochu fotit.

Tyhle foťáky začínají obvykle někde na osmičce nebo devítce.

doplněno 23.08.10 10:59:

Jinak tedy my máme konkrétně model Panasonic Lumix DMC-FZ28. Ten můžu doporučit, dostal opravdu velký záhul ve dvou letech a pořád jde a fotí pěkně.

Tužkové baterky se používají i u lepších dražších kompaktů, kde např. s lithiovými vyfotím i okolo 650 a více fotek proti směšným 250 - 300 s akumulátorem. Malá díra málo světla... Ano, ale vyberu si foťák s velkou světelností na široké straně, a dále takový, který výslednou fotku automaticky poskladá z více záběrů světlejších a tmavších.
Abych se vešel do ceny, volím třeba menší rozlišení, tak do 10 Mpx a zoom tak do 5x a i to už je na disco a běžné foto dost.
doplněno 23.08.10 12:13: Kolega jarmik popisuje dobrý kompakt s dostačujícím rozlišením, velmi dobrou světelností, nadprůměrným zoomem, videem v HD, dobrým akumulátorem a skoro všemi vymoženostmi nových přístrojů. Bohužel má jednu vadu, není asi ve Vaší cenové hladině.
doplněno 23.08.10 12:27: Po Vašem doplnění už jsme blíže k cíli. Pokud vydržíte s nákupem aspoň do zítra, dnes večer Vám něco najdu ve slušné ceně. Píši z mobilu a v tom se hrabat mezi foťáky, to je o nervy.
lenina270*
hodnocení

to budete hodnej mooooc,ptám se radši s měsíčním předstihem

-chci ho koupit běhěm září,aLE vzhledem k tomu že já sem dostala darem před 4 roky Panasonic Lumix 5 mpx který na flámu při horším světle prostě nefotí ani z blízka,dokonce ani na plese-kde je poměrně dostatečné osvětlení a to stál 5000 tehdy bez baterek,ty sem kupovala zvlášt z nabíječkou

já mám občas problém najít i něco na netu-pc umím pustit,zavřít a horko těžko nahrát fotky z karty do pc a na cd-každej holt není profík,tyhle stránky mi poradili známí,že sou bezva

ale lepší se zeptat zde kde hodně lidí má zkušenosti, než u prodejce foto-chtějí prodat to co maj na skladě a vnucují

PROMINTE VŠICHNI-:)zapoměla sem napsat že fungl novou nabíječku i se 4 bateriema- Varta 2100mAh- už brácha má do cd přehrávače a prý je spokojen,proto chci foták na tužkáče

starababijaga*
hodnocení

8-9 tisíc vrazit do dárku pro pubertáka?chudák holka,každý není milionář,vy ste všichni radilové,to jí radši neradte nic to machrování jak ste chtří a všemu rozumíte je velice trapné*zed*já se ve fotákach nevyznám ale také sem dostala darem před 7 lety foták za 10000 a ted?stojí 3000 sotva a i ty levnější už ho překonaly...

holka nenech se odradit a hledej a neboj se ptát někdo ti určitě poradí dobrou a levnou věcičku a nebude se ti posmívat jako někteří tady...*palec*

dobrý komentář tej starej babky, já se ve foťákách nevyznám... vy ste všichni radilové,to jí radši neradte nic to machrování jak ste chtří a všemu rozumíte je velice trapné*zed* a hned na to holka nenech se odradit a hledej a neboj se ptát někdo ti určitě poradí ...zřejmě rozpolcená osobnost, a co jiného tu asi děláme kromě toho radění?

babka má pravdu, co se týká ceny, já jsem jeden z fotoaparátů koupil za 12 000.- před 3 lety a teď ho v bazaru nikdo nekoupí ani za 3 000.- ne že by byl poškozený, dokonce umí plno věcí, ale ten samý typ ve vylepšeném provedení je za 3 000.- a umí toho podstatně více.

jen přemýšlím, kdo tu jaký fotoaparát navrhoval za 8 - 9 tisíc?

cherryann*

Já bych doporučila podobný model jako jarmik - lumix-dmc-fp1-orange (Panasonic Lumix DMC-FP1). Umí natáčet v HD režimu (pro laiky: opravdu hezká videa :)) a má 4 násobný optický zoom (pro laiky: když chcete odfotit vzdálenejší objekt, kvalita fotografie se nezhorší jako u digitálního zoomu).

ten FP1 je poměrně dobrý šikovný nový foťák, snad jedině těch 35 mm na širokém konci není nej... do místnosti, a vzhledem k sestavě optiky ta světelnost 3,5 rychle klesne při použití zoomu na 5,9 a to je už dost málo...

cherryann*

Tak to neumím posoudit, kámoš ho má a za tu cenu mi ty fotky připadají skvělý, myslím, že v interiérech to taky nefotí špatně.

georges*
hodnocení

0x

V Electroworldu prodávali foťák zn. Advent, 7 megapixelů, stál do 2000. Já s ním fotím akorát na dovolené nebo našeho psa, ale pro tyhle účely mě bohatě stačí s jsem s ním spokojenej. Ale nevím jestli ho mají ještě v nabídce. Možná tam budou mít něco podobnýho za stejný peníze.

doplněno 23.08.10 13:44:

Je na dvě tužkový baterie, já tam dávám dobíjecí, protože normální - i alkalický - tam vydrží pár minut.

hodnocení

0x

asi to tu bylo zmíněno ale kompakty v noci prostě nemůžou zvlášť fotit dobře protože dosah blesku je cca 2-3metry a pak už nic pořádnýho neuděláte. Takže za levný peníze na focení za horšího osvětlení to není jednoduchá úloha. Pokud budete chtít tužkovky tak klidně, ale nabíječka jestli nebude součástí nějakého paketu/balení může stát sama o sobě 500 až 1000kč podle druhu a funkcí. Kdežto u akumulátoru plochého je již nabíječka součástí balení. Já sem spokojen vcelku dost s kompaktem Sony s optikou Carl-Zeiss. Na počtu Mpix zas až tak nebazírujte, stačí i 6Mpix bohatě.

doplněno 23.08.10 14:10:

mj. přes hledáček nefotím, nejsem si zde zcela jistý, že v hledáčku je vidět přesně takový obraz fotky jaký bude zaznamenán do paměti. Když změníte světelnost nebo nějaké jiné nastavení pro focení, v hledáčku to zřejmě zobrazené neuvidíte, proto fotím přes náhled na display, ale nejsem profík, uznavam.

doplněno 23.08.10 15:22:

aukro.cz/...

Proto píši o těch požadavcích na focení, aby se dal vybrat aparát na míru. Správně podotkl miramira, že ty mýdlové krabičky za pár stovek mají malý dosah blesku. Ty lepší mašinky typu bridge nebo také EVF dokáží svým vestavěnýn bleskem nasvítit dostatečně na 6 m, některé i do 8 m. Když tak člověk pročítá recenze a novinky, kouká jak bagr na tvrdou hlínu, co už dnes foťáky dokážou.
Nabíječky na AA akumulátory opravdu k fotoaparátu nedávají jako příslušenství. Kvalitní smart nabíječka se samostatným řízením proudu a času a sledováním teploty článku stojí i přes 1000 korun. Ale zase nezničí kvalitní dražší dobíjecí články s větší kapacitou jak originální aku
u malých kompaktů.
U průhledových hledáčků můžeme fotit něco jiné, než co v nich vidíme. U mnoha malých kompaktů hledáčky nejsou, jak psal už miramira, i když ne profik, tak určitě hodně věcí o fotografování znalý.
Jsou i elektronické hledáčky teda označení EVF, ale opět ty jsou podstatně dražší jak Vy chcete.

radek255*
hodnocení

0x

A ze chcete za malo penez hodne muziky to vite aspon ze jj ..? Kdyz je na flam musi byt i na fotak ale budiz.. Mel by mit rozhodne siroky uhel kdyz je na foceni lidi, a mechanicky stabilizator kdyz je do sera. Na AA baterky zapomente, ale mobil prece taky nabijite a nic se nedeje. Kupte Fuji FinePix J250, budete spokojeni. -> treba tudle bratr/...

kolonial*
hodnocení

0x

Takže pokud to dobře chápu, tak sháníte fotoaparát kolem 2 000 Kč. Takže:
píšete, že fotky budou pouze v elektronické podobě - na rozlišení tedy nezáleží
rozhodně netrvejte na hledáčku (pro vašeho bratra na pařby to vůbec není nutné)
žádný stroj v této cenové hladině nebude mít dobré snímání ve špatných světelných podmínkách (ale u fotky ze zábavy to není až tak potřeba)

Kupte toto: NIKON COOLPIX L21 - dá se sehnat už od cca 1 900 Kč

tak jak píše kolonial... za málo peněz málo muziky

nejen pro Vás pár odkazů, jak se aspoň trochu zorientovat v oblasti fotoaparátů...

megapixel.cz/...
megapixel.cz/...
megapixel.cz/...

pro Vás pár odkazů na foťáky, mezi kterými by jste si mohli vybrat...

digitalni-fotoaparaty.heu/...
digitalne-fotoaparaty.heu/...

starababijaga*
hodnocení

konečně někdo kdo umí poradit a nesměje se jí*palec*

výtka
Upozornění od sys spider 26. 08. 2010 10:51:38
Odpovádáš ráda sama sobě?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]