Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úprava zdroje 31V

Od: rumicek®

Ahoj, mám na vánočnim osvětlení zdroj 31V - viz obrázek. Jenže osvětlení zapínám časovačem a prevít zdroj se někdy přepne do náhodného režimu (většinou se nezapne). Nezkoušel ho někdo upravit aby svítil furt?
Děkuji za nápady

Úprava zdroje 31V

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Taky mám několik odobných za spínacími hodinami, naštěstí si režim pamatují. Myslím, že nemá smysl to rozdělávat, ta krabička to tuším ani nedestruktivně neumožňuje. Nejlépe sehnat neblikací zdroj.

hodnocení

2x
Já bych to rozlouskl a prostě obešel tu blikací elektroniku, propojil výstup přímo na spínaný zdroj. Předpokládám, že ten je proudový a tak by s tím neměl mít problém. Nebo sahnout do elektroodpadu pro starší zdroj třeba od tiskárny nebo akuvysavace, ty bývají kolem 30V.
hodnocení

Zkusím to rozebrat. Snad alespoň některé bez destrukce.

Tak pak dejte foto rozborky, taky by mě to zajímalo.

pav®
hodnocení

2x

Přesně tento zdroj (zakoupený v EMOS.cz) jsem v listopadu vyhodil jako nefunkční a nahradil jsem ho zdrojem z HP tiskárny (32V ss), bude určitě spolehlivější. A už to s týdny svítí bez problémů. I když to složitě opravíte (jenom proto abyste si dokázal, že to jde, jinak je to ekonomický nesmysl), těch součástek, které tam jsou v tom zdroji chvíli "před smrtí" je určitě víc, takže za chvíli Vás bude čekat to samé. Je třeba rozlišovat, co má cenu opravit a co okamžitě vyhodit, pokud nejste nadšenec, kterého to baví. Dále jsem si u EMOS.cz koupil i Profi vánoční LED řetězy, kdy po 1 roce mi už 3 sekce diod (vždy 10xLED v serii) přestalo svítit, to se ale dá lehce opravit, že se tam napájí nová 10 LED-ková sekce (jednotlivou vadnou diodu je obtížné identifikovat, je to všechno zatavené).

hodnocení

2x
Tyhle zdroje k LED mívají poměrně odolné proudové omezení a bývají jen na pár Wattů, takže pokud dojde k závadě na řetězu, bývá to bez následků. Ale ten váš 31 V / 1 A znamená v nepříznivé situaci přes 30 Watt, to může i něco zahořet, nemluvě o ne moc velké důvěře k bezpečnosti síťového zdroje z alíka.
Dal bych aspoň do série výkonový rezistor a pojistku podle příkonu řetězu, např. 100 mA, nebo PTC pojistku.

hujerml
hodnocení

0x

Co je náhodný režim zdroje?

Tyhle zdroje mají několik nesmyslných pouťových blikacích režimů a ten jediný "normální" neblikací je na stisk tlačítka až poslední. Zřejmě mentální retardace návrháře. No a když to chcete spínat spínacími hodinami, nemusí si zdroj vždy pamatovat poslední navolený režim. Ono to sice mívá vlastní časovač, ale je pevně na 6 hodin.

111®
hodnocení

0x

Vzhledem k tomu že to má jen 2 vstupní dírky se to bude upravovat blbě.

hodnocení

0x

1. Zdroj trvalo do zasuvky.

2. Navolte rezim.

3. Spinajte casovym relatkom vystup, mozno bude nutny aj maly odpor ako minimalna zataz vystupu.

4. Ak nezaberie, potom uz len vymenit zdroj, ale pozor na bezpecnostne parametere, ak su ledky vonku.

mll
hodnocení

0x

Ten náš si to pamatuje i po roce. Taky ho máme přes spínací hodiny. Takže jsem neměl tu potřebu.

hodnocení

Většina si to pamatuje, jeden vždy bliká (i když pomalu) a 3 se tak s 30% jistotou nezapnou. Je zajímavé, že vždy všechny 3 zdroje:)

hodnocení

Tak jsem adapter mírně destruktivně rozlousknul. Mám kutilské zkušenosti ze stavby zesilovačů, ovšem povětšinou elektronkových. Je tu někdo, kdo by poradil co dál?

Úprava zdroje 31V #2
Úprava zdroje 31V #3
Úprava zdroje 31V #4
Dá se přečíst ten šváb na posledním obrázku vlevo dole? Byl bych trošku opatrný, ona v tom "blikacím" obvodu může být třeba i proudová limitace.
hodnocení

Myslíš diodu D3? Ta má na sobě YSW FS1 IF (F mohou být E). Nebo obvod vedle ZD1? Tam není nic. Na součástce v centru je FM3773HC IRM0052.JXW. Obvod vpravo dole je evidentně usměrňovací můstek a je na něm H MB10F.

bear

Právě ten obvod, kde není nic je vybroušen záměrně, aby nebylo jen tak poznat, co je to za EEPROM nebo mikroprocesor s eepromkou.

Může to bejt nějakej PIC nebo Atmel případně obyčejná paměť třeba 93c86 nebo 24C08, atd...

Ale zase když je tam krystal, tak tam samotná eepromka nebude. Bude tam nějaká v kombinaci s procesorkem. Třeba ten PIC.

Obvod uprostřed je jasnej obvod pro funkci spínaného zdroje. I podle 7 nožiček v pouzdru SOIC8.

A ten 4 nohej je gretz u síťové zástrčky.

Ne, od R4 doprava je to samotný AC-DC zdroj, mám, na mysli šváb vedle ZD1.

Úprava zdroje 31V #5

Ale jak jsem psal, zrovna dnes jsem v Tesku koukal na výprodej led světel, kolem stovky tam byla světýlka s obdobným zdrojem i bez přepínání režimů. To prostě nestojí za to řešit, zvlášť když je výsledek nejistý a potenciálně i nebezpečný.

bear

tazatel->

Nebo obvod vedle ZD1? Tam není nic.

bear-> však to píšu. To je ten procesor s pamětí

Vyloučeno to není, ale čekal bych, že takto široce rozšířená věc už bude řešena jednoúčelovým obvodem.. I ten může mít krystal, který je tam především kvůli dodržení časů denního spínání.

111®
hodnocení

0x

Za tlačítkem je krystal. Mohlo by stačit vyřadit oscilátor.

hodnocení

Je tam obvod kondenzátor-krystal-kondenzátor. Stačilo by přemostit oscilátor?

Ať už je tam procesor, nebo spešl obvod, tak se zastaveným oscilátorem budou výstupy ve stavu který neznáme, protože neznáme ten obvod. Navíc tato část obvodu zřejmě plní víc funkcí, není tam jen jeden spínací tranzistor.

bear
hodnocení

0x

Řeší to koukám hodně lidí.

reddit.com/...

bigclive.com/...

reddit.com/...

hodnocení

Děkuji všem. Vzdal jsem to. Koupil jsem na alíku zdroje 31 V / 1 A (píšou, že k vysavači) a samice konektory a budu na každý zdroj připojovat tři řetězy. Konečně budu mít dnad pokoj.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]