Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypadává jistič u ele. sporáku

Od: tento odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, opravář měnil u ele sporáku topnou spirálu v troubě a od té doby mi padá jistič někdy i chránič.
Jak postupovat při zjištění závady?
Děkuji

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Zavolat opraváře, ať to udělá pořádně.
asd1
Hm, měsíc čekat na vyřízení reklamace (pres Vanoce supr), bude to dělat stejná lama.. a nejspíš přestane komunikovat..
Lepší je ty prachy obětovat a vzít tam dobrého elektrikáře...
Postup = měřit kde je zkrat/ velký odběr, předpoklad vadná spirála (šmejd z ciny)
mll

Měsíc je strop. Reklamace by měla být vyřízená co možná nejdřív.

Pokud by to tak bylo, nezbyde než šířit slávu takového opraváře mezi známými i neznámými. Ne protože se mu oprava nepovedla, za to možná nemůže (jestli vyfasoval vadnou spirálu), ale pro to jak řeší reklamace. Je to to samé jako v obchodech. Několik takových už u nás skončilo. Ono se na maloměstě dost rychle rozkřikne, že obchod místo aby vadný kus hned vyměnil, to nechává na maximum lhůty, kterou na to má, nebo ještě vyjednává o jejím prodloužení.

A je blbé, pokud odejde trouba před Vánoci, to je jasné.

Problém bude, teď narychlo sehnat dobrýho elektrikáře...

mll
hodnocení

4x

Reklamovat opravu, ať to pan opravář udělá pořádně.

Jinak pokud padá jistič, tak to asi bude nějaký vážnější problém, možná vadná spirála, možná špatně zapojená (ale nedovedu si představit způsob, jakým to tak špatně zapojit). Pokud by padal jen chránič, mohl by to být nějaký unikající proud, což je taky špatně a taky by to svědčilo o vadné spirále (nedostatečná izolace), ale pokud padá i jistič, tak ta izolace asi bude hodně špatná (ale klidně třeba může být někde zapadnutý šroubek na nevhodném místě - tohle jsem řešil u žehličky, občas vyrazila pojistky, ale podle veškerých měření byla v pořádku, až jednou jsem zjistil, že tam něco chrastí, tak jsem ji rozebral, a byl tam šroubek a taky bylo vidět, kde ten zkrat byl, zřejmě se ale při předchizích epizodách připekl a nechrastil). Ale tak pokud to dělá po zásahu opraváře, tak bych to opravdu nechal na něm.

milanb
hodnocení

2x

Reklamovat opravu. Pokud nejste dost asertivni po telefonu, tak to nechte vyridit zenu. Predpokladam, ze ten opravar dostal zaplaceno, tak at se stara.

hodnocení

2x

Vánoce-nevánoce, je to na reklamaci. Když do toho budete šťourat sám, reklamaci Vám pak už nikdo neuzná.

hodnocení

0x

Merat unikajuci prud do PE vodica v roznych rezimoch ohrevu, prud musi byt blizky nule.

tento
hodnocení

Zjistil jsem že padá pouze proudový chránič.
Pouze při zapnutí horní spirály, i když jsou všechny ostatní spotřebiče vypnuté.
lll
Takže horní spirála má zřejmě svod.
Vyměnit za novou.
tento
hodnocení

Kamarád mi spirálu měřil multimetrem a říkal, že je však dobrá, odpor dobrý a proti kostře to prý není prostřelené.
Může být i tak špatná?
hugon

Pokud má kamarád znalosti a vybavení minimálně jako revizní technik elektro, potom vada nebude v tělese, ale jinde a pro takového kamaráda musí být otázkou pár minut problém nejen najít, ale i definovat a případně opravit.

lll
Dalo by se i multimetrem, ale šikovně (zapnutou spirálu uzemnit přes kleštový ampérmetr, ale spirálu uzemnit bez chrániče který vyhodí dřív než stačíte jakýkoli proud odečíst, takže asi vymontovanou ze sporáku), ještě lepší je zjistit izolační stav spirály vůči jejímu povrchu testerem izolačního odporu.

Ani spravny pristroj, cize nie multimeter, ale merac izolacneho odporu nemusi ukazat poruchu na studenom spotrebici. Podstata tych poruch je ohrev odporoveho vodica, jeho dilatacia, zly zasyp pieskom vnutri telesa a nasledny kontakt na kostru. Podla polohy toho bodu voci faze sa lisi unikajuci prud, od velkeho, ktory vyhadzuje istice, po maly, ktory zhadzuje chranic. Vzdy teda merat hned po vypadnuti chranica.

111®
hodnocení

0x

A měřil to kamarád měřičem izolačního odporu napětím 500 lépe 1000V nebo multimetrem?

ma
hodnocení

0x

Jestli to shazuje ta co vyměnil no tak reklamuj, pokud to shazuje ta co nevyměnil no tak budeš muset vyměnit...

easy - co na tom nechápeš? Pokud vzkazuje proudový chránič tak evidentně spirála není už bezpečná ;/)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]