Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké nabíjecí AA/AAA baterie s 1,5V?

Od: previt® odpovědí: 12 změna:

Zdravím,

mám doma spousty nabíjecích NIMH baterií Eneloop, ale ty mají jmenovité napětí jen 1,2V, což je pro některé aplikace málo. A nechci na to kupovat nenabíjecí alkalické nebo lithiové baterie.

Máte nějaký tip na dobré nabíjecí baterie (Li-pol, Li-ion, NIMH) s jmenovitým napětím 1,5V a ideálně ať se nabíjejí standardně přes nabíječku a ne každá zvlášť přes USB port?

Ze zavedených značek jsem toho totiž moc nenašel. Např. na Alze jsou značky typu LIIBATTARIES, Patona, ColorWay atd., což jsou pro mě naprosto neznámé značky a hlavně se to všechno nabíjí přes USB..

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Napětí je dáno chemií článků, nic jako nimh s 1,5V neexistuje. S tímhle napětím se kdysi objevily nabíjecí alkalické RAM články, ale byly měkké a životnost mizerná. Později už zmíněné NiZn, s těmi mám zkušenost ve foťáku, navzdory poměrně malé kapacitě 1,6Ah s nimi vyfotil hodně a blesk se rychle nabíjel, ale problém je, že se nesmějí podvybijet, což elektronika určená pro 1,2/1,5V neošetří. Furt to jede naplno a najednou je vybito a články se poškozují... Je na ně potřeba taky specifická nabíječka s napětím 1,85-1,90V, které se nesmí překročit.

0rion
hodnocení

1x

zadejte si do vyhledávače nikl-zinkové akumulátory

hodnocení

Díky, ale NiZn mají zase napětí vyšší (1,65V) a tam mám obavu, aby při zapojení 4 baterií v sérii to pak nebyl problém pro elektroniku (napětí o 0,6V vyšší)..

já bych se "přepětí" nebál - baterii 5V nabíjíte 7,4 V, akumulátor 12V nabíjíte 14,4V ... a ono to nějaký čas po vyjmutí plně nabité baterie taky nemá přesně 4x1,5=6V.

Jinak já mám v blesku foťáku Eneloop už snad 6 let, fotím minimálně a nabíjím jednou za půl roku - pořád fungují skvěle.

hodnocení

Tak Eneloopy jsou moc fajn, ale třeba do čtečky na čipy se moc nehodí. Trošku poklesne napětí a už je problém se čtením RFID čipů...

hodnocení

0x
Když chceš 1,5V nabíjecí, usb se nevyhneš.
hodnocení

Aha, doufal jsem že vyhnu..:) A nějaký tip na kvalitní baterie?

mll

Svého času se dělaly, ale poslední dobou je všechno přes USB-C a z baterky umí jen dodávat, ale ne brát. Taky by se mi to hodilo víc.

AA a AAA jsem koupil nějaké šunky za pár korun, zatím jdou.

Devítivoltovky jsem naposledy koupil myslím tohle (sada 2 kusů za cca €20), nechce se mi teď hledat fakturu a zatím funguje dobře. Ale je to asi tak rok a nabíjel jsem je 2x. Takže ne hodnocení je ještě brzo. Rozhodně lepší než Westinghouse (to teda byl NiMH), kterej blbnul po prvním cyklu a o moc víc jich nevydržel. Prostě 7 článků v sérii nedělá dobrotu. U té lithiovky kde bude buď jedna nebo dvě v sérii to bude snad příznivější.

"Devitivoltovky" jsem před lety minimálně od dvou výrobců zažil i v podobě 2 sériových lion článku se společnou ochranou, ovšem bez balanceru. Byla k tomu spešl nabíječka se stabilizovaným výstupem 8,5V (ale vlastně se dala použít jakákoli, bmska to včas odepla). Problém byla absence balanceru, takže se baterky vracely nenabitelny na reklamaci často už po pár cyklech (dělal jsem v prodejně reklamace).

hodnocení

0x

, pardon...

hodnocení

0x

Mam fotopacsu na 4 ks 1.5V, namiesto toho pouzivam 2 ks litiovych aku a zvysne dve pozicie mam vyskratovane imitaciou clankov. Napatie je potom priblizne rovnake. Odporucam vopred skontrolovat, ake napatie znasa spotrebic, litiovy aku plne nabity ma az 4.2V.

Su to clanky rozmerovo identicke ako AA, cisto chemicke, nemaju USB port a menic vnutri.

Vyrabaju sa aj s USB a menicom, ale maju malu kapacitu a vystup je zaruseny spinanym zdrojom vnutri.

Občas podobné řešení pouziju třeba do nějaké dětské hračky, ale jen díky tomu, že různou směs všemožných modelářských článků získávám zadarmo. Jinak by se to bez použití nějaké ochrany proti podbití asi nevyplatilo, kór při použití sériového zapojení článků pravděpodobně dojde k vypnutí spotřebiče až ve chvíli, kdy horší z nich už bude jednou nohou v hrobě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]