Když telefon nepoužívám, připojuji ho na nabíječku. Stále ho udržuji na 100 procentech nabití. Nebo je lepší ho vybíjet na nízké hodnoty, a pak teprve nabít?
Mobil nabiju a funguju. Az se ozve ze chce nabit, dam nabit. Kdyz mam treba 40 procent a vim, ze budu druhy den mobil potrebovat vic nez obvykle, nebo ze se dostanu pozde vecer domu, dam nabit na 100. To same kdyz mam 80, taky dam nabit do plna. Te baterce je to vlastne uplne jedno. Nema pametovy efekt. A kdyz je nabity na 100 procent, nenechavam ho v nabijecce zbytecne. Ihned odpojuji.
Přemýšlím, že když je nejlepší stav třeba od 20-80%, proč to tedy výrobci neroztáhnou na pomyslných 0-100%.. Nikdy jsem to neřešil jak u telefonu a i u notebooku... Tedy zásadně nabíjím na 100% a notebook byl trvale na nabíječce a baterie vydržela cca 10let (Fujitsu Siemens). Telefony zestárly technicky a každý den nabíjení na 100%... Ale třeba syn, známý, švagrová notebook HP a baterie vydržela cca dva roky u všech jmenovaných. Dle diagnostiky baterie v každé odešel článek...
Když telefon vybíjete ke 40% a nabijete 100% nebo k 80%, tak za roky se to projeví rozdílem max půl procenta, za předpokladu, že baterie sníží o 5%, tedy zanedbatelně. Když je telefon připojení k nabíječce čerpá energii pro své aktuální výpočty ze sítě, nikoliv baterie. Je to věda.
Dřív jsem to řešil, snažil jsem se nabíjet na max 80%, což by mělo snížit cyklování. Ale teď - kašlu na to. Myslet na to a hlídat to (pokud telefon nemá vysloveně nastavení při 80% zastavit)...Nabíjím, kdy se mi chce, a nechávám klidně do sta. Buď měním telefon dřív, než baterka dojde svému konci, nebo když se tak stane, a ještě považuju ten telefon za do budoucna použitelný, nechám baterii vyměnit. Osobně vlastně nepozoruju rozdíl v životnosti, nějak se to v těch letech rozpustí. Asi to nějaký vliv má, ale pro mne už ne natolik, abych to nějak řešil.
když ji budete držet neustále na sto, zkracuje se životnost. To samé platí i při vybíjení do nuly. 20-80 je ideální pásmo nebo pokud možno 30-70. Pokud se nepoužívá, nechat tam 40%. Pak bude mít baterie dlouhý život. doplněno 18.11.25 23:38: A také nejde jen o procento nabití, ale i rychlost nabíjení, to zase souvisí s teplotou. Lithiové dendrity při vysokém soc mají snahu se usazovat, roztahovat a narušit membránu mezi katodou a anodou, typický nafouklá baterie, v lepším případě, v horším propíchnutí membrány a požár. Telefon nemá ochranný buffer či teplotní management, takže se sám nechladí. Synovec často nabíjel na sto , i když jsem ji upozorňoval, jednou nechal telefon na místě, kde v místnosti svítilo slunce a telefon jo, černá obrazovka. Ani si nevšiml, že má nafouklou baterku. To má v pokoji milión petard a různých silvestrovských bomb, které nakupuje v průběhu roku a to už by sranda nebyla. Přikládám obrázek, kde má baterie největší stres v závislosti na teplotě. Vysoká teplota a vysoké procento nebo naopak nízké procento nabití při nízké teplotě jsou ty největší stresy. Pokud se vezme téměř vybitý telefon ven, kde bude nízká teplota, může se hluboce vybít, to samé platí při hodně nabité baterii, vzít jo ven v létě, třeba koupaliště, pláž atd.
Mám svůj nynější mobil šestým rokem. Nabíjím na 100 a nepozoruji výrazný pokles výdrže baterie. Podle mě (a mého současného telefonu) jsou to nesmysly. Elektronika, pokud za něco stojí, se sama postará!
vernon
Nepostará. Ale u mnoha přístrojů je dnes 100% nabití indikováno, když skutečné je cca 85%. Třeba telefony Samsung takhle fungují...
Obecně se považuje za nejšetrnější pro baterii nabíjet v rozmezí 30-80%, dochází tak k nejmenšímu stresu a baterie degraduje pomaleji. Hodně telefonů už dnes má omezení nabíjení přímo ve správě baterie nebo alespoň adaptivní nabíjení, které dobije na 80% a dle návyku dobije zbytek před tím, než člověk vypíná nabíječku, což je třeba fajn při nabíjení přes noc. Nicméně jsou i testy, kdy se jednotlivé varianty nabíjení porovnávaly v desítkách cyklů a rozdíl je třeba v nižších jednotkách procent. Pokud tedy plánujete nechat si telefon třeba tři, čtyři roky a více, je pro co nejlepší stav baterie dobré věnovat se nižšímu zatížení a držet se ve zmíněném rozmezí. Pokud například po dvou letech vyměníte telefon, je podle mého názoru škoda připravit se o 50% kapacity a řešit časté nabíjení, rozdíl bude pár procent kapacity...
Elektronika se postará, aby "baterka" do půl roku neodešla, nebouchla a nebyly moc překračovány mezní hodnoty, nic víc. Cílem nabíjení ani není, aby se po dobití na 100% i s připojenou nabíječkou třeba 20% rychle vybilo, protože 100% nedělá baterce dobře. Cílem je, aby uživatel měl plně nabito po hodině nebo třeba po měsíci, zkrátka kdykoli. Lion/lipol články mají obvykle pro deklarovaný počet cyklů max nabíjecí napětí 4,2V a pak ukončit. Mám už ve třetím telefonu různých značek apku pro měření napětí - ve všech případech (a potvrzeno i dalším uživatelem) telefon dobíjí do "smrtících" 4,4V a tohle napětí drží s připojenou nabíječkou trvale.
Trvalé 100% nabití li-ion článek ničí. Proto se napříklád u notebboků co jsou furt napájeny ze sítě, musí vyndat baterie, nebo nastavit pokud to jde, jen cca 60% maximální nabití. Jinak je během dvou let po ní...
Stejný případ z praxe, polovička taky měla noťas přes 10 let v zásuvce, za tu dobu by se odpojení daly napočítat na prstech jedný ruky. Pak myslím dvakrát provoz na baterku, vydržel překvapivě dlouho. A zároveň naposled, pro baterku to byla konečná, po asi 5-10 cyklech
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.