Zdravím, mám speciální ventilátor, který má vinutí na 12VAC. Rád bych ho použil v karavanu, kde mám ale rozvod 12VDC. Chtěl jsem se zeptat, zda lze upravit 12VDC na 12VAC? doplněno 17.11.25 22:18: příkon 12V ventilátoru je 30W, odběr tedy cca. 2,5A
Případně doplněný LC pasivním filtrem, ale to už je hraní.
doplněno 17.11.25 22:24:
Jinak dnes jsou už dost levné tzv. "pure sine"měniče z 12 V DC na 230 V AC. Možná byste v karavanu "poctivou"230 V AC zásuvku užil i na něco jiného a za ní jste mohl zapojit klasické trafo 230 V na 12. Ale jsou to samozřejmě nějaké ztráty navíc.
gte
Děkuji za informaci. Ten ventilátor bude připojen do vestavby, tak jsem chtěl volit raději pevné připojení, ale s tím měničem a adaptérem je to také řešení. Zkusím prvně objednat ten modul, ale bojím se trochu toho obdélníkového výstupu, aby ventilátor nevrčel
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.