Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

12VDC na 12VAC

Od: gte odpovědí: 5 změna:
Zdravím, mám speciální ventilátor, který má vinutí na 12VAC. Rád bych ho použil v karavanu, kde mám ale rozvod 12VDC. Chtěl jsem se zeptat, zda lze upravit 12VDC na 12VAC?
doplněno 17.11.25 22:18: příkon 12V ventilátoru je 30W, odběr tedy cca. 2,5A

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Správně by to měl být DC-AC měnič se sinusovým výstupem, ale takový jsem nenašel. Za pokus by stálo zkusit, zda se tomu bude líbit obdélníkový výstup:

aliexpress.com/...

Případně doplněný LC pasivním filtrem, ale to už je hraní.

doplněno 17.11.25 22:24:

Jinak dnes jsou už dost levné tzv. "pure sine"měniče z 12 V DC na 230 V AC. Možná byste v karavanu "poctivou"230 V AC zásuvku užil i na něco jiného a za ní jste mohl zapojit klasické trafo 230 V na 12. Ale jsou to samozřejmě nějaké ztráty navíc.

gte
hodnocení

Děkuji za informaci. Ten ventilátor bude připojen do vestavby, tak jsem chtěl volit raději pevné připojení, ale s tím měničem a adaptérem je to také řešení. Zkusím prvně objednat ten modul, ale bojím se trochu toho obdélníkového výstupu, aby ventilátor nevrčel

hodnocení

0x

Jistěže to jde. Jaký je odběr ventilátoru?

Invertory 12 V DC na 230 V AC jsou běžné v různých výkonech - a pak ještě trafo 230 / 12 V ...

hodnocení

0x

Ventilátor mě zajímá, můžete dát typ? Nebo foto štítku? Díky

Taky by mě to zajímalo. Aby nakonec uvnitř nebyl dc/bldc motorek s usměrňovačem na vstupu :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]