Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stykač blokování

Od: tanetka9 odpovědí: 4 změna:
Dobrý večer. Mám prosbu, když mám topný žebřík v koupelně vázán na stykač blokování a potřebuji, aby mi jel v danou dobu, kdy potřebuji, to chápu. Zásuvku zapnu ve skříňce jističů a vypnu stykač blokování a dám do polohy 1. Zásuvka mi tedy hned funguje, ale má otázka zní, mohu ten stykac blokování nechat celou dobu tedy vyply, ať nemusím pořád chodit do skříňky a vypínat ho? Samozřejmě žebřík odpojím ze zásuvky, když nebudu chtít, aby mi jel, ale jestli je nutnost ve skříňce pokaždé zapínat stykač blokování a nebo ho můžu nechat vyplý. Ještě chci dát do zásuvky chytrou zásuvku, abych si žebřík mohla ovládat na dálku, tak jestli nevadí, že stykač bude stále vyplý a žebrik budu ovládat přes chytrou zásuvku. Nebo je nutnost, abych stykač vždycky zapla, jakmile žebřík vypnu? Moc děkuji za objasnění. Hezky večer
Stykač blokování

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

0x

Stykači je jedno jestli ho necháte stále v některé manuálně nastavené poloze.

tanetka9
hodnocení

Aha, takže nevadí, že stykač nebude zaply, ale bude tedy pořád vyplý? Jak je to pak ohledně energie, denní a noční proud? Když vypnu chytrou zásuvku, tak i když bude vyplý a v poloze 1,tak by mi zásuvka neměla brat žádnou energii? A nestane se tedy nic? Aby se případně dva stykače nějak nepotkaly nebo tak něco? Myslela jsem si, že ten stykac má ve skříňce své opodstatnění.
bear

Stykač tam má své opodstatnění. Ovládá ho HDO a díky stykači je vyblokovaný spotřebič, aby neběžel na vysoký tarif, ale na nízký tarif (laicky noční proud).

Když ten stykač zapnete trvale nebo vyřadíte ovládání HDO, tak bude spotřebič běžet ve vysokém i nízkém tarifu trvale a poznáte to na složence, kolim zaplatíte navíc, že běžel na "dražším proudu" ve vysokém tarifu přes den.

bear
hodnocení

0x

Mám toto relé/stykač s páčkou, ale od Eatonu.

Když dám na polohu 1, tak při aktivaci HDO nízkého tarifu sám přeskočí z polohy 1 do polohy Automatika.

Když ho dám do polohy 0, tak ani při povelu HDO se nesepne a ani nepřepene na automat.

Takže jen dám z auto do polohy 1 a on si pak sám při dalším cyklu přeskočí do polohy Auto.

Si to zkuste.

HAger to určutě má taky tak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]