Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Baterie do svítilny Daimon Focus

Od: daimon odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, jaký typ baterie použít do této staré svítilny? Někde jsem četl, že nějaká zinkouhlíková 4,5 V 3R12, ale v elektru mi prodavač řekl, že tyto dva "buřty". Ale ta má každá 1,5 V . Malá žárovka má na sobě nápis Tesla 3,8 V, tak jsem zmatený *smich* . Svítilna svítila, ale hodně slabě a jde hůř zavřít, baterie jsou tlusté a těžké. Díky za pomoc
Baterie do svítilny Daimon Focus
Baterie do svítilny Daimon Focus #2
Baterie do svítilny Daimon Focus #3

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

halamus
hodnocení

2x

Ze snímku je patrné, že jde o "velké buřty", "baterie", přesněji článek typu D. Bez obav můžete použít i alkaliky, případně nabíjecí NiCd, NiMh. Je to těžké, odpovídá to své době, my jsme zmlsaní alkalickýma tužkáčama, mikrotužkáčama a lehkýma litiovkama. Proč to jde blbě zavřít, netuším.
Žárovka by měla být na 2,5 V, třeba taková hadex.cz/... nebo taková hadex.cz/...
Že je žárovka na nižší napětí, než je napětí baterie, nevadí, tenkrát se to tak pro přenosné svítilny dělalo. Vy tam máte žárovku pro svítilnu napájenou třemi buřty.

Jediný smysl vlastnictví takové svítilny je sběratelský.

daimon
hodnocení

Děkuji, jde mi o sběratelský kus, jsem rád, že funguje. Svítit s tím stejně nebudu *smich*

hodnocení

2x

- koupí se dřevěná kulatina o průměru válce originál baterie
- nařeže se na délku válce původní baterie (ne se započtením čudlíku u + pólu)
- provrtá se na průměr AA baterie/akumulátoru
- do válců se zasunou AA, které dnes mají mnohem vyšší kapacitu
Nebo se koupí adaptéry. Příklad zde.

Žárovky se dávaly s nižší označením napětí, aby více žhavily/svítily na úkor životnosti

halamus

Tužkovka AA a buřt C mají stejnou délku, jen jiný průměr, udělat redukci je triviální. Ve svítilně Daimon Focus jsou "buřty"D, říkalo se jim velký monočlánek, ty jsou většího průměru a delší, než malý monočlánek, C. Redukce proto není tak triviální na amarérskou výrobu, ale taky se dá zakoupit.

allegro.cz/...
Je k nalezení i na TEMU.

@halamus - Pokud je AA kratší než mono-článek (baby-článek LR14 je stejně dlouhý), vkložil jsem pérko z propisky. Kousek vrtán na průměr pérka. Nevrtáno stejným průměrem vrtáku v celé délce. Ověřeno na dětských hračkách.

hodnocení

1x

4,5 V má tak zvaná " plochá baterie". Obsahuje 3 zinkouhlíkové články po 1,5 V. Ta tam ale určitě nepatří. Baterka na plochou baterii vypadá takhle.

bear
hodnocení

0x

Svit svítilny dost ovlivňoval i špatný kontakt na vypínači nebo styčných ploškách článků s ploškami na svítilně.

Mám takovou MYDAY s barevnými filtry a svítí to jak bludička :).

Proti dnešním LED čelovkám, které dělají z noci poledne, je to nesrovnatelné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]