Nejste přihlášen/a.
Jak ověřím funkčnost LNB, pokud nové LNB (bez instalace na parabolu) připojím k TV nebo STB, pak mi na všech ukazatelích stále svítí 0procent. Lze nějak otestovat funkční LNB. TV je LG a na STB mi běží OPenATV.
1x
Nikdy jsem to takto nezkoušel zapojovat, ale podle mě to ukazuje 0% správně. Když nepřijímá signál, tak nemůže ukazovat ani sílu ani kvalitu signálu.
A taky si myslím, že bez připojení na parabolu v domácích (ne)funkčnost nezjistíte.
1x
Lze to otestovat pouze u někoho, kdo už má parabolickou anténu a LNB nainstalované a funkčí.
Pak vypneš přijímač z elektriky, odpojíš jeho LNB a namontuješ svoje LNB.
Na původním LNB a držáku si udělej fixou značku, ať ho pak nastavíš do stejné polohy.
Jestli si u té nastavené paraboly vyzkoušíš i tvůj satelitní přijímač a nebo se spolehneš na to, že uvidíš hodnoty signálu z cizího přijímače, to už je na tvojí domluvě.
A já teda vždycky když koupím nějaké nové zařízení, tak předpokládám že nové zařízení je funkční.
0x
AL :
1. Najjednoduchší a najspoľahlivejší spôsob (odporúčam)
Potrebuješ:
Satelitný signal finder (lacný analógový "pískajúci" meter, stojí okolo 5–15 €)
Krátky koax kábel s F konektormi
Satelitný receiver (alebo zdroj 13/18 V)
Postup:
Pripoj LNB na stôl (nemusí byť namontovaný nikde).
Pripoj koax kábel z LNB do signal findera.
Druhý koniec findera (alebo priamo) pripoj k receiveru, ktorý zapni (nastav na akýkoľvek transponder, napr. Astra 23,5°E alebo 19,2°E).
Receiver musí dodávať napätie na LNB (13 V alebo 18 V podľa polarity).
Čo máš vidieť/počuť:
Ak je LNB funkčný, finder začne pískať alebo ukazovať nejakú úroveň signálu (aj keď nie je namierený na satelit).
Keď LNB zakryješ rukou alebo telom, pískanie sa má zmenšiť/zastaviť (LNB zachytáva šum z vesmíru).
Ak finder nepisne vôbec a signál je 0, LNB je pravdepodobne mŕtvy.
Tento test funguje aj keď LNB držíš v ruke a namieriš ho voľne na oblohu (najlepšie smerom na juh).
2. Test multimetrom (len čiastočný)
Multimeter nedokáže overiť, či LNB produkuje satelitný signál, ale vie odhaliť základné chyby:
Odpor medzi stredom a plášťom F konektora (LNB odpojený od napájania):
Nastav multimeter na ohm (&Omega
, ideálne na rozsah 200 kΩ alebo buzzer (kontinuita).
Červený hrot na stred pin, čierny na vonkajší závit.
Dobrý univerzálny LNB ukazuje zvyčajne 500 – 2000 Ω (niektorí uvádzajú okolo 500–550 &Omega
.
Ak je 0 Ω (skrat) alebo ∞ (prerušené), LNB je chybný.
Prúdový odber (pokročilejšie):
Multimeter na rozsah prúdu (mA alebo A) zapoj do série medzi receiver a LNB.
Funkčný LNB by mal brať cca 50–150 mA (podľa typu).
3. Ďalšie jednoduché overenia
Vizuálna kontrola: Skontroluj, či nie je LNB napustený vodou, koróziou, prasknutý plast alebo ohnutý pin vo F konektore.
Test na receiveri: Pripoj LNB priamo na receiver (bez findera). Choď do menu → Info o signáli. Ak je signál 0 % aj po odpojení kábla (a potom sa po pripojení nič nezmení), môže byť LNB alebo kábel chybný.
Ak máš dve LNB, vymeň ich a porovnaj. V podstate aj ked je lnb na stole ma ukazovat silu ak je funkčne aj ked kvalita je 0
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.