Nejste přihlášen/a.
1. Jak na tom bude v ceskych podminkach italska prodluzovacka, ktera ma jinou zastrcku Zásuvka typu L (na jedne strane "trojzubec"samec a na druhe odpovidajici samici) viz 1.foto.
Pokud bude do site zapojena pres mezinarodni adapter, ktery tyto tri koliky umi, ale pochopitelne na druhe strane jsou vyvedeny jen dve faze bez zeme. Nektere spotrebice prodavane v CR napr. tv, vrtacka, sekacka,... tam tu zem z vyroby nemaji - je to jen obycejny dvoukolik Zásuvka typu C (eurozástrčka) - viz druhe foto nebo treti foto, kde je vlastne jen tvarovani na zem dokonce oboustranne...
Jak je to s bezpecnosti?
Dekuij za vase poucene reakce.
2. Jak je to vlastne s pouzitim spotrebicu, ktere jsou priamene urcene pro jinou zemi v CR? Tzn maji jinaci zasuvku. Je to bezpecne? (Nemyslim tim napeti a frekvenci) napr.
Česko 230 V 400 V 50 Hz
Německo 230 V 400 V 50 Hz
Itálie 230 V 400 V 50 Hz
Anglie 240 V 415 V 50 Hz
USA 120 V 208 V 60 Hz
Spis bezpecnost zapojeni a pouzivani cizich spotrebicu pres ten cestovni adapter v Cesku
Viz treba tato tabulka shutterstock.com/...
Já jsem nepoučený a tak použivám selský rozum.
Nějak nevím proč bych si měl pořizovat prodlužku, kterou nemohu nikam připojit.
Adaptéry mají určitě v návodu uvedené, že slouží jako mezikus pro připojení spotřebiče do zásuvky. Rozhodně neslouží pro připojení prodlužováku.
A kdo chce pracovat a má povědomí o elektrice, tak si koupí kabel vhodného průřezu s gumovou izolací + koncovky a zapojí si prodlužku sám. Tak má jistotu, že prodlužka bude sice drahá, ale funkční a bude se k ní chovat jako ke svému vlastnoručnímu výrobku.
Je-li to bezpečné v Itálii, bude to bezpečné i u nás. Neni problém opatřit si italskou redukci, v Itálii se prodává za ceny 1-4 eura (má vidlici i na náš systém s kolíkem) nebo italskou zásuvku (prodlužovák na jednom konci s univerzální česko/německou vidlicí a na opačném s italskou zásuvkou). U cestovních adaptérů bych byl opatrnější, ty nebývají dělané na dlouhodobější provoz.
Ty italské univerzální zásuvky mají problém, že při troše snahy se do nich dá zastrčit česká vidlice a přijdete o ochranu (do německé to nejde, ta má výstupky (tak jako schuko vidlice má výřezy), okolo kterých naše kruhová vidlice neprojde, itálie tam má prostor na šířku pro zasunutí těch jejich tříkolíkových vidlic obou systémů; ještě existuje verze jen na tu užší variantu, ketrá má navíc akorát díru uprostřed a ty výstupky má, tam by zase byl menší problém spagnuolosrl.it/... protože tam českou vidlici nezasunete, pokud nepodporuje i schuko).
Jinak z provedení mi připadá, že to co je na obrázku je takový čínský výrobek, kde ani ty postranní ochranné kontakty nebudou moc spolehlivé (podívejte se, jak je mají provedené německé zásuvky, to je pořádný kus materiálu, tady a i na té fotce, co jsem načel od ticino (a to je značkové zboží) jsou to spíš takové drátky, které se ohnou dolů (a nedá to moc práce) a nemají kontakt). Takže bych byl extrémně opatrný. (Navíc takovou věc seženete i s českými zásuvkami a vidlicemi, tohle si nechte na cesty do Itálie, mě se třeba za roky dovolených v Itálii nahromadila spousta podobných kabelů a redukcí.)
Až potud jsem dal prostor selskému rozumu, který říká, co je bezpečné v Itálii, je za dodržení příslušných podmínek bezpečné i u nás. Jiná věc je co na to řekne revizní technik (RT). A pokud vím, tak RT neposvětí ani schuko, takže italskou vidlici nebo zásuvku taky určitě ne.
Tady navíc máte na vstupu úzkou vidlici (do 10A) a na výstupu díru pro široké (do 16A) to ani v běžném obchodě nekoupíte, to maji jen číňani, nebo si to musíte postavit a myslím, že pokud nic jiného, tak tohle se RT určitě líbit nebude.
Ještě taková vzpomínka. Minulý rok jsem jel Západním expresem (vlak Praha-Mnichov) do Plzně a tam byla právě přesně taková zásuvka. Protože chvíli předtím jsem byl v itálii a měl jsem s notebookem sbalenou italskou šňůru, tak se to hodilo (měl jsem teda i redukci na český a německý systém, ale ta nebyla potřeba). Tak si říkám, na základě čeho je to v takovém vlaku, který se asi do Itálie nepodívá, provozované. Ještě chápu, že v českých vagonech je schuko, když nakupujeme vraky z německa (ale třeba Arriva ve svých motoráčcích má české zásuvky), ale zase, když to jezdí pod registrací ČD, čekal bych, že to bude mít české zásuvky. Možná tam platí jiná pravidla.
Ad1... Ty výrobky mají dvojitou izolaci (dva čtverečky v sobě na symbolu štítku) a jsou tedy v ochrané třídě 2 = nepotřebují zemnící kolík.
Ad3... Euroadaptéry rozhodně nepřenesou nějaké velké proudy díky mnoha pohyblívým částem druhů koncovek, co se různě vysouvají, atd... Je pak velmi nebezpečné přes ně zapojit třeba přímotop. Jsou určené pouze jako cestovní k vůli nabíječkám nebo holícím strojkům.
Bezpečnější je opatřit naší vydlicí napevno a nebo použít redukci jednoho druhu, tedy italskou na českou/francouzkou
Nebezpecny stav nastane, ked vyrobok potrebuje 3 vodice, vratane ochranneho a cez nejaku kombinaciu podivnych adapterov a predlzovaciek sa k nemu ten ochranny vodic nedostane. To je zdanlivo ok, az do poruchy, ked to moze aj zabijat.
Obecne kazdy cestovny adapter a predlzovacka = zbytocne prechodove odpory a nizsia bezpecnost.
Můžeš jit i cestou záměny za "českou"vidlici a zásuvky, ale v kabelu musí být tři vodiče. Práce spíš pro elektrikáře. Upřímně je lepší koupit hotový a homologovaný výrobek u nás v ČR a pro ČR, je tam i záruka. Německé podobné prodlužky na bubnu se systémem schuko jsme kolem roku 1994 také upravovali. U nás se nic takového nevyrábělo nebo to bylo nesmyslně drahé a pochybné konstrukce.
Jde o to ustřihnout tu italskou vidlici (co se strká do zásuvky) a dát "českou"tříkontaktovou+správné zapojení vodičů uvnitř.
Na druhé straně kabelu na bubnu se možná dají zaměnit ty italské zásuvky za "české násobné"např. Zásuvka MUNOS 011/... , ale jestli pásnou přesně, to nevím, bylo by potřeba to změřit. Případně se tam dá dát v nouzi přímo na kabel zásuvka na prodlužku např. Legrand spojka/zá/... Jak píšou i ostatní, koupit takovou věc raději u nás v ČR pro ČR el. rozvody.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.