Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Set-top box - špatný příjem

Od: honza1673® odpovědí: 15 změna:

Hezký den,

na chatě využívám venkovní anténu a vzhledem ke stáří televize i set-top box. Včera se mi stalo, že jsem rychle přepínal programy na set -top boxu a najednou televize zčernala a hlásila žádný příjem. Po chvilce programy naskočily, ale ne všechny. Chybí komplet ČT, Seznam a některé další. Zkusil jsem znovu naladit, ale výsledek žádný. Uvedené stále chybí. Řekl bych, že problém by mohl být v anténě (má napájený zesilovač), ale vzhledem k tomu, že k chybě došlo při přepínání programů, bych tipnul set-top box. Zkusím ho vyměnit, potom půjdu po koaxu a nakonec bohužel bude muset vylézt na střechu. Má někdo nějaký tip, čím by to mohlo být?

Díky

Honza

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

3x

Začal bych napájením zesilovače. Ten je napájen čím? Samostatným zdrojem nebo ze STBoxu?

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, zdá se, že problém může být v tom STB. Začněte tím, že rozpojíte všechny kabely a potom jejich konektory/koncovky znovu pořádně (až po ko*le ) zapojíte (hlavně ten od antény klidně i pootočit) - a znovu ladit kanály v STB. Pokud uvidíte na konektorech nános/špínu/oxidaci, tak je vyčistěte např. Kontaktolem. Další možnost je ta, že je poškozen/nenapájen ten zesilovač v anténě, což znamená buď vadu zesilovače nebo napájecího zdroje (může být vadný, i když na něm bude svítit LEDka = vlastní zkušenost). Zdravím!
doplněno 19.10.25 07:28: Internet zná i případy, kdy na příjem TV signálu měl vliv velký listnatý strom v jeho dráze - příjem se horšil nebo zlepšoval podle toho, jestli byl strom olistěn nebo listí opadalo.

petrm*
hodnocení

1x

Vzhledem k tomu, že některé MUXy fungují, začal bych ověřením, zda nemá výpadek vysílač. Zeptejte se sousedů, jestli jim programy jdou a jaký vysílač přijímají. STB by taky měl zobrazit sílu a kvalitu signálu na příslušných frakvencích.

hodnocení

Zesilovač má samostatný zdroj, ale nevím zda funguje.

111®
hodnocení

0x

Bez měření to nezjistíte. A je třeba měřit nejen zdroj ale také až u antény. A není v cestě ještě nějaký rozbočovač?

hodnocení

0x
Mám TV, která se mi také "nekamarádí" s ČT multiplexem. Po naladění ukazuje sílu signálu 99 % a kvalitu 100 %, ale má občas problém se "chytit" po prvním zapnutí kanálu. Pak už je možné v rámci multiplexu kanály přepínat a vše běží bez problému, výpadků, nebo kostičkování. Jen to první zapnutí je občas problém. Proto i při ladění kanálů TV občas ČT multiplex přeskočí a ladění musím zopakovat. Nevím, jestli je problémem třeba nějaký odraz, šum, rušení, nebo SW problém (nejspíš kombinace). Na ČT mi občas "zaváhají" i jiné televize (třeba sekundu po přepnutí), ale jen tato Sony je schopna hlásit chybějící signál velmi dlouho.
Multiplex ČT má problém, že vysílá na jednokanálové síti. Pokud jsou z jednoho směru dva vysílače za sebou, je o zábavu postaráno. V Krkonoších normálně chytám Cukrák, ovšem skoro ve stejném směru mám i vysílač Votice a set top box pak má zamotanou hlavu co má vlastně přijímat tak se stává, že i když je síla s kvalita signálu 100% tak vypadne.
Anténář mě to před časem vysvětloval jak to přesně funguje, ale je to na mě vyšší dívčí.
petrm*

Jednofrekvenční sítě se řeší tak, že různé vysílače mají rúznou polaritu, takže je třeba zjistit polaritu vašeho vysílače a podle toho nastavit anténu buď svisle nebo vodorovně. Horší situace nastane, pokud z jednoho vysílače chytáte několik signálů, např. nějaké odrazy. Pak je potřeba mít směrovou anténu.

Takže Cukrák vysílá horizontálně a Votice pro změnu taky horizontálně.

111®
hodnocení

0x

Ale když to zdechlo a před tím to bylo ok tak asi nebudeme řešit vysílače a jejich polarizaci.

petrm*

To je hodně naivní pohled. Příjmové podmínky se mohou náhle změnit. A výpadky vysílače taky nejsou nic mimořádného.

111®

to je pravda ale zase by to naběhlo..možná naivní ale něco o tom vím...

111®
hodnocení

0x

Už to nějak dopadlo?

hodnocení

Omlouvám se, ale schvátil mě nějaký moribundus, takže jsem se k tomu ještě nedostal. Dám vědět.

hodnocení

Slíbil jsem, že napíšu, jak to dopadlo. Vše vyřešila výměna Set-Top boxu. Problém byl v něm. Po výměně funguje televize normálně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]