Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Set-top box - špatný příjem

Od: honza1673® odpovědí: 8 změna:

Hezký den,

na chatě využívám venkovní anténu a vzhledem ke stáří televize i set-top box. Včera se mi stalo, že jsem rychle přepínal programy na set -top boxu a najednou televize zčernala a hlásila žádný příjem. Po chvilce programy naskočily, ale ne všechny. Chybí komplet ČT, Seznam a některé další. Zkusil jsem znovu naladit, ale výsledek žádný. Uvedené stále chybí. Řekl bych, že problém by mohl být v anténě (má napájený zesilovač), ale vzhledem k tomu, že k chybě došlo při přepínání programů, bych tipnul set-top box. Zkusím ho vyměnit, potom půjdu po koaxu a nakonec bohužel bude muset vylézt na střechu. Má někdo nějaký tip, čím by to mohlo být?

Díky

Honza

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, zdá se, že problém může být v tom STB. Začněte tím, že rozpojíte všechny kabely a potom jejich konektory/koncovky znovu pořádně (až po ko*le ) zapojíte (hlavně ten od antény klidně i pootočit) - a znovu ladit kanály v STB. Pokud uvidíte na konektorech nános/špínu/oxidaci, tak je vyčistěte např. Kontaktolem. Další možnost je ta, že je poškozen/nenapájen ten zesilovač v anténě, což znamená buď vadu zesilovače nebo napájecího zdroje (může být vadný, i když na něm bude svítit LEDka = vlastní zkušenost). Zdravím!
doplněno 19.10.25 07:28: Internet zná i případy, kdy na příjem TV signálu měl vliv velký listnatý strom v jeho dráze - příjem se horšil nebo zlepšoval podle toho, jestli byl strom olistěn nebo listí opadalo.

111®
hodnocení

2x

Začal bych napájením zesilovače. Ten je napájen čím? Samostatným zdrojem nebo ze STBoxu?

petrm
hodnocení

1x

Vzhledem k tomu, že některé MUXy fungují, začal bych ověřením, zda nemá výpadek vysílač. Zeptejte se sousedů, jestli jim programy jdou a jaký vysílač přijímají. STB by taky měl zobrazit sílu a kvalitu signálu na příslušných frakvencích.

hodnocení

Zesilovač má samostatný zdroj, ale nevím zda funguje.

111®
hodnocení

0x

Bez měření to nezjistíte. A je třeba měřit nejen zdroj ale také až u antény. A není v cestě ještě nějaký rozbočovač?

hodnocení

0x
Mám TV, která se mi také "nekamarádí" s ČT multiplexem. Po naladění ukazuje sílu signálu 99 % a kvalitu 100 %, ale má občas problém se "chytit" po prvním zapnutí kanálu. Pak už je možné v rámci multiplexu kanály přepínat a vše běží bez problému, výpadků, nebo kostičkování. Jen to první zapnutí je občas problém. Proto i při ladění kanálů TV občas ČT multiplex přeskočí a ladění musím zopakovat. Nevím, jestli je problémem třeba nějaký odraz, šum, rušení, nebo SW problém (nejspíš kombinace). Na ČT mi občas "zaváhají" i jiné televize (třeba sekundu po přepnutí), ale jen tato Sony je schopna hlásit chybějící signál velmi dlouho.
Multiplex ČT má problém, že vysílá na jednokanálové síti. Pokud jsou z jednoho směru dva vysílače za sebou, je o zábavu postaráno. V Krkonoších normálně chytám Cukrák, ovšem skoro ve stejném směru mám i vysílač Votice a set top box pak má zamotanou hlavu co má vlastně přijímat tak se stává, že i když je síla s kvalita signálu 100% tak vypadne.
Anténář mě to před časem vysvětloval jak to přesně funguje, ale je to na mě vyšší dívčí.
petrm

Jednofrekvenční sítě se řeší tak, že různé vysílače mají rúznou polaritu, takže je třeba zjistit polaritu vašeho vysílače a podle toho nastavit anténu buď svisle nebo vodorovně. Horší situace nastane, pokud z jednoho vysílače chytáte několik signálů, např. nějaké odrazy. Pak je potřeba mít směrovou anténu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]