Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Disk v rekordéru

Od: bruno2® odpovědí: 15 změna:

Vlastním DVD Rekordér Panasonic asi 15 let starý. Nastala u něj závada - neustále jede v režimu nahrávání, které nelze zastavit, ani není možné přístroj běžným způsobem vypnout. Zbývá jen odpojit ho ze sítě. Jeho oprava se mi jeví jako neekonomická, musím se ho proto zbavit. Potřeboval bych však zachránit některé soubory z pevného disku. Existuje nějaká možnost pevný disk z rekordéru vyjmout a vybrané soubory z něj přehrát např.do počítače? Děkuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

thetruth
hodnocení

5x

Jednoduše, stroj rozšroubujete a disk vyndáte, pak jen připojíte na vhodné rozhraní nebo převodník (USB/SATA, USB/IDE), podle toho, co tam je. A pak se budete modlit, že ta disk a data jsou v nějakém formátu, který se dá normálně přečíst (tj. že rekordér nepoužívá proprietární formát).

frodo

Tím jsem si prošel před 10 lety. Bohužel jsem přišel o plno záznamů se svou malou dcerou. Blbec jsem pořád odkládal vypálení na DVD.

Panasonic používal vlastní souborový systém, založený částečně na UFS-like nebo Linux/Unix-style struktuře, ale šifrovaný a chráněný proti čtení mimo zařízení.
HDD se po inicializaci v rekordéru označil jako "Panasonic HDD" a jakýkoli pokus připojit ho k PC (Windows, Linux, macOS) ukázal jen neznámý nebo nealokovaný disk.
Souborový systém je vázán na konkrétní rekordér – připojení k jinému Panasonicu často způsobí nutnost přeformátování (kvůli jinému klíči/firmwaru).
Záznamy (TV pořady, filmy) jsou navíc DRM-chráněné, takže je nelze z disku jednoduše kopírovat ani po přečtení bit-po-bitu.

*zed*

frodo: Já mám rodinné záznamy patnáct let staré z digitální kamery (Sony D8), sice ta kvalita rozlišení je mizerná, myslím že to bylo brutálních 640x480, což by dnes nikdo nechápal, ale u vzpomínek na tom nesejde. Nikdy by mě nenapadlo je zálohovat na DVDčka. Na ty jsem to nahrával svým tchánům, kteří měli DVD přehrávač.

Takže ty záznamy mám zálohované na dvou HDD a cloudu. Proto nechápu, že jsi k tomu přistupoval tak laxně.

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, teoreticky by to šlo, ale výsledek nemusí být dobrý. Pokud slyšíte bzučení, tak tam bude patrně normální HDD (3,5"), který by po vyjmutí měl jít připojit k PC. Ovšem, PC ho vůbec nemusí vidět, protože tam bude filesystém, který OS Windows (a zřejmě ani OS Linux) nerozpozná a soubory/nahrávky nezkopírujete. Takže vyzkoušet a doufat. Zdravím!

olin
hodnocení

0x

Můžeš uvést typ přístroje z výrobního štítku? U některých přístrojů se dá dohledat zapojení elektroniky.

thetruth

Na co schéma? Vyndá disk a buď ho přečte nebo ne. Očividně to opravovat nebude.

olin

Proč asi.. Protože u schémat bývají uvedené i OS přístrojů

thetruth

Jako že by tam běželo Windows? Plácáte blbosti jako většinou.

thetruth

I kdyby tam běžel operační systém od NASA, tak jak to ovlivní způsob, jakým se ukládají data na disk? To je snad záležitost FW a programu, jak to mají definované. Ten může běžet na nějakým Linuxu, nejpravděpodobněji, ale to je na totál jedno. Jak uvedl uživatel vše, používá to nějaký proprietární standard zápisu, je úplně fuk, jaký OS/FW to řídí.

olin

thetruth: Je dobré se připomenout že jsi nejchytřejší, ale ne zase tolik, aby si na netu našel i další možnosti, jak to z disku dostat..

hodnocení

0x

Hardwarovo ten disk bez problemu napojite cez nejaku redukciu do PC, ale tym to skonci. Subory su sifrovane jedinecnym klucom pre kazde zariadenie. Rovnako to funguje s externym diskom pre TV.

macvac
hodnocení

0x

Existují specializované firmy, které vám přečtou cokoliv. Ovšem levné to nebude.

Tie firmy ale riesia rozbite disky a sd karty, co nie je tento pripad. K suborom ako takym sa da dostat lahko, len prehrat ich nie je mozne, s cim ani firma nic neurobi.

petrm
hodnocení

0x

Také vlastním DVD/HDD rekorder Panasonic DMR-EX87. Kdysi jsem chtěl všechny uložené nahrávky převést do PC, tak jsem hledal informace, zda funguje vymontování HDD a zkopírování. Z Panasonici mi odpověděli, že data jsou šifrována, tak, že je nepřečtu ani v PC ani v jiném rekorderu (asi nějaká ochrana autorských práv). Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem nahrávky vypaloval na DVD RW a z DVDRW pak kopírování nebyl problém, tam už byly klasické složky video_ts a audio_ts. Váš problém ale je, že máte rekorder nefunkční.

mll
hodnocení

0x

Podívám se po tom, někde jsem měl program na kopírování souborů, hledal jsem pro SONY a našel jsem i pro Panasonic (který nemám, respektive jsem neměl a co mám, tak jsem ještě nepotřeboval).

Na disku neni normální systém souborů, takže jen hodit disk do počítače nestačí. Musí se zkopírovat celý disk a ten potom předhodit té utilitě ke zpracování.

Nemůže to být nějaká prkotina typu zaseklé tlačítko? (Stejně oprava v opravně nemá smysl.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]