Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje pager a k čemu je dobrý?

Od: rp odpovědí: 4 změna:

Dobrý večer, už delsí dobu mě zajímá, jak se na pager odesílají textové zprávy? Pomocí čeho a jak na jeden určitý pager odešlu zprávu, když nemá narozdíl od telefonu žádné telefonní číslo, na které bych zprávu odeslal? Ještě by mě zajímalo, k čemu je vůbec dobrý a zda byl někdy vůbec rozšířen? Protože v podstatě umí to samé, co telefon s podporou SMS zpráv, jen s tím rozdílem, že odesílateli zprávy nemůžete odpovědět, tudíž mi přijde, že je to zařízení úplně k ničemu.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Záleží co považujete za pager.
Jsou dva druhy, jeden fungoval před příchodem mobilu a SMS. Dnes je prakticky k ničemu.
No a druhá funguje do dnes, většinou se pouziva pro seniory a přivolání pripadne pomoci.
rp
hodnocení

Mám na mysli něco, jako na obrázku níže. Jestli je to ten, který přišel před SMS nevím, zajímalo by mě ale, jak fungují oba typy.
Jak funguje pager a k čemu je dobrý?
Fungovalo to přes telefonní číslo nebo přes ústřednu tehdy, pokud si to dobře pamatuji. Dříve se tak svolávali hasiči, tatínek míval pager u sebe, jako hasič z povolání. Pak to mívali i dobrovolní hasiči u nás v městečku. Svolávali se tak i lékaři. V Česku už nemají pagery řadu let podporu, fungovaly na nějakých speciálních frekvencích. Víc si o tom nepamatuju.
No a ty, co se požívají pro seniory, tak ty vytočí předem navolené číslo.

smode2
hodnocení

0x
Na uvedený typ pageru se posílaly zprávy z centrálního dispečinku provozovatele pagerové sítě. Každý pager měl své číslo (nikoliv telefonní). Bez sim (princip podobný jako nmt). Pokud službu provozovatel poskytoval, šlo poslat zprávu podobnou zprávě sms na pager např. emailem. Dříve byly pagery pouze bzučáky, kdy jste po zazvonění zavolal na předem daný telefon, později měly pagery možnost zobrazení čísla telefonu kam máte volat na numerickém displeji, ještě později bylo možné číst celé zprávy. V současnosti v čr nepošlete zprávu na pager nijak. Služba byla zrušena. Svého času byl pager neocenitelnou pomůckou jak rychle kontaktovat důležité osoby - viz Hanka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]