Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bakelitová zásuvka a zástrčka RETRO

Od: bear odpovědí: 11 změna:

Ahoj rádci,

dotaz asi pro pamětníky. Neví někdo, k čemu se v minulosti používala taková to zásuvečka a zástrčka? Pár mi jich zbylo po dědovi.

Díky

;)

Bakelitová zásuvka a zástrčka RETRO
Bakelitová zásuvka a zástrčka RETRO #2
Bakelitová zásuvka a zástrčka RETRO #3

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Na zapojení reproduktoru Rozhlas po drátě.

hodnocení

7x
Rozhlas po drátě.

hodnocení

7x
Slaboproudá zásuvka.a dokonce jde koupit i dnes.
elektroodbyttp.cz/...

Tahle zásuvka a vidlice nemusí být jen pro rozhlas po drátě (RPD). Jako kluk jsem s těmito zásuvkami a vidlicemi postavil řadu přístrojů a měl jsem celou rozvodnou desku s těmihle zásuvkami pro různá malá stejnosměrná i střídavá napětí a odpovídající vidlice pro různé sondy a udělátka.

Myslím provedení s kulatými kontakty.

Varianta s plochými kontakty je novější a taková nepovedená - nikdy mne nenadchla k pokusničení.

111®
hodnocení

4x

Používaly se oba druhy. Ploché jsou novější.

bear
hodnocení

Teď na to koukám. Období 50tých let.

Díky všem :)

aukro.cz/...

Bakelitová zásuvka a zástrčka RETRO #4

bear
hodnocení

Já měl za to, že rozhlas po drátě má nožové piny v konektoru jako zde.

Věděl by někdo rok? To je nějaký prvopočátek rozhlasů hned po válce?

Nebo to byl standard třeba na školní rozhlas nebo podnikový rozhlas a jen rozhlas v bytech měl ty nože?

Bakelitová zásuvka a zástrčka RETRO #5
Bakelitová zásuvka a zástrčka RETRO #6
Bakelitová zásuvka a zástrčka RETRO #7
bear
04.09.25 18:59
hodnocení

Bakelitová zásuvka a zástrčka RETRO #8

Co si pamatuju, tak v roce 1956 už byly vidlice s plochými kolíky. Nějak v té době se začaly vyrábět skříňky s jedním knoflíkem uprostřed. Odhaduju, že s kulatými se dávaly naposled ke skříňkám s dvěma knoflíky, jako na obrázku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]