Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení motoru 220 V 500 W 1430 Otáček

Od: karel21® odpovědí: 16 změna:

Na motoru se zlomil odstředivý rozběhový spínač. Dal by se nahradit rozběhovým komdezátorem? Pokud ano jaké hodnoty? Motor požívám na drcení jablek. Zatím jsem to vyřešil ručně tlačitkovým sínačem. Děkuji za odpovědi. Motor 220 V ,500 W , 1430 otáček.

Zapojení motoru 220 V 500 W 1430 Otáček
Zapojení motoru 220 V 500 W 1430 Otáček #2

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tchán má, řekl bych ,stejný motor na prohazovačce. Taky byl problém s rozběhovým kontaktem, ale to prý byla častá závada těchto motorů. Vyřešil to jednoduše a funguje to už přes 30 let. Použil ,,lustrový´´ vypínač kvelektro.cz/...

přičemž jednu klapku doplnil o pružinu. Jeden kontakt vede k hlavnímu vinutí, druhý s pružinou k rozběhovému. Takže když člověk spouští tu prohazovačku, stiskne obě klapky na pár vteřin, pak, po uvolnění ta klapka s pružinou odskočí a odpojí tak rozběhové vinutí. Druhá, pochopitelně, zůstává sepnutá a tudíž se motor točí. Po ukončení práce stačí vypnout i tu druhou klapku a motor se zastaví

Dobrý. :) Já kdysi dávnou rozbíhal motor na malé cirkule udělané ze dřeva podobně dvojitým vypínačem, ale bez pružiny. Jen jsem místo chybějícího rozběhového koďanu použil jedno staré topné těleso z trouby. To jsem byl ještě kluk a ještě jsem nevěděl, že by to s odporovým předřadníkem nemělo fungovat, ale fungovalo to. :-D.

Takhle mechanicky to měl řešený slavný robot ETA 022. Také bych se vykašlal na pokusy s kondenzátory.

Přesně. Tchán dělal konstruktéra v Eta, odtud asi to řešení. Ale jak správně píšete, nevidím jediný důvod, proč si komplikovat život, když jednoduché a bezporuchové řešení existuje.

bear
hodnocení

2x

Dejte místo kontaktu kondík. Proč se trápit tlačítkem.

Na 500w stačí toto

kondik.cz/...

hodnocení

2x
Kapacitu to chce zkoušet, neboť v amatérských podmínkách se to dělá špatně. Při malé kapacitě bude mít motor malý kroutící moment a při velké se bude vinutí přehřívat... Toť zkušenost...
bear

Vycházel jsem z tohodle

elektro-ivicic.cz/...

Jednou se kondenzátor používá jako rozběhový a jednou jako provozní. Klasický rozběhový se odpojí odstředivým kontaktem a provozní trvale posouvá fázi do zpravidla pomocného vinutí (mnohdy bývá slabší). U kompresoru China vykonnějšího se používají dva kondenzátory najednou. S velkou kapacitou se odpojí odstředivým kontaktem a trvale je pak trvale zapojená malá kapacita... Třeba u Romo Fulnek bruska na parkety je zapojený přes kontakt kondenzátor 100 mikrofarad, jakmile se odstředivý kontak neodpojí, začne se z vinutí kouřit...
Klasické tabulkové výpočtu jsou zpravidla na motory s provozním kondenzátorem...
bear
02.09.25 19:01

ok

jir
Na tom schématu motoru jsou dvě dvojitá vinutí, ale nikde není kondenzátor. Fázového posuvu mezi proudy těmi vinutími se dosahuje jinak - buď odporem nebo vyšší indukčností. Předpokládám, že pomocné vinutí nebude určenou na trvalé zapojení, hrozilo by jeho spálení. Použití kondenzátoru tak problém neřeší. Nejlepší bude zapojení s tlačítkem, kdy po rozběhu se tlačítko uvolní a motor pojede jen na hlavní vinutí.
bear

Přiznávám v motorech s pomocným kontaktem sběhlý nejsem. Tak tedy tlačítko, aby vinutí nebylo spálené.

hodnocení

jir. Přesně tak to mám zapojené. Vypínačem spustím motor ten začne hrčet dost hlasitě pak zmáčnu na vteřinu tlačítko co spojí ty dva dráty co spojoval ten odstředivý spínač a motor se rozběhne. Výkon má stejný jak před a po. Tak že to nechám tak jak to je. A děkuji.

Taky to tak vidím... Ještě by šlo použít časové relé s funkcí zpožděný rozběh... Tak jsem to řešil v minulosti, ale pokud motor využíváš ojediněle, tak bych do toho asi nešel...
Hele a co tam dát rozběhové relé (nebo ptc) z kompresorku ledničky? A nebo rozpínacím relatkem nějak "negovaný" zářivkový startér? :)

Starter ze zářivky určitě ne, ale rozběhové relé z chladničky by stálo za to zkusit. Nevím jak je to u nich z proudem... S velikostí proudu... Samozřejmě teď myslím klasické relé vinuté s kontaktem, již jsem se setkal snad i s varistorem...

Zkoušel jsem hledat a našel jsem cca asi 6A...

hodnocení

0x
U motorů s odstředivým kontaktem nebývá pomocné vynutí dimenzované na trvalí chod.
Dá se předkládat paketový vypinač tak aby v mezi poloze proběhl rozběh. Druhá varianta je použití časového relé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]