Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vhodná náhrada potenciometru

Od: krystof odpovědí: 19 změna:
Dobrý den, mám ,,cvakací” potenciometr s označením 100KAX2 445G a potřeboval bych ho nahradit stejným, ale aby nebyl ,,cvakací’’. Je v elektronkovém zesilovači Cayin mt-12n.
Vhodná náhrada potenciometru
Vhodná náhrada potenciometru #2
Vhodná náhrada potenciometru #3

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

5x

Dobrý den, myslím si, že když ten potenciometr opatrně otevřete, tak tam to "cvakání" zrušíte a po složení bude fungovat už jen jako tichý (jako kluk jsem z podobného u "dráťáku" vymontoval kovovou kuličku, kterou jsem ztratil a už necvakal). A nic neriskujete, když ho tam stejně nechcete mít. Zdravím!

krystof
hodnocení

To jsem chtěl udělat, ale musel bych ho odpájet z té destičky a bohužel nemám odsávačku cínu. Proto mi přijde jednodušší ho nahradit necvakacím.
riva

Pájku přiložíte přes licnu a do ní se natáhne cín ze spoje. Někdy hned napoprvé tak dokonale, že nožičky součástky budou volné.

"riva" byl rychlejší s radou jak jednoduše "odsát" cín. Potvrzuji, že to funguje! V kamenných dobách, kdy odsávačka byla vzácnost se to běžně praktikovalo. Tak alespoň doplnění k příspěvku bena - v "reproduktorech" "dráťáku" nebyly potenciometry, ale byly tam přepínače / proto ta kulička/.

olin

Pokud tazatel vyřadí kuličkou ten spínač, bude muset něco někde propojit-nahradit tu funkci spínače(pokud spínač nezůstane sepnutý..)

Pokud je tam kulička jen k aretaci, není co spojovat.

krystof
hodnocení

Žádný spínač tam není, zesilovač se zapíná samostatným vypínačem.

@vitovec: U rozhlasu po drátě se přepínaly odbočky autotransformátoru ...

vibe2 : Tak tak, základem byl dlouho autotransformátor. Poslední výrobní série však byly osazovány transformátorem, primár 30V, na sekundáru odbočky přes přepínač na reproduktor. Nějakej bych možná v bedně inkurantu na půdě ještě našel.*hi*

Protože mě to přepínání nebavilo, / přepínač "šel" dost ztuha, tak jsem přijímač v práci i doma "doplnil" potenciometrem a přepínač vyřadil... a bylo to !*smich*.

Potenciometr je ztrátová regulace - spotřebovává výkon.

To se nechtělo - co kdyby to tak udělal každý? Výkony zesilovačů nebyly neomezené a proč cpát výkon do odporu?

bear

@vibe2... aby ten dráťák v pokoji alepsoň trošku zatopil, když hrál ty evergreeny :). Narodit se do doby dráťáku, tak ho zneužuji na svícení :-D.

Myslím, že PA bylo na 100V rozvod nebo 30V?

Primár RPD byl na 120 V, u velkých rozvodů i 500 / 600 V.

P.S.

Tuším, že jsem zkoušel na primáru rozsvítit telefonní žárovičku ... svítila...

bear
02.09.25 19:05

Tak pro správnost: Jednotlivé "větve RPD z t.zv. radiouzlu DR byly provozovány postupně, sestupně na napětí 960V, 480V, 240V, a 120 V. Napětí bylo stanoveno podle velikostí sítě /větví/. V t.zv. účastnických transformátorech bylo napětí transformováno ze 120 V na 30 V, to bylo napětí t.zv. účastnického rozvodu do jednotlivých domů. Odbočky do bytů byly zapojovány ve spec. svorkovnicích přes dva ochranné odpory 150 ohm , aby v případě poruchy /zkratu/ v bytě nebyla vyřazená celá účastnická 30 V větev. Čili - do skříňky /reproduktoru/ RPD byl přiveden signál o napětí 30 V

bear
02.09.25 14:26
hodnocení

2x

tme.eu

mll

Asi i jakýkoliv jiný obchod. I když už to neni nejběžnější sortiment, jako když jsme byli mladší. To byly i čtyřnásobné, protože frčelo kvadro a digitální potenciometry nebyly.

Kdyby se nenašlo v TME tak zkusit Farnell tady i s filtrem na dvojité 100k cz.farnell.com/...

Ale stejně bych nejdřív navštívil místní prodejnu, třeba tam nějaké relikty budou mít.

Je potřeba si ohlídat, aby se tam vešel.

bear

Ano, farnell je vhodná alternativa.

Asi bude problém sehnat tento model s kulatou a delší oskou a ještě k tomu tandem. Většinou jsou krátké osky na tisícihran.

Ale v nouzi bych to rozebral, vytáhl osku s jezdci a přeházel na novej.

...

Jen nějak nechápu, že hledá tazatel necvakací (předpokládám bez spínače) a přitom ten jeho spínač nemá. Sám říká, že zesák zapíná jinde a dle fotek tišťák má 6 nožiček pro dva poťáky a žádnej pro spínač.

krystof
hodnocení

Potenciometr spínač nemá, ale otáčí se vždy o jeden klik, po krocích. Od minima na maximum je třeba 20 kroků. Nevím jaký je správný název těchto potenciometrů. Takže se potenciometr neotáčí plynule, ale po krocích.
bear

Takovej v tomto pouzdru jsem ještě neviděl. Držel bych se rad vejš. Rozebrat a vytáhnout aretační kuličku nebo něco, co dělá ty kroky.

Na odletování si kup odsávačku. Doporučuji do odsávačky stříknout sprej na kontakty. Musí rychle střílet, aby byl cuc co nejrychlejší a cín se odsál bezezbytku a bezdoflusu, aby byla ploška s pinem čistá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]