Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příliš velká ztráta na stabilizátoru 7805

Od: becal odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

pracuji na plošném spoji, ve kterém potřebuji zároveň napájecí napětí +5V a +15V.

Používám napájecí síťový adaptér na 15V. Napětí +15V tedy beru přímo z něj

a +5V přes stabilizátor 7805. Spočítal jsem si, že v nejhorším případě přes něj poteče 500 mA .

Čili na tom stabilizátoru se bude pálit P = U*I = (15-5)*0,5 = 5W, což je celkem dost.

Prosím tedy o radu, jak tento problém vhodně řešit. Někde jsem četl něco o zařazení ještě jednoho

stabilizátoru (např. 7808) před 7805. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Předem děkuji za odpověďi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zajixxx*
hodnocení

2x

tudy cesta nevede, pohledejte pulsní stabilizátor ( dps..)step-down

hodnocení

2x

Zařazením druhého stabilizátoru jen ztráty rozprostřeš mezi dva prvky, ale pořád tam budou. Co použít nějaký DC-DC měnič (třeba amarokcz.wz.cz/... ), ten má vysokou účinnost a při 500 mA se ani nezahřeje, navíc můžeš použít celý plošný spoj z nějaké nabíječky mobilu do auta, ty mají vstup 12-24V a výstup většinou 5V / 1A, což je ideální :) a sotva se zahřeje ;)

doplněno 25.11.12 20:36:

nabíječka se dá pořídit na aukru za pár desetikorun a k tomuto skvěle poslouží, nebo na ebay regulovatelný měnič až 2,5A dovoz z číny za 50 Kč (doprava zdarma), taky tři mám :)

becal
hodnocení

Na ty měniče jsem se dnes díval a konrétně tento mi padl do oka: gme.cz/...

jedná se však o aplikaci s ATmega16, kde využívám jeho A/D převodník.

Nebude takový stejnosměrný měnič, co spíná na frekvenci 52 kHz, způsobovat rušení?

zajixxx*

Nevím na co ten zdroj stavíte, ale předpokládám že na výstupu zdroje budou filtrační kapacity, a při těch 50kHz to bude bez problému...

Lze použít i tlumivku, v těchto případech se používá hodně.

becal
hodnocení

Ano, vstup do A/D převodníku je realizován přes LC článek (podle datasheetu).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]