Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení dvou chráničů za sebou

Od: doly odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
mám v domě hlavní 3fázový I chránič na vstupu a za ním přes jistič vede jeden kabel do stodoly, kde mám 2 zásuvky na 220V. Můžu ve stodole v rozvaděči přidat jeden 1faz I chránič?
Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Ano, může být. Za sebou jich můžete dát kolik chcete. Hlavně tady bude rozdíl v tom, že v domě bude vstupní I chránič 100-300mA. Nový dodaný bude 16A/30mA - bude tedy reagovat dříve, než hlavní chránič na domě.

hodnocení

2x

Pridat to mozete, nic tym nepokazite, ale ak maju oba chranice rovnaky vybavovaci prud, vyznam to nema. Takto sa to zapaja len v drevostavbe, kde je podla normy na vstupe 300mA a za nim na okruhoch 30 mA.

Pozrite si stitok toho hlavneho, ak je len 30 mA, odporucam vykonat upravy, jeden centralny rad vypadava len suctom unikajucich prudov cez odrusovacie filtre spotrebicov.

hodnocení

2x
Jak píšou ostatní, výhodné je, když se v řadě za sebou vybavovací proud snižuje. Takže pokud máte na baráku 100 mA, tak ve stodole bude 30 mA fajn. Pokud už máte na baráku 30 mA, tak bych dal do stodoly 15 mA. Záleží tedy, co z toho budete napájet. Kdyby to měly být nějaké staré mašiny s velkými svody, tak by 15 mA nemuselo stačit. Ale pokud zásuvka bude sloužit třeba pro připojení běžného ručního nářadí a sekačky na trávu, tak těch citlivějších 15 mA považuji za velmi vhodných a bezpečnějších. Já mám alespoň v zásuvce na dvůr zástrčný 15 mA přídavný chránič.
Teď jsem dokonce z Čičiny koupil elektronický jističochránič, kde se dá nastavit nejen vybavovací proud jističe, ale i vybavovací proud chrániče, a to dokonce tuším už od 5 mA (a navíc ho zobrazuje, což se hodí). Na druhou stranu musím přiznat, že vzhledem k původu a způsobu řešení bych mu svůj život nesvěřil.

"z Čičiny koupil elektronický jističochránič"

máte foto, info o typu? Moc děkuji

Koupil jsem tento "chyrý": aliexpress.com/...

Ale přišlo to teprve před pár dny, ještě nemám otestováno, jen jsem zatím ručně zkoušel, co lze nastavit. Teď koukám do návodu, že RCD by mělo jít nastavit od 10 do 63 A a jistič od 9 do 99 mA. Měl jsem pocit, že se mi dařilo nastavit i nižší RCD proud, ale nevím to jistě. Až se k tomu dostanu, tak otestuji.

Trochu se mi nelíbí, že po výpadku napájení a opětovném zapnutí zůstává v rozpojeném stavu, jak to dělají některé kabelové RCD, ale třeba to lze nastavit.

Byl bych opatrný třeba v tom, jaký max. zkratový proud to dokáže rozpojit, nevím co je uvnitř. Měl jsem v plánu si to hlavně vyzkoušet a případně to použít jako přídavnou ochranu až za zásuvku, a příjemnou možností vidět měřené hodnoty.

hodnocení

2x

Třífázový chránič není žádné "terno". V případě vybavení chrániče máte celý barák bez napětí.

Tedy rozumí se 1 (slovy jeden) třífázový chránič na vstupu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]