Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Voda v prodlužovačce pod proudem

Od: wth odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, vylila se mi sklenice s vodou na stůl a do prodlužovačky pod ním. Má čtyři zásuvky a všechny byly používané počítačem, monitory a nabíječku na telefon. Okamžitě jsem počítač vypla, a pak vypla i tu prodlužovačku, ale těsně před tím v ní už začalo jemně praskat. Dala jsem ji vyschnout, ale je to jedna z těch nerozšroubovatelných. Má v sobě zelené krytky, ale těmi se dá hýbat, nejsou vodotěsné. Bude vůbec ještě k použití nebo mám radši koupit novou?
Díky *kafe*

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

5x

pravděpodobně bude k použití, ale po dobu, než zcela vyschne, používejte jinou. dal bych jí pauzu třeba 2 týdny.

thetruth
hodnocení

3x

Já osobně bych šel do nové. Nestojí svět, a i když se pravděpodobně nic nestane, a po vyschnutí bude zřejmě fungovat dál, stojí to za zvýšené riziko poruchy nebo požáru? Může se tam někde držet vlhkost, může začít korodovat...jelikož se nedá normálně rozebrat, aby ji člověk důkladně vysušil a prohlédl, já bych ji prostě odepsal a vyměnil za jinou.

hodnocení

0x
Jak píše km, protože nemáte možnost ji otevřít, ani oměřit, bude potřebovat několik dní v teple pro spolehlivé vyschnutí (v zimě by to na radiátoru bylo rychlejší). Zatím vám asi nezbyde, než koupit novou.

hodnocení

0x
Pokud se podařilo subjektivně všechnu vodu vylít, stačí nechat dlouze vyschnout, ideálně, pokud je možnost, profoukat kompresorem, nebo aspoň vysavačem. Jestli v ní kvůli tvaru dál cvachta (nikde není otvor "dole", pomůže navrtání dírky někde v rohu.
Čím déle je uvnitř vysoká vlhkost (+teplo), tím víc oxidují kontakty.

hodnocení

0x

Jestli v ní prskalo, tak jedině rozebrat nebo vyhodit. Zuhelnatěním nečistot se vytvořily vodivé cesty, které je potřeba mechanicky přerušit. Uhlík nevyschne. Po vyčistění a vysušení zkontrolovat odpor měřičem izolace při vyšším napětí. Jinak je velké nebezpečí vzniku požáru. Nýty je možné vytáhnout pomocí vytahováku zalomených šroubů. Musí se vrtat postupně, aby se neroztavil plast. Jsou z velmi tvrdého materiálu.

Já ty nýty naopak nahřívám pájkou, aby se daly vytáhnout, nebo hlavičky projeky plastem. Pak dám vruty.

halamus
hodnocení

0x

Pravděpodobnš bude k použití, ale jistota tu není a za to riziko to rozhodně nestojí. Pokud máte někoho, kdo vám prodlužku přeměří, tak proměřit izolační stav a přechodové odpory. Nemusíte so to pamatovat, elektrokář bude vědět, když mu řeknete, co se stalo.

Jinak důrazně doporučuji vyhodit.

Jestli máte pojištění, možná se to vaše i na polití elektrokrámů vztahuje, záleží pak na tom, jaká je spoluúčast, zda se vám to vyplatí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]