Dobrý den, vyměnila jsem čerpadlo s topným tělese, je to k této myčce Beko DEN 59532xad v jednom kuse a myčka stále nehřeje. Myje ale normálně kromě toho že netopí. Byla jsem si na 99 procent jistá, že odešlo topné těleso. Myčka ale možná nehřeje od výpadku proudu, pravděpodobně...ale nejsem si jistá.Není tam nějaká pojistka nebo čidlo, které by to mohlo dělat? Snímač teploty nebo co zkusit ještě vyměnit? Mám rozebrat a podívat se na ten kontakt ve předních dvířkách jestli tam není něco spáleného? Děkuji.
U mě to dělalo vypálený relé na desce elektroniky ve dvířkách. Sice na Bosch, ale zkušenost. Myčka nehlásila chybový kód, tak jsem usoudil, že spirála je OK.
Rozhodně bych prohlídnul desku elektroniky, protože se k ní lépe leze. Na spirálu či čerpadlo musí myčka ven z linky a naklopit.
rencat
A to relé jste opravil jak prosím? Dalo se lehce vyměnit?
bear
Tak pro mě triviální, když opravuju elektroniku v autech, rádia a ŘJ.
olin
Také se přikláním k relé na desce s elektronikou, ale i nová věc může být vadná(načatá). Někde jsem četl i zlámané drátky pod dvířky myčky v ohybu. Už jsem si zvykl nové věci před montáží dopředu vyzkoušet, abych něco nerozebíral víckrát. rencat -můžete doplnit pro nás i stáří myčky?
rencat
Myčka je stará 5 let a 5 měsíců, nejspíš to bude nějaké kazítko, byla na ni 5 letá záruka, na motor je záruka dokonce 10 let. Ještě jsem se nepodívala pod ta dvířka na tu elektroniku, čerpadlo jsem vyměnila a vše šlape tak jak má kromě tepla ale stejně to bylo i před výměnou čerpadla. Vše mám vyčištěno, voda odtéká i přitéká, myčka svítí vevnitř, po výpadku proudu světlo vevnitř nesvítilo. Po resetu se obnovilo ale topit to nezačalo.
Ano, čerpadlo je nové i s topením a žádnou chybu myčka nehází. Za ty dvířka se podívám. Měřit mám kde? Ještě jsem si vzpomněla že nefungovalo světlo v myčce do resetu.to se rozjelo ale topení ne.
bear
Spíš vizuálně prohlédněte desku, zda nejsou mikroprasklinky kolem spojů, kde jsou zaletované konektory a jiné součástky, případně černé fleky od působení tepla.
K popraskanému pájení v proudově a tím i tepelně namáhaných mistech se taky přikláním, u jiných zařízení jsem se s tím setkal. Nebo relatko, měnil jsem třeba ve varné desce, vypadalo zvenku nepoškozené, cvakalo, nevedlo... Mimochodem to topné těleso s čerpadlem, předpokládám, že asi bude stejné/podobné ve většině dnešních myček - ta topná část, aspoň kde jsem měnil já, jde koupit samostatně, z Aliexpresu vyšla asi na pětikilo. Taková trubka o průměru čerpadla s odporovým jakoby potiskem.
Pokud hned měníš díl ani změříš jestli do něj jde proud, tak to je neznalost.
Pokud je nefunkční relátko, které stojí třeba 20 Kč, No tak si to přece nejdřív ověříš, ale stačilo by asi do něj klepnout a máš 50% šanci že začne fungovat
Teda nikdy jsem to nedělal a bylo by pro mě asi levnější koupit novou myčku levnou za 7000 Kč než se s tím hrabat kdyby se mi nechtělo, ale jednoduše by sis to mohla vyzkoušet takže připojíš přes relátko žárovku a za relátko žárovku no a uvidíš kdy přišel signál k sepnutí a jestli se seplo
Ale to je asi dost nepohodlný na to rozdělaný myčce mejt nádobí žejo.
Odšroubovala jsem přední panel,nic odpáleného tam není, vše vypadá naprosto v pořádku, vyndala jsem co se dalo, zkontrolovala kontakty, tam se zdá být všechno v pořádku, nic vypáleného tam není. Zapla jsem a nehřeje pořád.
bear
Vyfoťte desky plošných spojů.
Jste se nekoukala na můj odkaz na desku Bosch myčky?
Ale tohle všechno je jen "obsah" dveří, ta hlavní výkonová deska bude přístupná po odendani bočnic, dost pravděpodobně v místě přívodní napájecí šňůry, aspoň co jsem nedávno oživoval Boschku, tak ta měla síťovou šňůru odnímatelnou (zástrčka podobná jako počítač nebo televize byla přímo součástí deska, šňůra se zezadu strkala přímo do desky). Ta deska tam nebude koukat jentak, nejspíš bude schovaná v krabičce.
rencat
Myslela jsem že mám hledat ve dvířkách, tak to bude asi zezadu, tam vede přívodní šňůra
bear
Moje stará Bosch to měla vše ve dveřích. Také jsem myslel. Musíte si najít tu desku.
Může být i na dně myčky u čerpadla. Stačí naklonit a mrknout zespoda. Nebo na bocích.
rencat
Našla jsem to na dně u čerpadla, až to všechno odpojím a otevřu, vyfotím
Prosím, našla jsem ten spálený kontakt a relé, jedno to bílé je malinko nahnědlé, takže vyměnit to HF3FA? Jaký je postup? Jen vyndat a nasadit nové a napájet ty dva kontakty?
riva
Vyndat? Ne. Je tam zapájené, takže je potřeba ho vypájet. Popis není čitelný, tak není jasné, jestli má 4 piny, nebo 5. Na vypájení je opět řada postupů jak to udělat aby se nepoškodila deska plošných spojů. Bez vybavení snad s pájkou rozehřát přes licnu, do které se natáhne cín z okolí pinu.
Dá se vyzkoušet i bez vypájení, ale bez vybavení asi ne.
rencat
To relé je tam už tak na volno že to jde opravdu vyndat hezky celé komplet.
V tom případě možná místo vyndávání stačí naopak připájet Na druhou stranu, jestli se hřálo, až pnutím popraskal cín, může už být stejně na odchodu, i kdyby teď nějak fungovalo.
Tak nezbývá, než měřit. Cívka rele je v době očekávaného ohřevu napájena? Pokud by nebylo čím změřit (stačí multimetr do stovky, nebo aspoň ledka s odporem), mělo by se po chvíli trochu zahřát. Podle vysledku bych pak pokračoval s další "diagnostikou".
Že je třeba napřed měřit, to jsem tu psal už před měsícem. Jak vidno, bez jakéhokoliv účinku. To se radši vymění polovina myčky. Víc nemám co říci...
bear
Kde jsi relé koupila? Jak bylo zapájeno?
Dle prvotních fotek, jak psali kolegové nademnou, tak jsi objevila zkutečnou závadu, jak jsem směroval.
...
Na tedt lze i vytáhnout z desky připájením drátku na plošky, kde relé spíná cestičky drátky a ty pak v průběhu mytí propojit, jako by seplo relé a zkusit, zda se voda nahřála (pokud to relé opravdu spíná ohřev).
Zapojení relé a jeho nožiček dle datasheetu.
P.S.: Pošli sem zase detailní fotky relé po opravě a jeho foto, jak je zaletované.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.