Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rušení TV signálu letadlem

Od: luveja® odpovědí: 12 změna:
Dobrý den
Kdo prosím poradí?Na chatě mám na komínu umístěnou střešní anténu se zesilovačem horizontálně (viz foto).Obraz je perfektní, ovšem kdykoliv proletí letadlo,tak se začne zasekávat,popř.vypadne signál úplně(vítr, bouřka tomu nevadí).Letadlo se vzdálí a opět vše perfektní.Kolega v práci mně poradil, ať anténu umístím vertikalně(viz druhé foto) a vše bude v pohodě.Nejsem si však jistý, že by to na toto mělo vliv a příliš se mně nechce lést na střechu.Setkal jste se někdo s tímto?

Rušení TV signálu letadlem
Rušení TV signálu letadlem #2

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Pokud máte anténu namířenou správně, tak s tím asi moc nenaděláte (zvlášť pokud jste pod kopcem a nechytáte přímou vlnu, tefy asi nemá smysl zkoušet směrovější anténu), jedině si daný multiplex najít na jiném kmitočtu z jiného sněru. Vypadá to, že vám ketadla létají právě v místě, kde způsobí odražení vlny k vám. Na analogovém vysílání tahle zpožděná vlna dřív způsobila jen "dychy", digitál může vypadnout úplně. Může to být také dost závislé od typu přijímače, za jak dlouho se z tohoto narušení dostane, některý jen zakostičkuje, jiný vypadne úplně a trvá mu dlouho, než se chytí.
doplněno 20.07.25 10:18: Pokud se vám do toho chce, můžete si zkusit hrát s tím reflektorem (to jsou ty prvky zezadu. Můžete ho zkusit demontovat, tím se trochu zúží vertikální vyzařováni, ale zeslabí se i užitečný signál. Nebo ho naopak můžete zkusit potáhnout pletivem, to by mohlo pomoci, pokud rušivá vlna přichází zezadu, např. odrazem od budovy.

halamus
hodnocení

0x

Záleží na tom, s jakou polarizací je signál vysílán z TV vysílače, u nás, tedy v ČR se používá jak svislá, tak vodozovná polarizace.

hodnocení

Děkuji za objasnění s polarizací... anténa je naměřena na vysílač, který vysílá horizontálně a i anténu mám v horizontálním nastavení.Tak to raději měnit nebudu.

hodnocení

0x

Ale bez změny a možná znovu naladění prg.to asi těžko zjistíte.Vždyť i podle toho obrázku co jste sem dal jde ta anténa umístit různě.

olin
hodnocení

0x

Chytáš signál odrazem-anténu natoč jiným směrem alespoň o 45° nebo ji umísti jinam a jiným směrem než nyní, aby nedošlo opět k rušení. Otočení antény v držáku nevím jestli pomůže, nikdy jsem o tom neslyšel

hodnocení

Když jsem ji instaloval,tak jsem nejlepší příjem měl právě současným směrem... pokud jsem ji natočil jinam, příjem zmizel úplně.Bohůžel stavení mám pod kopcem, tudíž i toto bude mít na to nejspíše vliv.
olin

Pokud tam stojí nějaká velká budova(panelák, hotel), namiř anténu na ni a zkus ladit. Jinak ti to odráží ten kopec. Můžeš zatelefonovat i antenářům, ale poradí ti asi jako my.

petrm
hodnocení

0x

Základní rada pokud nežijete na samotě : podívat se, jak mají nasměrovanou a otočenou anténu sousedé. pokud nemáte přímou viditelnost na vysílač a chytáte nějaké odrazy, tak budete mít problémy, které musí řešit někdo zkušený, kdo změří sílu a kvalitu signálu. Ta se pak může měnit podle různých vlivů počasí, ...Pak je potřeba zjistit, který odraz je nejlepší, ten si vybrat a ostatní odrazy eliminovat směrovou anténou, což není síto.

petrm

Ještě přidám poznámku : nejlepší signál nemusí být z nejbližšího vysílače, může to být vzdálenější vysílač bez odrazů.

hodnocení

0x
To mě celkem zajímá - jaké letadla Vám ruší televizi? Velké dopraváky? Nebo něco malého z blízkého aeroklubu? Nebo armádní?
hodnocení

Dopravní letadla...koridor směr Ruzyňské letiště, výška podle radaru cca 2500 m.

111®
hodnocení

0x

Tak bez lezeni na střechu se to asi nevyřeší. Jedině si pozvat antenare.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]