Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

15V za 12V zdroj?

Od: hugos odpovědí: 8 změna:

Odešel mi zdroj u settoboxu.Je tam zdroj 12V 2A a já mám zdroj 15v 2A.Můžu ho použit na skoušku jestli neodešel i settobox? Pokud je dobrý nezničím ho tím zdrojem?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

4x

Můžete vypsat tipovací soutěž. Já si tipuji, že to vydrží, ale nezkoušel bych to, protože to vidím tak 60:40.

hodnocení

2x

Zaradte tam 3 - 4 diody v serii, potom mozete robit pokusy. Inak vam nikto nic negarantuje.

Já bych tam dal 1 diodu a 1 odpor v serii.

Diodu proti přepolování a odpor pro snížení z 15V na 12V patřičné watáže.

Slavo, možná jsem nedával pozor ve škole, ale vysvetlete mi vzoreček pro výpočet hodnoty odporu pro požadovaný ubytek napětí při neznámém proudu, děkuji...
Jinak dioda tam není kvůli přepólování, ale právě kvůli konkrétnímu úbytku cca 0,7v.

hodnocení

1x
Pokud by původní "12v" zdroj byl s trafem (měkký), což je nepravděpodobné, a ten 15v spínaný, nebál bych se.
Jinak bych se koukl do settopboxu na jmenovité napětí kondiku na vstupu, jestli je třeba na 25V, tak ok, napětí je uvnitř beztak dál spínane snižováno většinou na 5 a 3,3v.
Ty diody jak píše Peter jsou jistota, řešil jsem takhle "dočasně" třeba i napájení wifirouteru:) Ale pro vás by to asi znamenalo přerušení kabliku od toho 15v adaptéru kvůli zapojení diod, které pravděpodobně nemáte.

hugos
hodnocení

Tak dík.Koupím rači nový settobox.

Tak když jste smířen s koupí nového, snad zkuste nejdřív starý s tím 15v zdrojem, ne? :) Přece bych nekupoval nový, dokud nevyzkouším nebo definitivně neodprasknu tenhle :)
mll

12V zdroj je celkem běžná věc, tak bych se po nějakém podíval.

Ono dost záleží na tom, kam těch 15V jde, protože většina stb bude stejně napájená 5V nebo 3,3V. Na 12V půjde pevný disk, pokud tam je. Možná anténní část. Tak bude záviset, jak je to dimenzované. Osobně bych to nezkoušel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]