Nejste přihlášen/a.
Při vrácení sluchátek do prodejny prodavač zjistil že jedno je slabě znečištěno (ušním mazem)-moje chyba. Když jsem mu řekl, že to utřu, tak odvětil, že už to viděl. Zboží bylo odesláno do servisu, odkud mi napsali že cena opravy se rovná ceně sluchátek. Pokud bych je chtěl zpět, tak musím uhradit opravu. Neměli mě upozornit na vysokou cenu opravy? Je cena za 330 kč za utření sluchátka kapesníčkem přiměřená? Asi s tím už nic nenadělám a píšu to spíš proto, aby někdo další neudělal stejnou chybu jako já.
U tohoto zboží prodejce může aplikovat výjimku, kdy zboží nelze vrátit z hygienických důvodů, a toto u sluchátek lze. Pak je ale prodejce neměl přijmout a vám by sluchátka zůstala. Rozhodně tedy nemůžete platit další poplatek, aby jste je získal.
Doporučuji se obrátit na ČOI.
Z dotazu není jasné, z jakého důvodu tazatel sluchátka vracel.
Pokud šlo o vrácení zboží z e-shopu bez udání důvodu v zákonné lhůtě 14 dnů, pak bych jako prodejce očekával vrácení v originálním stavu, tj. rozhodně bez jakýchkoliv známek použití (maximálně s porušeným obalem). V diskutovaném případě měl tedy prodejce právo buď nárok na vrácení peněz neuznat, anebo snížit vrácenou částku prakticky o jakoukoliv sumu, tedy třeba až na výslednou nulu. Jako prodejce bych si asi v soudním sporu dokázal i ty tři stovky za "utření sluchátek" obhájit, například nutností vnitřního vyčištění, desinfekce ap. Neboli v tomto případě má tazatel smůlu, že ho nenapadlo sluchátka vyčistit.
Ale pokud byla důvodem reklamace výrobní vada (ve lhůtě dvou let), pak výrobek může být v jakémkoliv stavu, včetně známek používání. Zákazník má ovšem především právo na bezplatnou opravu (na vrácení peněz až při opakovaných závadách).
Pokud jste vracel zboží ve 14 denní lhůtě, lze tak učinit i u zboží, které nese známky použití. V takovém případě prodejce smí požadovat náhradu nákladů na uvedení věci do stavu, kdy lze opětovně prodat. Nicméně v tomto případě se vás Datart evidentně snaží ojebat, aby nemusel nic vracet. Na vašem místě bych se obrátil na ČOI s dotazem, jak v takovém případě postupovat. Tohle je totiž věc, kterou může neseriózní rodejce zneužít proti kupujícímu, naúčtuje si nesmyslný poplatek za uvedení věci do původního stavu. Chtějte po Datartu protokol opravy s uvedením ceny za opravu, s tím by se již dalo argumentovat, pokud se tedy chcete rozčilovat u takto levného zboží. Každopádně od Datartu bych takovéto šmejdské praktiky nečekal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.