Dobrý den jak nastavit na telefonu Samsung když udělam fotku aby nezabírala tolik MB. Jedna fotka je kolem 6MB a to je pro mě hodně třeba na 2MB jedna fotka. Děkuji za pomoc.
co použít v nastavení formát HEIC místo JPG? Zabere vám to jen cca polovinu místa a bez ztráty kvality.
tik
Mám v nastavení jen HEIF . To by měla byt tedy stejně kvalitni foto bez zabrani tolika mista? je tam ale napsano že to weby atd nepodporuji tak abych to otevřel ledakde... zkusím
zmíněný formát má dokonce lepší kvalitu a zabírá jen polovinu místa. Ale se sdílením, ano může být problém.
Přehlédl jsem že u vašeho operačního systému nejde nastavit automatický převod na JPG při odesílání na jiná zařízení nebo aplikace. (Myslel jsem že je to stejné jako u iOS)
Takže by jste je musel konvertovat manualně a to je další práce atd..
Pokud není možné vložit SD kartu, tak doporučuji tak jednou za měsíc stáhnout nové fotky do PC, zazálohovat, a pro prohlížení v mobilu je hromadně zmenšit klidně na 300 kB třeba pomocí irfanview. Těmi zmenšenými pak nahradit ty velké v mobilu. Takto budete mít k dispozici zálohovanou plnou kvalitu i dost místa v mobilu.
Bylo by dobré napsat model telefonu a ne jenom značku. Každá verze androidu může mít jiný vzhled fotoaparátu a tím i pozice nastavení. Určitě tam ta možnost změny rozlišení je, jen je schovaná v nějaké ikoně
Tak jsem se na to podíval a snížit rozlišení jako takové nejde protože ten senzor je prostě nekvalitní na to, ale lze to změnit pomocí poměru stran. 4:3 je vlastně 12 megapixelů a všechno ostatní je výřez: 16:9 je ~9.1MP, 1:1 je 9.1MP, "Full" je ~7.7MP. ale tady samozřejmě nastává problém Za jakým účelem fotíš. Pak jedině zbývá upravit každou fotku zvlášť v editoru v galerii.
tik
Děkuji takže nastavit 4:3? Fotím jen pro svou potřebu a později nejaký tisk do alba atd. Nějakou extra kvalitu nepotřebuji. Fotím ale dost a pak mám uložitě brzo plné a zalohy atd.
Klasický fotopapír 10x15 je ve formátu 3:2 pokud to telefon neumožňuje je nejlepší varianta 4:3 (na papíře jsou pak bílé pruhy na kraji). 16:9 zase udělá pruhy horizontálně. Při tisku oříznutím samozřejmě pruhy lze vyplnit v obou případech, ale musí se s tím počítat již při focení že kraje po vytisknutí budou uříznuté.
Výchozí aplikace telefonu na focení je udělaná aby ty fotky dobře vypadaly, jiná aplikace, třeba Open Camera (mam v1.54.1) umožňuje nastavení úspory dat.
Taky by mě zajímalo, jak docílit menších fotek u Motoroly (Moto E40), pokud by někdo věděl. Každá fotka zabírá kolem 10MB a Google mám věčně plný Rozlišení foťáku by myslím mělo být 12mpix, ale fotky se, vypadá to, ukládají v 48mpix a nedaří se mi to snížit.
Kamera - nastavení - photo size (nevím jak to je přeložené, možná rozlišení, nebo formát) - zde máš na výběr poměru stran a přepínání mezi vysokou kvalitou 48mpx nebo normální 12mpx. Menší kvalita nelze.
Já to tam mám na výběr dost podivně. V poměru 4:3 můžu dát buď "vysoke rozlišení", nebo "12mpix(doporučeno)/48mpix(quad pixel)". Kolik je to vysoké tam uvedeno není, ale podle informací u pořízených fotek jde o 12mpix. Takže podle mě jde o chybu menu, 48 patří k volbě vysoké, ale chybně je uvedeno za lomítkem u 12mpix. Takže jsem doteď myslel, že "vysoké" má být míň, než 12/48. Pak ram mám ještě formáty 1:1 a 16:9, kde je rozlišení o trochu menší. Teď ještě zjistit, jak zmenšit stovky zbytečně velkých fotek na googlu
O chybný překlad může jít jen částečně, tam jde spíše o nepochopení jejich pojmenování "technologie". Vysoké rozlišení je prostě maximum co jde, Doporučené je reálných 12mpx, ale jejich "technologie" se jmenuje "quad 12mpx" 12x4=48mpx Fotoaparát fotí normálně ve 48mpx, ale postprocesing vydělí kvalitu na výsledných 12mpx. Co se týká poměru stran tak to je digitální zoom na daný poměr z původních 4:3, který samozřejmě taky sníží rozlišení ještě více. Ale prostě je pravidlo že se fotí vždy cca 4:3 a pak se dělá ořez. (Pokud nefotíš na sociální sítě). Pokud používáš Google foto na úložiště tak ten v nastavení automaticky umí snížit kvalitu před nahráním. U již nahraných to lze udělat v PC pomocí enkodérů a příkazového řádku vše najednou, ale to jde mimo mě a pomůže YouTube.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.