Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Párování baterie lifepo a olověná

Od: babetka odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

poprosím o radu,mám malý ostrovní fotovoltaický systém,kde používám dvě duální baterie Varta 12V 230Ah spojené paralelně,ted budu mít baterii lifepo 4, 12.8V,100Ah.Můžu ji připojit paralelně k těm dvěma stávajícím,nebo ji používat samostatně s dalším měničem?Děkuji všem za pomoc.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ttt
hodnocení

0x

ne, protoze treba jeden z nekolika duvodu je, ze maji jinou vybijeci charakteristiku.

babetka
hodnocení

Děkuji za info,tak nějak jsem to tušil,protože je to vlastně úplně jiná kategorie.Ještě prosím dotaz,dokáže solární mppt regulátor sám rozpoznat o jakou baterii jde,nebo je třeba ho přenastavit?Moc děkuji.

ttt

tak zase takhle obecne veci resit nejdou.

Nevime co je to za 12V LiFePo baterii, zda obsahuje BMS a charge controler.

Jestli se 12V LiFePo umi nabijen klasickou autotabijeckou a charge controler si s tim poradi. Nebo jestli vyzaduje LiFePo nabijecku.

No a stejne je to s MPPT.

hodnocení

0x
Nejen že to jde, ale kvůli poškození regulátoru je to vhodné. Olovo by se nemělo vybíjet pod 12,5V a to je to napětí kdy v lifepo4 je už málo energie. Nabíjecí napětí na regulátoru je nutné nastavit pro life. Parkrát za rok akumulatory rozpojit a olovo dobít a desulfátovat. 100Ah kapacita bude asi malá, protože life má malí vnitřní odpor a podle měniče se musí dimenzovat aby vybíjecí proud byl do 0,2C.
babetka
hodnocení

Zdravím,neví prosím někdo jak u těchto regulátorů provést přenastavení na baterii lifepo?Ještě posílám fotku té baterie a poprosím o info,zda je možno použít proFV.Moc děkuji všem.

Párování baterie lifepo a olověná
Párování baterie lifepo a olověná #2
Párování baterie lifepo a olověná #3
Taky jsem názoru, že provoz paralelní kombinace obou chemií je v praxi možný. Nabíjecí napětí se téměř neliší, lifepo má jmenovité i reálné trochu vyšší, cca na úrovni plně nabitého olova připojeného řekněme na udržovací nabíječce.
V reálu se ze soláru každý den obě baterky plně dobijí, primární odběr pokryje lifepo (+ současně bude nepatrně dobíjet olovo) a v okamžiku poklesu na cca 12,8V, kdy bude téměř vybité, převezme funkci olovo a tak dokola.
Párkrát jsem to takhle praktikoval v obytném přívěsu, kde mám solár a malou 64Ah lifepo, kterou za jízdy můžu dobíjet z auta buď paralelně, nebo přes step-up, případně i s vybitou baterkou v autě ji naopak dobít z lifepo v přívěsu.
Podmínkou je ale opravdu každodenní solární dobíjení, jinak by olovo jen svým "udržovacím" odběrem tu lifepo za pár dní vysálo. Každopádně olovo takhle slouží v podstatě jen jako taková zaloha, spodní buffer, takže pro něj ideální podmínky, trvale plně dobito.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]