Nejste přihlášen/a.
Po bouřce mi jdou na TV pouze některé programy. Mám anténu se zesilovačem. Je možné, že odešel zesilovač? Je starý asi 15 let. Zdroj napájení svítí.
Díky
Mám to přez Set-top box a ten mi ukazuje plný signál. Čím pak to je?
šířka pásma, modulace i tok jsou správně DVB-T2 také, takže by to mělo makat
pravděpodobně proto, že je špatně nastaven vstup propojení STB a TV zkontrolovat
Pokud to po vás chce kontrolu antény, znamená to ze do TV nejde z žádného vstupu signál. Takže kontrola připojení mezi TV a STB, a následná kontrola na TV jestli je na ni nastaven ten vstup kam vede kabel ze STB. Ovykle se použije na DO tlačítko Source a vybere se patřičný vstup a potvrdí OK.
On se ten tranzistor (nebo část desky plošných spojů zesilovače) spíš elektrochemicky rozloží, když je do zesilovače v anténě mokro od deště a špatné krabičky, která ho kryje. Protože do zesilovače jde stálé napětí 12V.
Viz. elektrolýza -> fyzika
Nevím. Tranzistor (diskrétní součástka) je (alespoň býval) v hermeticky zapouzdřeném obalu.
Něco jiného jsou SMD integrované obvody bez povrchové ochrany (v nejlepším zakápnuté nějakým lepidlem ...).
Všechny SMD, SMT a THT součástky jsou hermeticky uzavřené.
Problém jsou nožičky, které jsou jen pocínované a ve vlhku pod napětím pomalu elektrochemickou reakcí uhnijí. K čemu je pak funkční tranzistor s uhnilou nožkou a na desce uhnilá cestička mědi se zeleným práškem po oxidaci?
O to jde
Když zapojím zdroj, jdou mi jenom programy jednoho multiplexu, jiné nenaladím. Když odpojím zdroj zesilovače, nic nejde. Jak je to možné? To jako, že koaxiál slouží jako anténa a přidáním 12V se signál zesílí? Jsem amatér, tak prosím shovívavost Rád bych tomu přišel " na kloub "
Koaxiální kabel nikdy nemůže sloužit jako anténa. Anténou je laicky ten střední vodič v coax káblu a aby nebyl zarušen a signál se navíc středním vodičem přenesl, tak je kolem něj trubka kovu. V praxi je to kovová punčocha nebo několik závitů alobalu nebo obojí. Ta trubka je stínění. Takže přes ni se signál nedostane z venku do vodiče a i naopak z vodiče směrem ven.
Coax je tedy pouze jen a jen nosič jako signální drát. Nelze ho mít jako anténu už ztohoto principu. Jako rytíř v brnění je ten střední vodič drátu coaxu.
12V, které se posílají po signálním drátu coaxu přijme v anténě destička s předzesilovačem, která má polovodičové tranzistory a jako celek předzesilovače je potřeba ji napájet, aby fungovala. Jinak by musely být na anténě baterie a pravidelně by jste chodil na střechu je měnit . Proto se pomocí napájecích vyhybek posílá napětí od televizoru po coaxu až k anténě pohodlně.
Bez napájení má předzesilovač tu vlastnost, že jak přestane fungovat, tak se zachová jako zádrž a působí šílený útlum. Tedy se chová, jako kdyby na coaxu anténa žádná nebyla. Jako, kdyby jste uzavřel hlavní přívod vody do baráku kulovým kohoutem i když jste připojen na vodovodní síť na ulici.
Prostě nula.
Proto je stěžejní, aby předzesilovač fungoval a coax byl zdraví bez porušené izolace, velkých ohybů či přelomení a bez zatečené vlhkosti pod izolaci (to také zhoršuje průchod signálu), proto je potřeba koupit kvalitní dražší koax a venkovní, pokud je jím propojena anténa. Takové ty šmejd coaxy jsou maximálně dobré na metrové propoje mezi zásuvkou na zdi a televizorem.
A i zásuvka ve zdi signálu dělá útlum a zhoršuje kvalitu signálu. Ideál je tedy toto zhoršení kompenzovat zesilovačem. Proto tam je. Stejně tak, když má někdo rozbočeno na 4 televizory jednu anténu. Opět takový rozbočovač dělá útlum a kompenzuje se to zesilovači.
Ale obecně zesilovač zesílí pouze to, co anténa přijme.
Obrazně řečeno, pokud do antény jde ho*no, tak zesilovač z toho udělá tak maximálně ještě větší ho...
Důležité tedy je, aby anténa měla dobrá zisk a byla správně namířena na vysílač. Ten si můžete najít i na mapy.cz a nakreslit spojnici na Váš dům. Pak určit úhel ze satelitního snímku ortofotomapy třeba vůči hřebenu střechy a můžete přesně anténu nasměrovat.
Směrovat anténu metodou pokus omyl lze jen tam, kde je pořádný signál. Jinak chytáte pouze polovinu nebo jen malou část programů dle jejich síly odkud jdou do antény.
Já se sám divím, že lidi platí čt a rozhlas a ani si neumí zavolat někoho, aby jim sestavil správně anténu a nasměroval. Pak to zbytečně končí nákupem satelitu a platíte 2x tolik
Parádní vysvětlení Co mi tedy ted příjmá ty 4 programy? Myslíte, že to je způsobené utlumeným signálem z nějakého jiého důvodu nežli je nefunkční zesilovač?
4 programy jsou součástí jednoho digitálního multiplexu, pokud nekecám. Asi jsou ve Vašem okolí nejsilnější a tak jim nevadí špatná elevace antény nebo drobná technická vada (špatně udělané či zoxidované konektory, vadný coax, vadný předzesilovač,atd...)
Ostatní multiplexy nejsou tak silné a proto i drobná vada po cestě způsobí, že je nechytáte.
Máte anténu na střeše?
Máte dobrý rozhled nebo jste mezi baráky v městské zástavbě?
Jste v údolí nebo na kopci?
Kolik km máte nejbližší vysílače a opakovače, popř jaké?
Bez toho je debata už jen obecná...
Zde vizte průvodce hlášením "Slabý nebo žádný signál"
https://www.privatnitechnik.cz/inpage/bez-signalu/
Píše to: Váš přijímač nepřijímá žádný signál. Zkontrolujte prosím, zda je váš přijímač správně připojen k anténě a zda je vaše poloha správná...
Vypadá to, že se pojede do šrotu, bo tazatel nemá potřebné znalosti a hlavně zkušenosti a měřící vybavení a anténaře platit hodlat nehodlá.
Ale tam není co měřit. STB mu ukazuje naladěné kanály a on nemá na TV nastaven potřebný zdroj signálu na HDMI nebo SCART
Děkujeme ze jste se uráčil napsat co to bylo. Pomůže to jiným. Ale titulek je sakra zavádějící.
Mám set-top-bpx od "kabelovky", přesněji IPTV. V pokynech je, že při problémech odpojit od sítě alespoň na minutu, časem si nejsem jistý, stačí 10 sekund, zřejmě se jistí uvedením delšího času. Naposled jsem použil asi před čtvrt rokem, když nefungovalo zapnutí titulků. Teprve, když to nepomůže, hlásit problém, závadu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.