Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomocí čeho poznat, že doprala pračka?

Od: davidasis odpovědí: 41 změna:

Zdravím všechny,

mám možná specifický dotaz, ale jistě by tohle rádo vyřešilo dost lidí. Bydlíme v pronájmu RD, pračku se sušičkou máme ve sklepě v technické místnosti, dům má 3 patra, jelikož je úzký. Jde mi o to, jestli existuje nějaké zařízení, pomocí kterého bych poznal, že pračka doprala. Máme sice novou pračku, stará 2 roky Bosch, ale není tzv. Smart, že by byla připojená na WiFi. Nedávno na mě vyskočila reklama na smart zásuvku Retlux viz.: smarthome.retlux.cz/... , která pozná, že pračka doprala. Volal jsem na podporu a ptal se, jak to funguje a pozná to podle odběru, že si v aplikaci můžu nastavit notifikaci, že mně má přijít upozornění po skončení odběru elektřiny spotřebičem. Ale to je takové nedokonalé řešení a nejsem si jist, zda bude fungovat na 100%. Mimo to je výrobce Retlux, no, jaksi v něho nemám důvěru. Už mám chytrou zásuvku TP-Link Tapo 110 na el. bojler, ale ta tohle neumí. Ještě mě napadlo pořídit kameru, ale to jsme cenově někde jinde.

Nenapadá vás něco? Díky

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Na své pračce používám hlavně 2 programy. Jeden trvá hodinu, druhý hodinu a půl. Není nic jednoduššího než se podívat kolik je hodin a tím vim kdy bude vypráno.
pavel

Asi tak není co víc dodat.

davidasis
hodnocení

Ona pračka sice ukazuje čas do konce praní, ale jelikož je EKO, tak někdy čas přidá a někdy ubere, potvrdil to i výrobce,takže to je plus mínus. Čas je tedy jen orientační.

ciza

ra20z: Asi nejlepší a nejjednodušší řešemní bez nějakých zbytečných investic.

davidasis: Potřebuješ přesně na vteřinu vědět kdy pračka doprala a musíš pak hned k ní rychle běžet? Myslím, že se žádná katastrofa nestane když k pračce příjdeš třeba o 20 minut až hodinu později.

Přiznám se že jsem nikdy nestopoval jestli skutečný čas je shodný s tím co ukazuje displej při zapnutí.
Možná by šla použít dětská chůvička, nebo jak se tomu říká. Ty jednodušší jsou v podstatě vysílačka + rádio, dražší mají i kameru. Ale jestli dosáhne signál ze sklepa k vám to jedině vyzkoušet.
2024
Ano, čas který pračka ukáže je sice informativní a může se lišit. Ale zpravidla se liší tak o +-5 minut a to už by snad nikomu vadit nemělo.

hodnocení

2x

Tak já vím kolik minut který program trvá- myslím,že to má každá pračka a pak to jít tedy zjistit, zda je dopráno . Technologie vám neporadím bohužel.

riva
hodnocení

2x

Komponenty chytré domácnosti dovedou spoustu věcí. Nejlevnější jsou čínské pod Tuya, seriózní zařízení jsou Shelly, které nepotřebují k některým funkcím cloud.

Například přes Shelly smart plug napájíte pračku a když příkon klesne pod 5 W (je dopráno), tak vám bude blikat smart světlo v kuchyni.

davidasis
hodnocení

Hmm. Zajímavé, ale trochu drahá hračka ...

hodnocení

1x
Obávám se, že chytrá zásuvka to nevyřeší, protože v průběhu pracího cyklu se pračka několikrát zastavuje s minimálním odběrem a zásuvka nepozná, že už to bylo poslední zastavení. Prostě si musíte změřit, jak dloho cca trvá cyklus, to přece není nakový problém.
Další možností je umístit kameru tak, abyste mohl sledovat displej pračky.
davidasis
hodnocení

Právě jste na to kápnul, toho se právě u té zásuvky obávám.

Ona pračka sice ukazuje čas do konce praní, ale jelikož je EKO, tak někdy čas přidá a někdy ubere, potvrdil to i výrobce,takže to je plus mínus.

Nějaký typ na levnou WiFi kameru, která by byla schopná zachytit displej i v šeru? Myslím teď ostrost. Já mám jen velice starou IP kameru od Cisca, mám ji od pračky cca 2m a displej prakticky nejde přečíst, je to moc na ni drobné písmo...

Já bych se vykašlal na kameru před displejem a zabíral rovnou buben pračky, pak můžete z kuchyně třeba na tabletu sledovat, co dávají po celý prací program :)
Jinak pokud bych chtěl zcela spolehlivě indikovat chod pračky a nedůvěřoval snímání odběru proudu, napíchl bych se v pračce na přívod k zámku dvířek, tam je napětí (síťové!) po celou dobu pracího cyklu.
davidasis
hodnocení

To je už sofistikované řešení, které určitě nechci dělat. Chápu ideu, ale pořád mně nejlépe vychází kamerka ...

hujer

zkrátka, vzal sis do hlavy kamerku- musíš si ujasnit co vcůbec chceš. Nezaujatě... Vlastnosti, když to zařízení má nechceš, že mu nedůvěřuješ, dražší řešení nechceš ,že je drahé, Ostatní to nemaj. Jak to prosimtě řešej ostatní lidi? Nejsi sám co pereš a stejně máš v hlavě nějakou kamerku (ta asi bude laciná)...

davidasis
21.06.25 15:50
hodnocení

Temu?

riva

I minimální odběr chytrá zásuvka pozná. Tady je záznam pracího cyklu právě zásuvkou Shelly Plug. Osa y je logaritmická, aby bylo vidět i nízké hodnoty v době, kdy "nic nedělá".

Pomocí čeho poznat, že doprala pračka?

Ale je DRAHÁ hračka, ta chytrá zásuvka...

riva

Hodně drahá. Do doby než člověk zjistí, co všechno se s tím dá dělat aby byl život příjemnější. Pro začátek se ale klidně dá začít s čínským tuya. Pravděpodobně je to dnes nejrozšířenější, I spousta smart věcí z LIDL běží pod tuya.

vi.aliexpress.com/...

A časem to třeba přeflashnout na OpenBeken pokud bude vadit cloud někde v dáli.

davidasis
hodnocení

Díky za pěkný graf. S Tuya nemám zkušenost. Mám jen tu TP-Link a ta má vlastní appku v mobilu. Kdybych pořídil tu s tou Tuya, jak to lze nastavit, aby mně dala vědět, že pračka doprala?

riva

1. No na mobilu musíš mít nainstalovanou tuya aplikaci - obvykle SmartLife

2. Zprovozníš chyrou zásuvku aby byla připojena n amístní wifi

3. V SmartLife si vytvoříš scénu, něco jako na obrázku

A samozřejmě, protože vše funguje přes wifi, musíš mít i u pračky signál.

Pomocí čeho poznat, že doprala pračka? #2
davidasis
hodnocení

Díky, to vypadá dobře. Takto předpokládám, že to umí i ta, co jsi poskytnul odkaz na Ali? Jinak k té zásuvce z Ali, mám trochu obavu, aby vydržela příkon pračky, max. je 2kw, jelikož to je z ČÍny noname, nemůže to něco "udělat"? Kdyby s touto konkrétní měl někdo praktickou zkušenost, byl bych klidnější ...

Jinak se signálem WiFi problém není, na každém patře mám Mesh jednotky, barák včetně sklepa, půdy a zahrady mám kompletně pokrytý. Je tam připojená i ta TP-Link Tapo u bojleru a signál má 90%.

riva

Co daný produkt v okamžiku nákupu umí se zvláště u nákupu z Číny člověk dozví až když to má doma. tuya je platforma, pod kterou vyrábí produkty řada firem a nikdo neví, co tam ten, kdo to programoval, všechno dal. Zdokumentované je to třeba právě u těch Shelly, ale když ty jsou tak drahé.

davidasis
hodnocení

No, radši se těm z Ali a Temu vyhnu, nechci vyhořet. Procházel jsem si recenze u pár jedinců se v nejlepší přehřála a přestala fungovat, v nejhroším bouchla ... Nechci na to připojit lampičku, ale pračku a to je už vyšší liga ...

riva

Když tomu člověk nerozumí, tak je vždy lepší, když to svěří odborníkovi. Občas to rozebírám a je to jako každá dnešní elektronika i co se týká závad. Tady je pro spínání 16 A tam obvyklé 16 A relátko. A i to značkovější Shelly není blbuvzdorné a v nevhodném prostředí odejde (naštěstí opravitelně).

Pomocí čeho poznat, že doprala pračka? #3
Pomocí čeho poznat, že doprala pračka? #4
Pomocí čeho poznat, že doprala pračka? #5
davidasis
hodnocení

Co se té zásuvce na fotkách stalo? :-O

Jinak z té na tom odkazu na Ali nemá na výstupu zdířku na zemnící kolík ... To funguje jak? Jde do toho nějak zapojit nebo musí být jiný typ zásuvky?

riva

Německá zásuvka (Schuko) má zemění po stranách. Obvykle se s tím počítá a zástrčky jsou univerzální.

No a Shelly plug byla ve vlhkém prostředí, snad až s kondenzující vlhkostí. Časem to vybavilo proudový chránič. Po vysušení, odstranění zuhelnatělých částí a novém ochranném laku běží jako před tím.

Jako alternativu můžete zkusit smart senzor vibrací (nejspíš zase z Číny). Dáte na pračku a když bude prát, bude vám svítit smart světlo. Dopere, světlo zhasne. Jen u toho senzoru musíte měnit baterie.

davidasis
hodnocení

No ale pračka nemá zemění v zástrčce po stranách, má jen kolík. Takže do této zásuvky z Ali nepůjde?

111®
hodnocení

1x

Tak použít chůvičku nebo vhodné minutky.

Alza - dětské chůvičky přes internet

https://www.alza.cz/maxi/detske-chuvicky/18857662.htm#f&cud=0&pg=1&prod=&par12990=12990-239318444&sc=300

---

Jako chůvičku lze použít bezdrátové telefony Siemens Gigaset - jednu stanici přepnete na režim naslouchání (= chůvička) a z druhé se vnitřním spojením na ni připojíte ...

hodnocení

0x

Pračka má zvukový signál, chůvičku.

davidasis
hodnocení

Sklep, 4x dveře ... Není slyšet ani zvonění mobilu

Chůvička je bezdrátová.

davidasis
hodnocení

Takže jsme zase u kamery...

Proč u kamery? Proč ne mikrofon?

111®
hodnocení

0x

A co se tane když bude prádlo vyprané ležet 1/2 hodiny v pračce?po dobrání

riva

Nic. Ale dovedu si představit, že celá rodina někam spěchá a jediné, co je brzdí, je běžící pračka, jejíž prádlo chtějí před odchodem pověsit.

davidasis
hodnocení

To samozřejmě nic, ale ono se na ni jaksi zapomene a není to jen půl hoďky :-D Mimo to většinou pereme 2 pračky za sebou, takže je vhodné je "naládovat" a pustit co nejdřív, aby se nestalo, že budu pračku vytahovat někdy večer a prádlo už venku neuschne... a večer se to nechce už nikomu řešit ...

ciza

davidasis: Pokud se bojíš, že na pračku zapomeneš tak je možné si nastavit budík nebo připomenutí v mobilu na přiblížny čas doprání pračky a není třeba na to vymýšlet více či méně složité zbytečnosti na to.

tungtungsahur
hodnocení

0x

ten kdo jde zapnout pračku si snad může zapnout minutky v mobilu, podle času do konce na pračce než odejde :D

ciza
22.06.25 17:36

*palec*

davidasis
hodnocení

viz. reakce výše

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]