Dobrý den, poprosím o radu,u úhlové brusky Makita GA9020S bylo třeba výměnit vadný spínač.Vzhledem k tomu,že je spousta různých více či méně podobných spínačů,nechtěl jsem riskovat,že objednám kus,který nebude pasovat,vzal jsem celou brusku do servisu,abych koupil správný spínač.Bylo mi řečeno,že dle typu se může použít spínač bez omezovače proudu.Byla chyba,že jsem brusku nerozmontoval ještě před návštěvou servisu a tudíž jsem netušil jaký spínač je uvnitř.Po demontáži krytů jsem zjistil,že jednak stávající spínač má čtyři kontakty a je vybaven odporem omezujícím proud.Nový spínač by sice pasoval po menší úpravě krytu,ale bruska by se musela používat pouze v zásuvkách jištěných 16A jističem.Jelikož majitel podniká ve stavebnictví a brusku používá každou chvíli na jiném místě,přišlo mi tohle omezení jako blbost.Předpokládám,že proudový náraz při připojení motoru napřímo,neprospívá ani motoru a samozřejmě ani rozvodné síti.Můžete mi prosím poradit,jak tohle vyřešit?Je možné brusku používat bez omezovače proudu,anebo je třeba pokusit se spínač vyměnit u prodejce za patřičný kus.Děkuji.
Vypínač s odporem je tam pouze pro omezení rozběhového proudu do sítě, tedy v běžné praxi vypadávání jističe. Prostě kup ten co tam má být a hlavně zkontroluj zda je v pořádku i odpor. Jinak nevím jestli víš přesně jak to funguje, ale je v něm takový protahovací plastová struna a když ji natáhneš (vypínačem) tak se jako žvejkačka protahuje a táhne pomalu za sebou el. propojku která vyzkratuje ten odpor. Bývá závada, že když toto nefunguje, tak se odpor nepřeklene a shoří...
babetka
Zdravím Hiawata, u této brusky pravděpodobně bude odpor v pořádku,protože závada je prasklá páčka spínače.Ještě k tomu odporu,ten se připojí při spuštění patralelně ke statoru?Tzn,že dva kontakty jsou společné pro fázový vodič a dva kontakty pro nulový vodíč?Moc děkuji za info.
Chapem to spravne? Vy s biednymi znalostami opravujete naradie pre podnikatela na stavbe? To si zacnite balit zubnu kefku a pasikavu pyzamu, az ta bruska niekoho zabije, kvoli poruseniu II triedy izolacie. Naradie na stavbach musi byt pravidelne revidovane (izolacny stav, privodne vodice, spinace ...) Kvalita opravy je otazna, ked ju vykona niekto ako vy.
V tej bruske nie je ziadny "odpor". Je tam bud plynuly rozbeh triakom alebo termistor.
peter, poslední dobou se vyjadřuješ úplně ke všemu a občas mám, pocit že jsi jen velký teoretik. Zřejmě inženýr teoretik... Úplně normálně je tam vřazený v sérii odpor který je vyrobený k danému účelu a pak se po určité době , viz můj popis dříve překlene a motor jede na plný výkon...
Jak by mohl porušit dvojitou izolaci... Nesmíš mít pořád vykulený oči ze všeho!
trtr
Zdravím, tak trochu chápu. Nic proti tazateli, ale znalosti patrně hluboké nemá a vrtá do všeho, jen otázka času, kdy to minimálně kopne, nebo začne hořet. Kdyby alespoň byl náznak, že se začal učit a začal od "píky".
Zatial som nemal rozobrane naradie, ktore by malo takto preklenovany odpor, beriem na vedomie, naucil som sa nieco nove. Je to zaujimave riesenie, lebo dat tam triakovy regulator je lacnejsie, nez vykonovy odpor a komplikovany vypinac.
Nic proti tomu, ked si niekto doma skusi opravit vlastne naradie, ale ked to robi pre niekoho, kto ma zakonnu povinnost mat naradie revidovane, tam uz konci zabava a hrozia problemy s uradmi a sudmi pri uraze.
Ci som teoretik alebo praktik? Oboje. Na vlastnom priemyselnom vysavaci som menil vypinac, povodny ovladany klapkou som zrusil a do vypilovanej diery vsadil dvojpolovy koliskovy. Dlhe roky som mal doma robeny triakovy regulator k stojanovej vrtacke. Dobry znamym doplnim zasuvku, vymenim vypinac. Komercne to nerobim.
babetka
Pro peter Výměna spínače v úhlové brusce obnáší mimo demontáže krytu zapojení čtyř vodičů.Dva na přívodním kabelu tzn fázový a pracovní a dva fastony na vývodu ze spínače.Jenom pro info,přes 20 let jsem dělal silnoproud,takže ty bídné znalosti bych si vyprosil.Nerozumím všemu a když něco nevím,tak než to po...,tak se raději zeptám.Ocenil bych na danou otázku fundovanou odpověd a ne rozbor mojí osoby.Dávám si setsakramentský pozor na to,abych něco neudělal špatně a věř,že už jsem dost kopanců dostal.Děkuji všem.
Mám autotransformátor,který by dle původního majitele byl schopen dát i 16A.Pokud si na něm nastavím 12V a připojím autožárovku bvude proud těch 16A,nebo si vezme žárovka svoje cca 2A?
babetka
Pro peter Výkon ve W,děleno napětím ve V,rovná se proud.Uznávám,tady jsem to nenapsal moc chytře.
trtr
No ono toho bylo více, ale pokud jste se urazil, tak sorry. Taky mám znalosti, kterými bych se mohl ohánět, ale doba pokročila a jako "odborník" se necítím.
babetka
TrTr Neurazil jsem se,vím,že mám co dohánět a už vůbec se nepovažuji za odborníka,dělal jsem jako hlavní nápln elektroinstalace,tudíž vše ostatní šlo mimo mne,proto když nevím,tak se ptám.Omlouvám se.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.