Nejste přihlášen/a.
No jestli si neděláš srandu a myslíš to vážně, tak si zopakuj základy fyziky. Pokud nastavíš na žárovce 12V, jak by sama o sobě mohla brát proud 16A? ALE BACHA z principu autotransformátoru- jaké máš napětí na primáru?
Jestli 230V pak je to smrtelné a hrozí úraz el. proudem, neboť na žárovce (sekundární straně autotrafa budeš mít fázi proti zemi). On takový autotransformátor nemá oddělené prim a sekundární vinutí!
Koukám, že ti už odpověděl PETER jedno a to samé...
Vojín Kotas, já mám dotaz: K čemu to potřebuješ?
BTW: Kdysi jsem řešil opačný problém - jak něco co je určené k připojení do sítě napájet z baterky:
Můžete být rád, že ste nezpůsobil při svém neuváženém pokusu požár, terminus technikus nedbalost nevědomá.
Požár lithiové baterky je docela průser, to je na totální vyhoření. Naštěstí není prý tak jednoduché (zdravou) baterku k požáru přivést. (Ostatně byl jsem při pokusu, kdy jakýsi profesor Helmut příjmení si nepamatuju, od tohoto pokusu byl pro nás Soptík, předváděl samozřejmě za asistence hasičů a s patřičným výkladem výbuch baterky. Trvalo asi půl hodiny, než se něco začlo dít (odstřelil ochranný ventil) a pak ještě asi 10 minut, než vyšlehly plymeny. Protože jsem si to točil na kameru, tak v záznamu jsem viděl, že plameny jsou jen na 3 okénkách (při 25 fps), subjektivně jsem myslel, že to je déle, no ale baterka byla na nehořlavé podložce daleko od budovy a poblíž hasiči v pohotovosti.) Navíc lithiové baterky mívají ochranu, která nabíjení i vybíjení včas utne.
Prostě takto bych baterku netrápil. Pokud je to autotrafo regulovatelné, tak bych pomalu zvyšoval napětí a sledoval ampérmetr, aby tekl nějaký rozumný proud (ideální je vědět kolik to má být, ale kdyžtak radši míň, než by to být mohlo, 0,1C by měla zvládnout snad každá baterka).
Blahoslaveni chudobni duchom, lebo nevedia, co cinia. Nabijat aku z bajku cez trafo spojene galvanicky so sietou je pokus o dvojitu samovrazdu : urazom prudom a poziarom / vybuchom. Raz sa vam tie pokusy ozivit / opravit kdejake stare haraburdy vypomstia, mali ste tu viac otazok podobneho druhu. Cim menej vedomosti, tym viac odvahy, klasika.
Hlavně pozor na to, že autotrafo je galvanicky spojené se vstupem a těch 12 voltů můžete klidně mít na potenciálu 230 voltů. (Je dobré si pro tyhle účely ohlídat, aby ten průchozí vodič byl připojený na "nulák" a ani tak se na to nespoléhat a pracovat s tím jako se síťovým napětím.)
Takže s takovými pokusy opravdu opatrně.
Jinak k dotazu, je to asi takové, jako když síť vám dokáže dát 6kA a Vy k ní připojíte třeba 150W žárovku (teda na 2A by musela být pětistovka). Taky si vezme co potřebuje a ne celý zkratový výkon.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.