Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dron CO v Rakousku

Od: rick odpovědí: 8 změna:
Ahoj,
Chci se zeptat máte někdo zkušenosti s létáním dronem v Rakousku? Mám kategorii CO se štítkem, má kameru. V Česku jsem registrovaný na úřadu letectví, dron ne vybavený SPZ. Četl jsem že v Rakousku by měl mít ještě pojistku, a že snad mám mít i nějaký test, nevíte jak ty pravidla tam jsou popřípadě nějakou relevantní stránku?
Diky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Rozcestnik informaci pro kazdou zemi EU vcetne mapovych podkladu zde

europeandronecompany.com/...

Obecne plati, ze registrace a prukaz pilota dronu (doklad o absolvovani online zkousky) plati v cele EU, Svycarsku, Norsku atd.

Neni potreba absolvovat zvlastni procedury pro kazdou zemi zvlast.

Nutnost pojisteni se ale pro kazdou zemi lysi ( v Rakousku povinne pro cokoliv krome hracek) a je tedy nutne si toto pro kazdou zemi ohlidat a nebo si zkratka sjednat celoevropske pojisteni a vic se tim netreba trapit.

Od 1.1.2024 žádný doklad o absolvování online zkoušky pro drony kategorie C0, není třeba.

Potvrzení výcviku dronu, často zvané "řidičák na dron" nebo "licence na dron", je dokladem, že jste prošli online výcvikem a splnili podmínky pro provoz dronů. Tento výcvik a následný test jsou nezbytné v celé EU pro legální létání s dronem, pokud není dron lehčí než 250 g a bez jakéhokoliv záznamového zařízení.

Takže znova, od 1.1.2024 u dronů kategorie C0, tzn. do 250g, ale i se záznamovým zařizením, žádný řidičák na dron není třeba.

fyft.cz/...
Pilotní průkaz
Pokud chceš létat s dronem nad 250 g nebo s dronem s kamerou, budeš potřebovat kromě registrace provozovatele i pilotní průkaz. Ten získáš po online školení a testu na stránkách ÚCL.
Výjimkou jsou drony, které spadají do kategorie C0 v režimu OPEN A1, tzn. dron lehčí než 250 g, KTERÝ NENÍ VYBAVEN KAMEROU.
Nechci se dohadovat, ale pokud má dron kameru, tak ...

Nejsou to aktuální informace, platí jak jsem již napsal, že všeobecně i s kamerou v kategorii C0 je nutná pouze registrace provozovatele. Nikoliv online zkoušky, ty jsou nutné až od kategorie C1. To platí od 1.1.2024. To na tom odkazu je opravdu nesmysl, bohužel různé rady dnes poskytuje kde kdo.

Ještě doplním, co nám říká legislativa:

Rozdělení dronů podle platné legislativy pro drony

Drony bez štítku

Lehčí než 250 g – OPEN A1 (doma vyrobené a drony aktivované před 1.1.2024)

Registrace provoz/... nutná jen s kamerou nebo jiným senzorem.

Pilot nemusí mít pilotní průkaz.

Pilot by se měl vyhnout přeletům nad nezapojenými osobami, ale pokud se tak stane, musí délku přeletu minimalizovat.

Těžší než 250 g – OPEN A3 (doma vyrobené a drony uvedené na trh před 1.1.2024)

Registrace provozovatele nutná vždy.

Pilotní licence je nezbytná (pro kategorii OPEN A1/A3).

Nutno létat nejméně 150 m od nezapojených osob a obytných, obchodních, průmyslových nebo rekreačních budov a prostorů.

Drony se štítkem – od 1.1.2024 by všechny nové drony měly mít štítek (výrobci nestíhají, ale mělo by to tak brzy nastat)

C0 – OPEN A1

Registrace provozovatele nutná jen s kamerou nebo jiným senzorem.

Pilot nemusí mít pilotní průkaz, stačí přečtená uživatelská příručka.

Lze přelétat nad nezapojenými osobami (ale doporučujeme se tomu vyhnout, protože s tím nemusí souhlasit).

C1 - OPEN A1

Pilot by se měl vyhnout přeletům nad nezapojenými osobami, ale pokud se tak stane, musí délku přeletu minimalizovat.

C2 – OPEN A2

Základní i rozšířená pilotní licence je nezbytná (pro kategorii OPEN A1/A3 a OPEN A2).

Nutno udržovat vzdálenost od nezapojených osob dle pravidla 1:1 (maximální výška rovna vzdálenosti) a minimální vzdálenost pak 30 m, případně 5 m při zapnutém nízkorychlostním režimu (Cine, Tripod).

C2,C3,C4 – OPEN A3

Nutno létat nejméně 150 m od nezapojených osob a obytných, obchodních, průmyslových nebo rekreačních budov a prostorů.

Ok, dávám vám za pravdu. Článek, na který odkazuji, je z dubna letošního roku, myslel jsem si, že je to nejnovější informace. Někdo to prostě jen zkopíroval, pěkný den a letu zdar:)
(Řidičák na dron jsem dělal předloni, aspoň vím, co smím a co ne).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]