Nejste přihlášen/a.
Zdravím.Loni v prosinci jsem tu řešil bolest kyčle při chůzi a zda jet či nejet na zájezd.Zrovna jsem se vrátil z Madeiry,bylo to náročný na fyzičku,je to ostrov vulkanického původu a trasy jsou nahoru-dolů.Nosil jsem 10 kg.ale kyčle nebolela.Ale k věci:Nafotil jsem nějaké fotky(Panasonic DMC-L26)na PC popsal,uložil na flaschdisc,ten strčil do telky(Hyundai),že je ukážu rodině.Může mě někdo vysvětlit,proč jsou některý obráceně,když v PC jsou správně?A ještě jeden dotaz zcela jiného žánru,co je to zarostlinu na fotce?Podle listů bych řekl nějaká palma,ale co ten plod?Děkuji za odpověd.
![]() | Bolest kyčle při chůzi.htm | 64.23 kB |
Ve fotkách jsou uložené různé pomocné informace, tak zvaná "metadata" (orientace obrázku, datum pořízení, informace o foťáku a jeho nastavení, někdy i GPS místa pořízení...). Pokud tyto údaje nepotřebujete, můžete je vhodným programem odstranit (například placený "ACDSee", ale určitě existuje i nějaký zdarma).
Mimochodem - co má společného Vaše loňská bolest kyčle s letošní orientací fotek ve Vaší televizi?
Ve fotkách je toho uloženo víc, je tam několik segmentů, a v jednom ze segmentů jsou uložená metadata, v jiném obrázek, a těch segmentů může být víc. Navíc je tady válka indiánů (jestli je to uložené little nebo bigg endian), ale to jsou už takové implementační detaily, které musí řešit ten, kdo data čte.
Co je ale důležité, že obrázek je uložený orientací tak, jak je načtený z čipu. Foťáky panasonic DMC nepatřily k těm, co by uměly nastavovat orientaci podle polohy foťáku, aspoň ty co znám, ale šlo to tam dát ručně. (Ale to je to nejmenší, mě vadilo spíš, že panasonic měl šílený šum jak u foťáků tak i u videokamer, ale za jasného světla jako na té fotce tohle neni problém.)
Irfanwiev to umí už docela dlouho orientovat správně, dokonce snad i prohlížeč windows to už umí. No ale televuze si zřejmě tu informaci nepřečte a ukazuje fotku tak, jak je. Řešením by bylo pro prezentaci na televizi udělat kopii zkonvrtovanou včetně správného natočení (opravdu natočení, ne jen záznamu v exifech, že fotka je na výšku nebo vzhůru nohama).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.