Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě termokamery

Od: tomi odpovědí: 6 změna:

Můžete mi, prosím, poradit, jakou koupit termokameru nebo alespoň jaké musí mít parametry, abych viděl podlahové topení pod betonem? Když koukám na internetu, tak všechny mají jen povrchové měření. Díky Tom

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Každá termokamera měší povrchovou teplotu...a jestli je podlahové topení v provozu, projeví se to vyšší teplotou nad trubkami (především) na povrchu podlahy.. Ale postupně se prohřeje celá podlaha, pokud je topení v pořádku. A rozdíly v místech "nad trubkami"a vedle budou malé... A pokud máte "nějakou"podlahovou krytinu...

Co potřebujete zjistit? Jaký máte problém? Rozepište se...

doplněno 26.05.25 12:23:

Ve firmě jsme používali Fluke, sice starší typ, měření v elektrorozvodnách, hlavně spoje sběrnic, rodinné domy, paneláky... tato už něco uměla, ale cena...

mll
hodnocení

2x

Asi bude důležité, jak rozdílné teploty dokáže zaznamenat. Přičemž (většinou) ani nejde o teplotu, ale rozdíly v teplotách. Topení pod povrchem uvidíte jako lokálně teplejší místo, i když půjde třeba jen o desetiny stupně.

Vždy se měří teplota povrchu. A ještě je potřeba znát jeho emisivitu (koeficient, jak se liší od vyzařování ideálního (fyzikálního modelu) černého tělesa). K termokamerám a infrateploměrům se tyhle tabulky dodávají, případně se dají dohledat. Naštěstí většina materiálů má tento koeficient okolo 0,95, z běžných materiálů má akorát hliník strašně malé číslo, okolo 0,15 což může při nepochopení téhle skutečnosti vést k mylným závěrům (zvlášť na obrázcích z termokamery mohou třeba hliníkové rámy oken vypadat studené). No ale u jediného materiálu je to celkem jedno.

Stejně Vám nezbyde než vybírat z levnějších přístrojů, protože ty, co opravdu měří jsou mimo běžné možnosti (>€1000) a pro domácí použití by byly zcela zbytečné.

jir
hodnocení

2x
Poměrně levné a kvalitní termokamery jsou Flir C3 nebo C5 (4x více bodů, tedy jemnější obraz). Otázka je, jestli to není příliš drahý špás a nebude výhodnější si termokameru na 1 den půjčit.
Jak již bylo zmíněno, vyhodnocení obrazu není úplně triviální. Jednou jsem byl svědkem, jak měřili teplotu hliníkové plotny o teplotě 220 stupňů. Jelikož se jednalo o lesklý hliník a kamera zabírala velkou část stroje, tak se hliníková plotna jevila jako chladná. Závěr byl, že termokamera nefunguje...
Nedávno jsme orientačně kontrolovali podlahové elektrické topení pod kachličkami. I když se podlaha zdála všude stejně chladná, termokamera jasně ukázala, kde leží meandr topné rohože a že všechny úseky fungují.

hodnocení

0x
Na trubky v podstatě jakákoliv termokamera. I ta s mizerným rozlišením bude nějak stačit.
Mám doma starý CAT telefon s termokamerou, je to úplný základ a krásně tím jde vidět, kudy je kde tažené topení pod podlahou, přestože jsou trubky v silném mirelonu. Na podlahové topení taky super, ty teplotní rozdíly sice nejsou vidět, ale jsou tam a se správným nastavením rozsahu si je krásně zvýrazníte.

hodnocení

0x
Těch parametrů při výběru je několik- rozlišení termocipu/ pozor nezaměňovat s rozlišením std kamery- tj viditelné spektrum/, citlivost, možnosti teplotních palet, možnost pouze "fotit" ev zpracovat video, možnost automatického rozsahu nebo manuálního/ tato funkce umožňuje lépe vidět i malé rozdily teplot/, úhel záběru- prostě jednoduše poradit nelze. Já osobně mám jednu starší Fluke a k ní levnou Hikmicro B10. Má sice menší úhel záběru, ale je zde lépe vidět detail, oproti Fluke je horší software pro vyhodnocení...ale najít vedení podlahových trubek zvládne perfektně. Samozřejmě mluvím o std podlahovce. Pokud bude betonová vrstva nad trubkami 300 mm tak tam kamera nepomůže. Je to ale totální úlet/ stavba se spletla ve výškách a tak se to vyřešilo 30 cm betonu/. Zde se vzhledem k sile podlahy totálně rozprostře teplota do plochy a trubky vidět nebudou. Ale pro std 5...6...7 cm betonu není problém vidět jak trubky tak topné kabely pod podlahou.
PS - typ B10 asi již není v prodeji a tak je parametry podobná B20 - s lepším rozlišením

el
hodnocení

0x
Mám v mobilu termokameru a je na to naprosto spolehlivě na trubky topení v podlaze. I na jiné věci.
Možná by stálo za úvahu něco takového pořídit, hodí se mi to i v práci a využívám to častěji než jsem předpokládal.
Jem je trochu problém najít model co neváží půl kila a je spolehlivý.
Starý CAT s61 nebo s62 možná půjde koupit někde na Aukru za pár korun.
Taky víc než dobře poslouží na domácí měření

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]