Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autorádio pro zapnutí vyžaduje odpojit a připojit konektor

Od: sollik® odpovědí: 8 změna:

Prosím o radu zkušenější: Neoriginální autorádio mi vybíjelo autobaterii (zjištěno měřením klidového odběru proudu, po vytažení pojistky autorádia klesla hodnota na displeji mutimetru na minimum). Do autorádia vede napětí žlutý vodič který je trvale pod napětím a červený který je spínaný zapalováním. V rádiu je paměť (EEPROM?) která si pamatuje stanice a nastavení i po dlouhodobějším odpojení celého rádia od baterie, rozhodl jsem se proto řešit spínání žlutého vodiče přes relé které je spínáno červeným vodičem.

V zásadě to funguje, autorádio už baterii nevybíjí, problém ale je, že se rádio nyní samo nezapne a vyžaduje odpojení a znovu připojení konektoru napájení. Nesetkal jste se s tím už někdo? Co mám špatně?

Díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Možná je rádio zblble z toho, jak "trvalé" napětí přijde až současně (respektive i nepatrně později) než spínané. Pokud bych zůstal u řešením s relatkem, tak by to asi vyřešily relatka 2, z nichž jedno by bylo zpožděné nějakým časovačem za dolar z Alíku.
A nebo ještě jinak, přívod stálého napájení pripojit v autě někam, kde je proud jen, pokud je auto "živé" a třeba po zamknutí nebo "uspání" zase není. Možná by k tomuhle šel využít stávající přívod spínaného napětí (pokud je aktivní stále při živém autě) a přívod pro spínaný plus zapojit až přímo na první polohu spinacky.
Chtěl jsem takhle jednoduše jako ty obejít stálý odběr řídící jednotky LPG, ale ač si i bez napájení vsechno pamatuje, tak při současném připojení obou plusů nenabehne - zatím jsem to po tomhle zjištění už neřešil.
hodnocení

To je dobrý nápad najít si místo kde se objeví napětí po odemčení auta a po uzamčení se odpojí ... :) Beru zkoušečku a jdu hledat ...za zkoušku nic nedám ...

hodnocení

Tak jsem projel všech 46 pojistek které jsou v kabině u řidiče a žádná nefunguje tak jak bych potřeboval. Všechny jsou pod napětím nebo bez ať už je auto zamčené nebo není. Marně přemýšlím jaký spotřebič se aktivuje při odemčení a funguje do zamčení ...?

Nevím, o jaké jde auto:)
Ale když jsem dával kameru do dvojkový oktávky, její adaptér jsem hodil ke stropní lampičce a napájení vzal z ní - kamera se zapne odemknutím auta a vypne chvíli po zamknutí, případně po pár desítkách minut, kdy se nic nemění-neotevira/zavira. Takže někde takovej fous být musí. U jedničkový oktavky a fabie jsem to píchnul pod náhodnou pojistku, kde jsem našel šťávu při zasunutým klíčku (odpovídá to poloze pro originál radio).
hodnocení

Jedná se o Hondu CR-V 2.2 i-dtec rok 2013. Podle toho co se mi podařilo dosud zjistit může být skutečně problém v pořadí v jakém příjde do rádia napětí tak jak jsi psal. Některá aftermarketová autorádia z Číny si nedokáží poradit se situací kdy jim příjde napětí nejprve do červeného vodiče ACC a teprve pak do žlutého kde má být trvalé napájení a "seknou" se.

Chystám se vyzkoušet jednoduchý "zpožďovač" na červený vodič v podobě rezistoru a kondenzátoru, tím by mělo na červený přijít napětí až po cca. dvou sekundách po žlutém jestli to pomůže ...

hodnocení

0x

Zly je sposob, akym ste to upravili, vyrobca s tym nepocita, tych 12V trvalych z nejakeho dovodu radio vyzaduje.

Mate na vyber z dvoch zlych moznosti : vybijanie aku alebo problemy so zapinanim.

bear
hodnocení

0x

Jaké autorádio, jaké auto? Dle toho je rozhodující, jak to bude fungovat. Některá auta nemají spínané plus a rádio budí po CAN (Octavia II, Yeti, Fabia II, Roomster, atd...).

hodnocení

Tak je zdá se vyřešeno. Koupil jsem rezistor 30kohm a kondenzátor 100uF 25V a zapojil tak jak mi poradila iA bo já jsem elektro lama. Rádio se teď zapíná bez problémů, když měřím klidový odběr proudu tak po zamčení auta po chvíli spadne na nulu, takže jsem spokojený. Jediný negativní efekt tohoto zapojení je ten, že po vypnutí zapalování (asi tím, že se úplně přeruší napájení rádia) se ozve z repráků lupnutí.

Děkuji všem za pomoc :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]