Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu zkušenější: Neoriginální autorádio mi vybíjelo autobaterii (zjištěno měřením klidového odběru proudu, po vytažení pojistky autorádia klesla hodnota na displeji mutimetru na minimum). Do autorádia vede napětí žlutý vodič který je trvale pod napětím a červený který je spínaný zapalováním. V rádiu je paměť (EEPROM?) která si pamatuje stanice a nastavení i po dlouhodobějším odpojení celého rádia od baterie, rozhodl jsem se proto řešit spínání žlutého vodiče přes relé které je spínáno červeným vodičem.
V zásadě to funguje, autorádio už baterii nevybíjí, problém ale je, že se rádio nyní samo nezapne a vyžaduje odpojení a znovu připojení konektoru napájení. Nesetkal jste se s tím už někdo? Co mám špatně?
Díky.
To je dobrý nápad najít si místo kde se objeví napětí po odemčení auta a po uzamčení se odpojí ... Beru zkoušečku a jdu hledat ...za zkoušku nic nedám ...
Tak jsem projel všech 46 pojistek které jsou v kabině u řidiče a žádná nefunguje tak jak bych potřeboval. Všechny jsou pod napětím nebo bez ať už je auto zamčené nebo není. Marně přemýšlím jaký spotřebič se aktivuje při odemčení a funguje do zamčení ...?
Jedná se o Hondu CR-V 2.2 i-dtec rok 2013. Podle toho co se mi podařilo dosud zjistit může být skutečně problém v pořadí v jakém příjde do rádia napětí tak jak jsi psal. Některá aftermarketová autorádia z Číny si nedokáží poradit se situací kdy jim příjde napětí nejprve do červeného vodiče ACC a teprve pak do žlutého kde má být trvalé napájení a "seknou" se.
Chystám se vyzkoušet jednoduchý "zpožďovač" na červený vodič v podobě rezistoru a kondenzátoru, tím by mělo na červený přijít napětí až po cca. dvou sekundách po žlutém jestli to pomůže ...
Tak je zdá se vyřešeno. Koupil jsem rezistor 30kohm a kondenzátor 100uF 25V a zapojil tak jak mi poradila iA bo já jsem elektro lama. Rádio se teď zapíná bez problémů, když měřím klidový odběr proudu tak po zamčení auta po chvíli spadne na nulu, takže jsem spokojený. Jediný negativní efekt tohoto zapojení je ten, že po vypnutí zapalování (asi tím, že se úplně přeruší napájení rádia) se ozve z repráků lupnutí.
Děkuji všem za pomoc
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.