Nejste přihlášen/a.
Koupil jsem halogenové svítidlo 230V/1000W, které mi vyhazuje 10A jistič. Ve svítidle závada není(jinde svítí). Prosím o radu co před něj zapojit rezistor,tlumivku,nějaký levný stmívač. Něco jednoduchého. Díky
Tady si tak trošku na hromádce o to můžete neco přečíst od kluka, který to sesbíral na bakalářku. Odpor za studena naměřil cca 8x menší než za tepla, tedy v okamžiku zapnutí počítejte s proudem kolem 34 A. To kdybyste chtěl zkoušet start přes diodu, nebo odpor, abyste věděl, jak dimenzovat součástky i případný přepínač.
10A jistič nezhodí ani pračka, která pere a má 2000W topnou spirálu a další W motor. Sám provozuji na B10A už pár let.
Kdyby tu byl nějaký ekonomický dobrodruh, tak ho klidně obdaruji cca 4 kusy nových 1000 W halogenových trubic OSRAM...
Sehnat pár metrů silnějšího drátu/kablíku a navinout na trubku. Při takto velkém proudovém nárazu by mohla pomoci i malá indukčnost.
Díky všem za rady, S tou cívkou výborný nápad, hned to zítra zkusím. Čekal jsem kdo mi poradí Led svítidlo, a on pan Peter. To jsou jeho typické rady, které problém řeší úplně "geniálně". Svítidlo bych používal jen občas na krátkou dobu, třeba když jdu zavřít slepice, takže řešit spotřebu je úplně irevelantní.
Peter radí LED a vy budete vyrábět cívku s nejistým výsledkem a padajícím jističem při osvitu slepic 1000W. To je k smíchu .
Stejně tu LED pak koupíte, až v mrazu prdne to jednokilo
Náhodou - cívka je výborný nápad. Odpadní teplo by mohlo sloužit k vytápění kurníku.
A podžhavený halogen vydrží věky - vyzkoušeno.
Žádné velké náklady to nepředstavuje. Není potřeba z toho dělat vědu a tazatele nemístně strašit. Je to běžné svítidlo, které se běžně používá na stavbách a není s ním nikde žádný problém. Nový jistič stojí 80 Kč, termistor 20 Kč, namotání kusu kabelu na větev je zadarmo. Chudák tazatel, který se tady zeptal. Ještě chybí rada na kompletní rekonstrukci elektroinstalace v domě. Zcela jistě tam nemá chrániče a čeká návštěvu Kramného, který umí zabíjet síťovým napětím.
Hlada díky za rozumnou odpověď. Je fakt,že mi jde spíš o řešení problému. než o svícení(slepicím múžu svítít i obyčejnou led žárovkou).
Cívka bez jádra sice nebude mít velkou indukčnost, ale pokud se toho navine pár metrů na nepříliš velký průměr, tak ta impedance, tedy součet indukčního a ohmického odporu, by mohla stačit. Případně cívku navinout na železnou trubku, ale tam bych měl obavy, aby to neposílalo do vedení nějaké napěťové obludnosti. Musí se to vyzkoušet.
Originál k objednání, termín - tři týdny; možno použít třeba něco z toho sortimentu . Jinak používám pro starší úhlovku, 230mm kotouč... která byla bez pomalého náběhu. Funguje i toto, ale musel byste pokaždé otáčet potenciometrem pro 100% svítivost. Pokud by stačiil jas, při kterém jistič už nevypadne...mohl by zůstat v jedné poloze
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.