Nejste přihlášen/a.
V příklepové vrtačce Hilti TE10 mi po 24 letech "odešel" odrušovací kondenzátor 0,15mikroF ve třídě X1 (viz foto). Originální náhradu asi už bohužel nikde neseženu a tak bych jej chtěl nahradit nějakým dostupným typem. Zjistil jsem si rozdíly mezi X1 a X2 a předpokládám, že ač byl ten původní ve třídě X1, tak jej mohu kondenzátorem 150nF ve třídě X2 nahradit. Nerozumím ale označení na některých odrušovacích kondenzátorech kde se vyskytuje "X1Y2". Jsou to většinou kondenzátory, u nichž je uváděna dvojí kapacita. Chápu to dobře, že jeden z nich je ve třídě X1 a ten druhý ve třídě Y2? A pokud to tak jak se prosím pozná, který je který. Jedná se mi o to, že bych evtl. zapojil jen ten ve třídě X1 a u toho druhého ucvaknul dráty. Je možné to takto provést? Anebo se tím vůbec nemusím trápit a dát tam rovnou kondenzátor 150nF ve třídě X2? Ta X1 se v nabídkách nikde nevyskytuje a pokud náhodou ano, pak je u nich poznámka "už se nedodává"
Kupte nejaky X2 na 275V AC, aby tam pasoval, kapacitu ako mal ten povodny, vodice si tam prispajkujete povodne, aby sedeli fastony. Spoj a vodice izolujte buzirkou a ofuknite horucim vzduchom.
@peter ... právě to mám v úmyslu udělat. Ptal jsem se proto, že mám k dispozici dvojitý odrušovací kondenzátor, kde odpovídá kapacita i napětí a chtěl bych jej použít - krásně se tam vejde. Jde mi jen o to, jak na něm poznám, která část je X1 a která je Y. Z jedné strany jsou dva vodiče ( snad X1?) a na straně druhé jsou 3 vodiče (snad Y?), které hodlám ucvaknout. Ale nejsem si jistý. Kondík budu zapojovat mezi L a N. Anebo tam mohu dát klasický polypropylenový 150nF na 400V, který mi také leží v šuplíku?
Kondenzátory certifikované pro trvalé spojení s rozvodnou sítí bývají značeny X a Y + čísla.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kondenz%C3%A1tor
Třída X je určena k zapojení mezi pracovní vodiče (L-N, L-L). Při závadě kondenzátoru by hrozil zkrat, nebo požár. Jsou určeny pro použití tam, kde jejich průraz nemůže ohrozit bezpečnost lidského života
Třída Y (bezpečnostní) je určena k zapojení mezi pracovní vodiče a vodivou část zařízení, které se mohou dotýkat lidé (L-PE, N-PE, L-povrch, N-povrch). Při závadě kondenzátoru by hrozil úraz elektrickým proudem.
Čísla označují subtřídy, které se liší nominálním napětím, provozním přepětím a testovacím přepětím. Nejvyšší napětí jsou v subtřídách 1.
Již od 90. let se na území EU používá síť 230/400 V (která nahradila 220/380 a 240/420), což při toleranci 10 % vede na možné trvalé napětí až 253 V. Proto by se kondenzátory na 250 V AC již neměly do sítě zapojovat. Pro tento účel se dnes používá jmenovité napětí 275 a více V, pro zapojení mezi fáze pak 440 a více V.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.