Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odrušovací kondenzátor do Hilti TE10

Od: millcom® odpovědí: 5 změna:

V příklepové vrtačce Hilti TE10 mi po 24 letech "odešel" odrušovací kondenzátor 0,15mikroF ve třídě X1 (viz foto). Originální náhradu asi už bohužel nikde neseženu a tak bych jej chtěl nahradit nějakým dostupným typem. Zjistil jsem si rozdíly mezi X1 a X2 a předpokládám, že ač byl ten původní ve třídě X1, tak jej mohu kondenzátorem 150nF ve třídě X2 nahradit. Nerozumím ale označení na některých odrušovacích kondenzátorech kde se vyskytuje "X1Y2". Jsou to většinou kondenzátory, u nichž je uváděna dvojí kapacita. Chápu to dobře, že jeden z nich je ve třídě X1 a ten druhý ve třídě Y2? A pokud to tak jak se prosím pozná, který je který. Jedná se mi o to, že bych evtl. zapojil jen ten ve třídě X1 a u toho druhého ucvaknul dráty. Je možné to takto provést? Anebo se tím vůbec nemusím trápit a dát tam rovnou kondenzátor 150nF ve třídě X2? Ta X1 se v nabídkách nikde nevyskytuje a pokud náhodou ano, pak je u nich poznámka "už se nedodává" :(

Odrušovací kondenzátor do Hilti TE10

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Kupte nejaky X2 na 275V AC, aby tam pasoval, kapacitu ako mal ten povodny, vodice si tam prispajkujete povodne, aby sedeli fastony. Spoj a vodice izolujte buzirkou a ofuknite horucim vzduchom.

hodnocení

@peter ... právě to mám v úmyslu udělat. Ptal jsem se proto, že mám k dispozici dvojitý odrušovací kondenzátor, kde odpovídá kapacita i napětí a chtěl bych jej použít - krásně se tam vejde. Jde mi jen o to, jak na něm poznám, která část je X1 a která je Y. Z jedné strany jsou dva vodiče ( snad X1?) a na straně druhé jsou 3 vodiče (snad Y?), které hodlám ucvaknout. Ale nejsem si jistý. Kondík budu zapojovat mezi L a N. Anebo tam mohu dát klasický polypropylenový 150nF na 400V, který mi také leží v šuplíku?

Dajte ten klasicky, ten s 5 vyvodmi je urceny priebeznu montaz a pouziva aj PE vodic, nie len L + N.

hodnocení

hodnocení

0x

Kondenzátory certifikované pro trvalé spojení s rozvodnou sítí bývají značeny X a Y + čísla.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kondenz%C3%A1tor

Třída X je určena k zapojení mezi pracovní vodiče (L-N, L-L). Při závadě kondenzátoru by hrozil zkrat, nebo požár. Jsou určeny pro použití tam, kde jejich průraz nemůže ohrozit bezpečnost lidského života

Třída Y (bezpečnostní) je určena k zapojení mezi pracovní vodiče a vodivou část zařízení, které se mohou dotýkat lidé (L-PE, N-PE, L-povrch, N-povrch). Při závadě kondenzátoru by hrozil úraz elektrickým proudem.

Čísla označují subtřídy, které se liší nominálním napětím, provozním přepětím a testovacím přepětím. Nejvyšší napětí jsou v subtřídách 1.

Již od 90. let se na území EU používá síť 230/400 V (která nahradila 220/380 a 240/420), což při toleranci 10 % vede na možné trvalé napětí až 253 V. Proto by se kondenzátory na 250 V AC již neměly do sítě zapojovat. Pro tento účel se dnes používá jmenovité napětí 275 a více V, pro zapojení mezi fáze pak 440 a více V.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]