Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabíjení Lidlu akumulátoru X 20 V Team

Od: nabijenilidlu odpovědí: 14 změna:

?

Potřebuju nabíjet z 12 V (auta), a nějaký origo nabíječky na 12V jsou asi dost problém sehnat, tak se chci zeptat jestli stačí na svorky plus a mínus baterie přivést jen 21 V DC a nabije se?

Nebo je potřeba nějaký spešl něco?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Buď si pořiďte levný měnič do auta 12 V na 230 V a na něj připojte originální nabíječku, nebo kolem 200 jsou na allegru tyto autonabíječky k jiným výrobcům, tam by se musel přitesat konektor.
doplněno 24.04.25 14:30: allegro.cz/...

riva
hodnocení

1x

Nabíječka pracuje v režimu CC/CV. Tedy nejprve dodává konstantní proud a po dosažení cílového napětí toto drží (a proud tak klesá). Toto normální zdroj nedá, on se snaží pracovat jako CV - tedy dávat konstantní napětí.

Zrovna některý ty step-up regulátory mají omezení proudu, i nastavitelný. Dobíjim takhle třeba 85Ah autobaterku ve vleku s hydraulickým vyklápěním, šťávu to bere z auta z obou obrysových světel, omezení nastaveno asi na 2A.
Inspirace boosterem v obytkach, až na ten přívod skrz světla ...
Funguje to, od montáže už je hydraulika stále funkční, ne jako předtím věčně vybitá. A stálo to sotva stovku a trochu práce, když teda nepočítám předchozí 3 různý odpálený regulátory, u kterých jsem v omezení proudu jen marně doufal :)
xl

Takže ti to funguje akorát jako omezovač proudu do akumulátoru jo?

A to jsi zkoušel normálně propojit s akumulátorem? Když by byl nabitý tak by přece to nebrala než víc jak 3 A, a když by to klaplo tak akumulátor funguje jako kondenzátor - takže i tak shořela pojistka světel? Bralo to víc?

Nenene, žádnej omezovač proudu, to je jen nutná druhotná funkcionalita. Zásadní je zvýšení napětí, do světel přívěsu se vlivem všech odporů vedení dostává cca o 2V nižší napětí, takže přes 12V pri běžícím motoru tam není, tedy napřímo nepoužitelné. Zvedám to na cca 14,5.
Podobně nabíjím i baterku (dříve olovo, teď 3 roky lifepo) v obytným přívěsu. Paralelně 2 čínský 6-10A stepupy bez omezení proudu (60kc za kus) aktivně chlazený a přívod od baterky auta 6mm2 přes modelářský xt konektor. Proud jsem neměřil, ale 30A jištění bylo málo, až 40 zatím drží a ten 6mm2 kabel trochu hřeje:)
Jinak tyhle stepupy jsem používal třeba i v dětských autech včetně většího s 2x140w motorkem, kde jsem 12v zvedal na cca 19, ať jim to sviští. A taky to občas 30A nedala. Jo a ještě v samodomo sekačce s 12v motorem to taky dělá dobrou službu přidáním 4v navíc...
xl

Tak mě napadlo, kdybys nahradil zadní 4 obrysovky za LED (Předpokládám že to bereš s obrysovek), Tak to napětí by určitě nepadalo o 2 V A nejspíš by to fungovalo? Naprázdno nebo s nízkým odběrem LED by to nepadlo o 2V že ne?

Ale i tak, obrysovky mají 4W, to je 4x = 16W celkem, Že tohle shodí o 2 V? ty nemáš 13P zásuvku?

...a jaký modul jsi tedy přesně koupil, víš dát odkaz?

bery2
13pol tam právě byla z výroby a nějaká možnost dobíjení tam snad šla přikoupit. Ale já vidlici naopak měnil za 7pol, protože se to tahá několika autama, všechny mají 7pol a redukce jsou tak na občasný, ale ne denní používání. Ledky by asi pomohly minimálně, stejně by se vlivem odporu přívodních tkaniček a nutných oddělovacích diod baterka nikdy nedobila "doplna",takhle by se měla držet pořád téměř plná a skoro denně se na chvíli dostat přes 14v.

hodnocení

0x
Tak nabít se nabije :) Těch 21V chcete dodávat z jakého zdroje? Má nějaké proudové omezení? Vybitá baterka na jen cca 15V. Ale teoreticky stačí jako základ nějaký step-up z Číny za pade.
xxx

Zdroj 12V (13,8), klasicky auto, solar ostrov atp.

pojistka 15A, max 20A (na těch 12V zásuvkách na vstupu)

Takže asi by to chtělo nějaký buck boost který neshoří, má ochranu. Anebo i omezení/nastavení výstupního CC?

Víš o nějakým vhodným? JBekr dělal testy :)

Akumulátory X20V mám max 4Ah a nevím kam se chovají při nabíjení. Jsem chtěl nějakej bastl řešení typu step-UP měnič, no ty akumulátory nebo i nabíječka má tuším i třetí kontakt (ID) a to nevím jak se bude chovat

ttt
hodnocení

0x

nenabije..

-potrebujes li-ion nabijecku

tady se o to nekdo pokousel.. bohuzel je problem v ruznych revizich (A1, B2.. ) lidl nabijecek

- druhy zpusob je primo li-ion nabijecka treba IMAX B6 DC 5A 50W

jano123
hodnocení

0x

Na obyčajný zdroj 12V, nemožete "natvrdo" pripojiť vybitý akumulátor...*zima*

Dostane "zabrať" aj zdroj, aj akumulátor. Ak to zjednoduším treba nabíjať

prúdom 1/10 kapacity akumulátora. Na obyčajnom zdroji by Ste museli

mať "zrážací" odpor. U profi nabíjačky sú tieto veci zabezpečené...*zdravi*

Ano, na obyčejný 12V zdroj opravdu nemůže připojit 21V akumulátor, ani při omezení na 1/10 a sebedokonalejsim srážecím odporu :)
Ale na zdroj 21V ho může připojit klidně a proud srážet třeba 21w autožárovkou, to tam poleze kolem ampéry. Dělají se i 12/19v zdroje pro notebooky, některý možná i s nastavitelným napětím, případně by šlo trochu zvednout úpravou.
xxx

Jano Já přece vím že napětí teče pouze od většího ničemu a ne naopak, jak by mohlo až 12 V teď napětí do akumulátoru 21 V?

Jen nevím jak se chovají ty kontakty akumulátoru, Protože u mě přijet minimálně pasivní, u Smart baterii pak i aktivní balancer...

Předpokládal jsem, Mne, to nevím, opravte mne, když připojím konstantní napětí 20,5 V třeba na Akupack, Pokud bude omezen výkonem stepup měniče a napětí nepřeleze nastavený limit... A pak si bere prostě to co zvládne, když už bude mít třeba 19 a půl tak určitě nebude brát plný proud že? Takže jsem považoval za důležité pouze o šetřit aby vytvořil ten zdroj (step-up) Kdyby jsi baterka chtěla vzít víc než že jeho limit.

Předpokládal jsem, že levný jste kup měnič bude mít při 21 V výkon přes 1-2A ...

Že jak to je, poučte mě, teď mě napadlo že mám nějaký zdroj pro notebook do auta na 12 V kde jde nastavit nějaký třeba 19:20 voltů, Kam že má i vyřešeno, aby nedošlo ke shoření

hodnocení

0x
Lion akumulátory pro nářadí mají krom napájecích kontaktů také pomocné kontakty které komunikují s nabíječkou a nabíjení je regulováno v závislosti na teplotě a stavu jednotlivých článků.
Musíte pořídit měnič pro vaši současnou nabíječku. Nebo nabíječku která je napájena 12V (pokud výrobce takovou nabízí)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]