Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, jak připojit varnou desku viz foto (5 pozic + zem). Přívodní kabel mám 4 žilový (400V?) - 2x černý, hnědý a žlutozelený zemnící. Zkusil jsem připojit viz foto 1, ale deska nereaguje. Díky moc za pomoc.
Opět fáze do nuláku a 400V do desky.
Další mrtvolka.
4,5 a zem propojit plechovýma klemama (propojkama) a na to dát žlutozelený.
1,2 a 3 pak hnědej, černej, černej (pokud elektrikář ctil barvy).
Kde jsou propojky z fotky? Vyhozený?
Připomínám, že 4,5 a zem propojit klemama a žlutozeneý dát na svorku označenou zemí.
Ne na N (i když to bude funkční).
mně to přijde, že někdo vyhlásil soutěž: "Jak nejrychleji odpálit desku" Dyť to už je snad čtvrtej za posledního půl roku.
amper... a přitom tam mají schéma a nedokážou ani přesně podle toho obrázku zapojit. Přitom namalované klemy jak bejk. A tazatel dá hnědej na svorku označenou na obrázku N.![]()
tazatel... deska není na 400V, takže pořadí fází je fuk. Není to motor, kdy by se točil opačně.
Jak je možné, že v poslední době tak katastrofálně upadá docela obyčejná řemeslná zručnost? Ještě v nedávné době bylo běžné, že si lidé uměli zapojit svépomocí celou instalaci dvoubytových domků a teď už je to za pár měsíců snad čtvrtý člověk, co neumí zapojit ani vařič podle obrázků.
Správně.
Pokud i na druhém konci drátu najdete hnědá, černá a černá fáze a na zelenožlutém PEN, potom bez obav oživit a zkusit, zda předešlý pokus plotna přežila.
Pak je deska uvnitř KO.
Asi 400V odpálilo transil a prorazilo usměrňovaací můstek zdroje pro elektroniku ovládání desky.
Jak je zapojen druhý konec kabelu? To bude rozhodující. Zda taky blbě nebo jak má být a ctí barvy ČSN
OK, padá pouze jistič a ne chránič. Takže je tam zkrat.
foto krabičky na zdi:
Nafocený věneček není od té desky. Nejsou tam totiž lankové vodiče, ale dráty. Fotíte něco jiného.
Navíc tam nejsou tři samostatné fáze.
Pokud máte instalaci takto s chráničem, tak je možné, že jeden drát nectí svojí barvu a je nulákem.
Který to byl, tak by se dalo poznat s fotky původního zapojení na whirlpoolku a nebo najít druhý konec, jak je zapojen na co a kam a jak.
Elektrikář mě drát přeznačit bužírkou.
Potom je stále naděje, že plotna je OK.
Pokud by totiž byl hnědej přeznačen jako NULAK, potom stačí dát klemu na 4a5 a klemu ZEM a 5 vyhodit.
Jestli to chceš na pokus zapojit, tak bez záruky. Jinak na 100% jistotu najít druhý konec.
Ale jak to píšeš, tak hnědej asi bude přeznačen. Černej by nikdo nepřeznačil, když jsou dva.
Takže hnědej na 5, klemu jen jednu na 4 a 5 a černé pouze na 1 a 2 a 3 nechat volný.
Já fakt bohužel nevím, kde ten kabel končí, vede pod varnou deskou v ostrůvku k podlaze a opravdu na něm byla připojena jen ta předchozí varná deska. Mám ještě něco zkusit vyfotit? Pánové, děkuju... :-/
Potom je stále naděje, že plotna je OK.
Pokud by totiž byl hnědej přeznačen jako NULAK, potom stačí dát klemu na 4a5 a klemu ZEM a 5 vyhodit. I podle rad elektrikáře, který asi zapojil i tu původní whirlpoolku.
Jestli to chceš na pokus zapojit, tak bez záruky. Jinak na 100% jistotu najít druhý konec.
Ale jak to píšeš, tak hnědej asi bude přeznačen. Černej by nikdo nepřeznačil, když jsou dva.
Takže hnědej na 5, klemu jen jednu na 4 a 5 a černé pouze na 1 a 2 a 3 nechat volný.
Zkus na vlastní nebezpečí a předtím kontrolní foto
Takže hnědej opravdu někdo použil jako NULAKA.
Takže mrkni na svůj první vložený obrázek v dotazu úplně nahoře, černej ze 3jky na 1dničku
a přidej klemu na 4 a 5 (na celé svorkovnici bude jen tento jeden propoj).
Pak to bude zapojeno dle tvé instalace správně.
Hnědej se musí přeznačit navlečením modré bužírky!
P.S.: Nemusíš se bát, podle toho, jak to celou dobu zkoušíš se nic neodpálilo. Jen hnědej zkratoval jednu fázi.
Podle mě ještě 2 a 3 bude chtít klemu, jinak nepůjde třeba jedna plotna.
@bear jdu teda na to. Tu klemu 2 a 3 můžu dát ve 2. kroku, až zjistím, že ta jedna plotýnka nejde?
2 a 3 klidně 2 krok.
Podle mě tato deska chce 3 fáze.
Ale klemou 4 a 5 zajistíš, že to konečně pojede (dostane 2 nuláky), které jsi neměl a proto nenaběhla elektronika desky (většinou je tam jako indikace, dotykové ovládání a měření teploty dle druhu). Proto to ani nehleslo poprvé.
Nemáš tu propojku 4 a 5 volnou?
Ten modrej drát je totiž tlustší nežli ten plech propojky. Propojka tam nesmí být s volným dotykem, jinak ti prohoří svorka.
Dej ten modrej drát do stejného místa, kam leze plech propojky, ať na sebe tlačí na svorce 4
Jdu si otevřít panáka meruňky na šláftruňk, tak si můžem virtuálně přiťuknout na podařené dílo
.
Zkontroluj si tu klemu 4 a 5 na pozici 4, musí být přitlačená a dobře držet. Hoď pod ní ten drát (navleč pod šroubek z druhé strany).
Jinak je to už OK.![]()
@bear ještě jednou moc děkuju, jsi frajer. Tolik ochoty a trpělivosti se moc nevidí. Jdu to dopilovat přesně jak píšeš. MOC MOC MOC DÍKY.
@bear Ahoj, tak radost vydržela týden. Před chvilkou jsem přijel domů a manželka mi hlásí, že varná deska nejde zapnout
čím by to mohlo prosím Tě být?
Záludnost je ta, že zapojil fázi do nuláku.
Kdyby zapojil jak měl tři fáze a PEN zelenožlutý na PE, tak mu to akorát nepojede, ale nic se nepoškodí.
Na desku má, ale Nava desku nebo elektrikáře už peníze nezbyly?
Jak máme vědět, jestli barvy v tom kabelů jsou správně? Proč se do toho pouštíš když nevíš co je N & L a uzemnění?
Sorry, máš pravdu, už jsem poučen, ale když jsme ji s @bear před týdnem správně a dle ČSN zapojili, proč po týdnu, kdy fungovala, najednou zase nejede?
Pardon chtěl jsem napsat Vadasku.
Ono není co zkazit třeba U žárovky nebo spotřebiče si jednou fázi, ale jak je tam svorek víc, tak je to o průser když nevíš vůbec jak to funguje, přitom je to tak jednoduchý, ty fáze L1 L2 L3 můžeš klidně spojit a všechno můžeš zapojit na fázi L1, nepotřebuješ ani 3 fáze!
Bohužel, nechápu, proč ti výrobci neoznačí N modře, PE Žluto zelené, vlastně chápu, oni cítím zajišťují odbyt ![]()
Ps: Nefunguje možná proto, že byla nakopla, spálená...
Prostě vemeš Vadasku a ověříš jestli je zapojena tvrdá fáze a když jo, Tak Je to prostě spálený
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.