Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, jak připojit varnou desku viz foto (5 pozic + zem). Přívodní kabel mám 4 žilový (400V?) - 2x černý, hnědý a žlutozelený zemnící. Zkusil jsem připojit viz foto 1, ale deska nereaguje. Díky moc za pomoc.
Opět fáze do nuláku a 400V do desky.
Další mrtvolka.
4,5 a zem propojit plechovýma klemama (propojkama) a na to dát žlutozelený.
1,2 a 3 pak hnědej, černej, černej (pokud elektrikář ctil barvy).
Kde jsou propojky z fotky? Vyhozený?
Připomínám, že 4,5 a zem propojit klemama a žlutozeneý dát na svorku označenou zemí.
Ne na N (i když to bude funkční).
mně to přijde, že někdo vyhlásil soutěž: "Jak nejrychleji odpálit desku" Dyť to už je snad čtvrtej za posledního půl roku.
amper... a přitom tam mají schéma a nedokážou ani přesně podle toho obrázku zapojit. Přitom namalované klemy jak bejk. A tazatel dá hnědej na svorku označenou na obrázku N.
tazatel... deska není na 400V, takže pořadí fází je fuk. Není to motor, kdy by se točil opačně.
Jak je možné, že v poslední době tak katastrofálně upadá docela obyčejná řemeslná zručnost? Ještě v nedávné době bylo běžné, že si lidé uměli zapojit svépomocí celou instalaci dvoubytových domků a teď už je to za pár měsíců snad čtvrtý člověk, co neumí zapojit ani vařič podle obrázků.
Správně.
Pokud i na druhém konci drátu najdete hnědá, černá a černá fáze a na zelenožlutém PEN, potom bez obav oživit a zkusit, zda předešlý pokus plotna přežila.
Pak je deska uvnitř KO.
Asi 400V odpálilo transil a prorazilo usměrňovaací můstek zdroje pro elektroniku ovládání desky.
Jak je zapojen druhý konec kabelu? To bude rozhodující. Zda taky blbě nebo jak má být a ctí barvy ČSN
OK, padá pouze jistič a ne chránič. Takže je tam zkrat.
foto krabičky na zdi:
Nafocený věneček není od té desky. Nejsou tam totiž lankové vodiče, ale dráty. Fotíte něco jiného.
Navíc tam nejsou tři samostatné fáze.
Pokud máte instalaci takto s chráničem, tak je možné, že jeden drát nectí svojí barvu a je nulákem.
Který to byl, tak by se dalo poznat s fotky původního zapojení na whirlpoolku a nebo najít druhý konec, jak je zapojen na co a kam a jak.
Elektrikář mě drát přeznačit bužírkou.
Potom je stále naděje, že plotna je OK.
Pokud by totiž byl hnědej přeznačen jako NULAK, potom stačí dát klemu na 4a5 a klemu ZEM a 5 vyhodit.
Jestli to chceš na pokus zapojit, tak bez záruky. Jinak na 100% jistotu najít druhý konec.
Ale jak to píšeš, tak hnědej asi bude přeznačen. Černej by nikdo nepřeznačil, když jsou dva.
Takže hnědej na 5, klemu jen jednu na 4 a 5 a černé pouze na 1 a 2 a 3 nechat volný.
Já fakt bohužel nevím, kde ten kabel končí, vede pod varnou deskou v ostrůvku k podlaze a opravdu na něm byla připojena jen ta předchozí varná deska. Mám ještě něco zkusit vyfotit? Pánové, děkuju... :-/
Potom je stále naděje, že plotna je OK.
Pokud by totiž byl hnědej přeznačen jako NULAK, potom stačí dát klemu na 4a5 a klemu ZEM a 5 vyhodit. I podle rad elektrikáře, který asi zapojil i tu původní whirlpoolku.
Jestli to chceš na pokus zapojit, tak bez záruky. Jinak na 100% jistotu najít druhý konec.
Ale jak to píšeš, tak hnědej asi bude přeznačen. Černej by nikdo nepřeznačil, když jsou dva.
Takže hnědej na 5, klemu jen jednu na 4 a 5 a černé pouze na 1 a 2 a 3 nechat volný.
Zkus na vlastní nebezpečí a předtím kontrolní foto
Takže hnědej opravdu někdo použil jako NULAKA.
Takže mrkni na svůj první vložený obrázek v dotazu úplně nahoře, černej ze 3jky na 1dničku
a přidej klemu na 4 a 5 (na celé svorkovnici bude jen tento jeden propoj).
Pak to bude zapojeno dle tvé instalace správně.
Hnědej se musí přeznačit navlečením modré bužírky!
P.S.: Nemusíš se bát, podle toho, jak to celou dobu zkoušíš se nic neodpálilo. Jen hnědej zkratoval jednu fázi.
Podle mě ještě 2 a 3 bude chtít klemu, jinak nepůjde třeba jedna plotna.
@bear jdu teda na to. Tu klemu 2 a 3 můžu dát ve 2. kroku, až zjistím, že ta jedna plotýnka nejde?
2 a 3 klidně 2 krok.
Podle mě tato deska chce 3 fáze.
Ale klemou 4 a 5 zajistíš, že to konečně pojede (dostane 2 nuláky), které jsi neměl a proto nenaběhla elektronika desky (většinou je tam jako indikace, dotykové ovládání a měření teploty dle druhu). Proto to ani nehleslo poprvé.
Nemáš tu propojku 4 a 5 volnou?
Ten modrej drát je totiž tlustší nežli ten plech propojky. Propojka tam nesmí být s volným dotykem, jinak ti prohoří svorka.
Dej ten modrej drát do stejného místa, kam leze plech propojky, ať na sebe tlačí na svorce 4
Jdu si otevřít panáka meruňky na šláftruňk, tak si můžem virtuálně přiťuknout na podařené dílo .
Zkontroluj si tu klemu 4 a 5 na pozici 4, musí být přitlačená a dobře držet. Hoď pod ní ten drát (navleč pod šroubek z druhé strany).
Jinak je to už OK.
@bear ještě jednou moc děkuju, jsi frajer. Tolik ochoty a trpělivosti se moc nevidí. Jdu to dopilovat přesně jak píšeš. MOC MOC MOC DÍKY.
@bear Ahoj, tak radost vydržela týden. Před chvilkou jsem přijel domů a manželka mi hlásí, že varná deska nejde zapnout čím by to mohlo prosím Tě být?
Záludnost je ta, že zapojil fázi do nuláku.
Kdyby zapojil jak měl tři fáze a PEN zelenožlutý na PE, tak mu to akorát nepojede, ale nic se nepoškodí.
Na desku má, ale Nava desku nebo elektrikáře už peníze nezbyly?
Jak máme vědět, jestli barvy v tom kabelů jsou správně? Proč se do toho pouštíš když nevíš co je N & L a uzemnění?
Sorry, máš pravdu, už jsem poučen, ale když jsme ji s @bear před týdnem správně a dle ČSN zapojili, proč po týdnu, kdy fungovala, najednou zase nejede?
Pardon chtěl jsem napsat Vadasku.
Ono není co zkazit třeba U žárovky nebo spotřebiče si jednou fázi, ale jak je tam svorek víc, tak je to o průser když nevíš vůbec jak to funguje, přitom je to tak jednoduchý, ty fáze L1 L2 L3 můžeš klidně spojit a všechno můžeš zapojit na fázi L1, nepotřebuješ ani 3 fáze!
Bohužel, nechápu, proč ti výrobci neoznačí N modře, PE Žluto zelené, vlastně chápu, oni cítím zajišťují odbyt
Ps: Nefunguje možná proto, že byla nakopla, spálená...
Prostě vemeš Vadasku a ověříš jestli je zapojena tvrdá fáze a když jo, Tak Je to prostě spálený
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.