Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co znamená pojem vlnová délka?

Od: pavlikk odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

nevysvětlil by mi někdo laicky co je to vlnová délka?

Z wikipedie jsem to nepochopil. Třeba u nějakého laseru čím vyšší je vlnová délka tím je to jaý laser?

Nemám představu co si mám pod tím představit.

Děkuji vám

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tesyk*
hodnocení

2x

Elektromagnetické záření (svštlo, rádiové vlny...) se šíří ve vákuu rychlostí cca 300.000km/s= 300.000.000 m/s. Čili, teoreticky, kdybychom měli radiový signál o kmitočtu 1Hz, tak by měl délku 300.000 km = 300.000.000 m. V praxi se ale setkáváme s podstatně vyššími kmitočty. Ku příkladu rádio může vysílat na kmitočtu 100 MHz, to znamená, že jeho kmitočet je 100.000.000 Hz. A teď jde o to, kolikrát se vejde těch 100.000.000 Hz do těch 300.000.000 m. Čili 300.000.000/100.000.000 = 3. Z toho vyplývá, že délka té vlny je 3m

pavlikk
hodnocení

Díky, tedy čím je ta vlnová délka menší nebo větší tak co na tom měmí ten laser? Vzdálenost svitu?

ne, barva světla

doplněno 07.02.13 11:51:

nejdelší vlnovou délku má světlo infračervené, pak červené...přes zelenou, modrou k fialové a pak je ultarfialové - to má nejkratší

martinhajek*
hodnocení

0x
Vlnová délka je vzdálenost kterou signál urazí během jedné své periody.
Čím vyšší má daný signál kmitočet, nebo čím nižší je rychlost signálu v daném prostředí, tím kratší je vlnová délka. Signálem může být cokoliv, většinou je to elektromagnetické záření, ale třeba i zvuk.
U laseru označuje vlnová délka barvu jeho světla, tak jak u jiných zdrojů monochromatického světelného záření.

pavlikk
hodnocení

Děkuji moc za vysvětlení, máte pěkné znalosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]