Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prouďak

Od: mihola odpovědí: 5 změna:
Zdravím vás, měl jsem zde otázku ohledně správného zapojení dvou stykačů.
Zapojeno to je zřejmě dobře ale vyhazuje mi to prouďak (fičko)
Jaké jsou možnosti vyčištění nebo odstranění aby to nezhazovalo ten prouďak.
Samotný motor se točí v pohodě a nevyhazuje.
Je to 380 v a přehazují se l- a p. otáčky.

Prouďak

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Z obrázku toho moc nevidím.. Ale zeptám se: Přívod máš zapojený 4 či 5ti vodiči? Předpokládám, že stykače jsou na 230V. Máš opravdu použitý vodič N na cívky stykačů? Není to vodič PE? Pokud je to 4 vodičové zapojení přívodu tak tam by to bylo jasné...

mll

Taky bych tipoval. Na fotce nikde nevidím modrou, zároveň neni vidět, kam je zapojená cívka.

To byl taky jeden z důvodů, proč se občas používaly cívky na 380 voltů (nemusel se tahat ten pátý vodič). Cívka v tom stykači je měnitelná (bylo na výběr několik napětí jako 24, 110, 220, 380 ale těžko dneska seženete jinou, tento typ stykače byl zastaralý už když jsem se já učil a to jsme se učili ještě na starších sovětských, tyhle bulharské byly tehdy na "nových" panelech, ale už byly taky staré).

Já by tipoval že to nejsou "Bulhaři", ale VM16 či VM 25...

jir
hodnocení

3x
Ano, je vidět, že je funkční. Co je špatně, je zapojení toho stroje. Zdá se, že ochranný vodič je ve stroji použit jako nulový pracovní vodič pro ty stykače. Stroj se bude muset upravit.

hodnocení

0x
Problem je v 4 zilovom kabli a proti predpisom pouzitemu PE vodicu, ako nuly pre stykace. Vymente kabel aj zastrcku za 5 polovu, to je lacnejsie ako trafo 400 / 230 alebo stykace s cievkami na 400 V.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]