Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze něco z toho použít?

Od: babajaga® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

mobil - v nemocnici, zapomenut v nemocničním oblečení, následně vyprán s prádlem.

V současné době nedostupný /to je jasné/. Mám jej celý vyhodit, se vším všudy, nebo se dají některé díly použít? Mám na mysli SIM kartu, baterii. Děkuji - Jaga.

Asi z toho nebude k použití nic.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

7x
Simka mozna bude v poradku. Baterku bych rozhodne neriskoval a zbytek bude zkorodovany.

hodnocení

6x

Pokud praní nebylo při velké teplotě, tak to možná mohla přežít SIM karta. Baterie téměř na 100 % nikoliv (radši bych ani nezkoušel nabíjet, hrozí exploze), to ostatní asi sotva.

hodnocení

2x

Odpověď není jednoduchá.

Musíš mobil rozebrat na jednotlivé díly nebo větší části a umístit třeba na ručník na radiátor. Tam je necháš několik dnů vyschnout.

SIM karta by mohla fungovat.

Baterii bych rozhodně nezkoušel nabíjet!

Pokud chceš mobil po vysušení zapnout, tak minimálně bych koupil novou baterii.

Pokud byla v mobilu paměťová karta, tak můžeš v počítači přes čtečku karet zkusit stáhnout uložené informace.

Zapnutí mobilu po vysušení je loterie. Je velká šance, že nebude fungovat.

Pokud by to byl nějaký hodnotnější přístroj, tak místo domácích pokusů navštívit odborný servis. Tam ti řeknou co můžeš čekat a jak moc to bude stát a posoudí jestli to má vůbec cenu.

hlavicka
hodnocení

2x

Nejsem odborník na mobily, ale předpokládal bych, že po vyprání s prádlem už asi bude nejspíše k ničemu. SIM karta by se dala snadno vyzkoušert v jiném mobilu jestli je funkční a pokud ne tak mobilní operátor by snad mohl poskytnout novou se stejným tel. číslem. Baterie pokud by ještě byla funkčmní tak asi pokud by ji někdo využil ve stejném mobilu, protože pro jiné mobily asi nebude použitelná. Jinak by se ten mobil dalo velmi dobře využít např. na toto.

thetruth

Ty jsi opravdu hlavička. Použít vypranou baterii? Co když došlo k jejímu poškození? Víš, jak tyhle baterie hoří?

hodnocení

No vidíte, to jsem nevěděla, že se zahazuje mobil. Já ho teď určitě zahodím taky, ale už to nebude formou soutěže. Škoda. Mohla jsem třeba i vyhrát. Jaga.

hlavicka

thetruth: Budeš se asi velmi divit, ale opravdu to nevím. Nikdy jsem ještě takovou baterií neviděl hořet. Tím netvrdím, že nemáš pravdu.

hlavicka - Tady je pěkná

ukázka , co taková baterie umí. I když pravda, tahle je trochu větší, než ta z mobilu.

thetruth

hlavicka: No a když nevím, tak nemám radit. To je ten problém, radit nebezpečné věci z neznalosti. Někomu tu baterii daruje a ten z toho bude mít plamínek. A já jsem zažil první blafnoucí baterii, naštěstí malá. Moje první pokusy s hodinkami (rádoby chytrými) od číňana. Blafly mi na ruce. Naštěstí baterie malá a šlo to pomalu, takže jsem jen na ruce cítil teplo, v tu chvíli jsem hodinky dal z ruky pryč a pak jsem jen pozoroval, jak s kouřovým efektem šly do pekel. Od té doby si na baterie dávám velký pozor.
Druhou co si tak vybavuju, tak kolega když měnil v telefonu baterii. Ujel mu šroubovák a propíchnul ji. Tady jen drobný kouřový efekt, ale baterka tím byla na odpis.

hodnocení

2x
Některé mobily jsou vodotěsné, ale jestli to byl nějaký do 5000, tak spíš ne. Dřív by rada byla okamžitě vyjmout baterku a vysušit. Dnes už se baterky vytahují blbě.
Na 98 % je po něm. Simka by fungovat mohla.
Já bych ho lousknul, vyzvakl konektor baterie vysušil, prohlédl s zkusil nabít. Ale to jen proto, že jsem elektrikář. I kdyby naběhl, už na něj nikdy nebude spoleh, dokonce může být i nebezpečný.
Můžete ho nabídnout třeba za 200 někde na inzerci, třeba to někdo riskne vyzkoušet, jestli nějaký pro něj zajímavý díl náhodou nepřežil.
Zajímavé je, že u nás se už několikrát vyprala BT sluchátka děcek, jednou i nabíjecí krabička a kupodivu to snad vždy přežilo, jen jednou sluchátko hůř hrálo.

hodnocení

2x

Já osobně bych telefon rozebral co nejvíc, propláchnul destilkou, usušil, složil a s pokusnou malou baterií zkusil spustit. Vyprání mohla přežít simka, paměťovka (jestli nějaká byla), ale baterie je stopro mrtvá.

Přesně tak, tu destilku pokládám za zásadní, hlavně nenechat jentak vyschnout, aby uvnitř zůstaly stopy třeba čistících prostředků. Potom, co jsem v 2002 zachránil počítač, vyhozenej po týdnu pod vodou, klidně jakoukoli elektroniku myju a bez následků. Ať už šlo o tlacitkovej nebo dotykovej telefon, starší notebook z druhy ruky po bůhvíkom, kdy cílem byla jen desinfekce, když si to děti berou treba do postele. Skrz naskrz prostrikat nemrzkou do ostřikovačů, pořádně propláchnout, nakonec destilkou, vyfoukat a nechat doschnout. Obdobně třeba chytrý hodinky politý pitím, odpojit baterku a proplachovat, nechat tam trochu limonády nebo polívky je konec, elektrokoroze je rychlá, matce po polití notebooku vínem doslova sežrala desku za pár hodin (nevyndala baterku... a jen sušila). Nebo kuchyňský věci jako mixer, když už je to zablemcany, omeju to pod tekoucí vodou, toustovač vydrbu i pod vodou, mikrovlnku jednou ročně v létě vydrbu ve sprše zevnitř i zvenku agresivní pěnou, propláchnu skrz naskrz a dám na pár dní ven na slunce ... Elektrika a voda se nemají rády, ale jenom, když jsou přítomny obě naráz, jinak jsou si ukradené.
A k tomu strachu z lion/lipol - články jsou přece uzavřené, ty bych klidně do něčeho alternativního použil, ale jejich ochranná elektronika pravděpodobně zajistí další nepoužitelnost v původním zařízení.

homolka
hodnocení

2x
Simka a pametovka by mohly byt funkcni, jinak vyhodit. I kdyby fungoval, tak dlouho uz nebude

bear
hodnocení

2x

SIM kartě na 90% nic nebude a nezapomeńte vytáhnout paměťovou microSD kartu, pokud je a fotíte na ni.

Pokud SD kartu nemáte a přišla jste o fotky, tak do nového telefonu si kartu kupte a nastavte, aby fotky mobil ukládal na ni. pak stačí opět vytáhnout obě karty a nefunkční telefon vyhodit.

hodnocení

2x

Vlastní zkušenost. Plavala jsem v pískovně asi půl hod. s mobilem v podprdě. Simka přehozena do jiného telefonu a funguje. Ostatní na vyhození. Ale nemocniční prádelna..savo,chlor, vysoká teplota vody...kdo ví...zkuste tu sim přehodit, třeba se zadaří.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]